Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Sofiagatan 5
  [Område] => Södermalm - Nytorget
  [Våning] => 4 av 6, ej hiss
  [Rum] => 2 rum och kök
  [Area] => 58 kvm
Enligt uppmätning [Beskrivning uteplats] => [Tomtareal] => [Avgift] => 3 062 kr/mån Inkl; värme, v/a. Avgiften är preliminär då den regleras årsvis efter bokslut och revision. Fastighetsavgift samt fastighetsskatt tillkommer. Andelstal: 6/625 -delar [Andelstal] => [Lägenhetsnummer] => /1401 )

Sofiagatan 5

VACKRA NYTORGSPALATSET – SÖDERMALMSTVÅA MED BALKONG & FÖNSTER I TVÅ VÄDERSTRECK

FOTO: JOHANSEN STYLING: VAN KEPPEL TEXT: BECK-REMNES

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Mattias Öhman
Reg. Fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Sofiagatan 5
Område
Södermalm - Nytorget
Våning
4 av 6, ej hiss
Rum
2 rum och kök
Area
58 kvm
Enligt uppmätning
Avgift
3 062 kr/mån Inkl; värme, v/a. Avgiften är preliminär då den regleras årsvis efter bokslut och revision. Fastighetsavgift samt fastighetsskatt tillkommer. Andelstal: 6/625 -delar
Lägenhetsnummer
/1401

planskiss

ARKITEKTUR JUGEND

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Dorph & Höög 1911

Huset på Sofiagatan 5 byggdes år 1911 och har sedan dess kallats för Nytorgspalatset. En ståtlig fastighet med gamla anor. De som ritade fastigheten var den kända arkitektduon Dorph & Höög medan F.O Bohman och Ivar Sigurd Sjösteen var byggherre respektive byggmästare för projektet. Dorph & Höög var dåtidens största arkitektfirma i Skandinavien så de ritade ca 33% av Stockholms fastigheter under åren 1892-1915. Fastigheten är helt obelånad och köparen förvärvar andelen med lagfart. Andelen är ej belåningsbar. Lägenhetsinnehavarna, dvs. ägarna, har egna lagfarter och ingår tillsammans i en sammanslutning av andelsägare som administrerar fastigheten genom en styrelse.

FÖRENINGEN

Andelsägarföreningen Kålroten 3

Allmänt

Fastighetsaktiebolaget Krot 3 (org. 559119-5754) äger större delen (ca 62%) av fastigheten Stockholm Kålroten 3 med tillhörande mark, resterande andelar ägs och förvaltas av vardera delägare (28 stycken) och köpare förvärvar andel i Kålroten 3 med lagfart. Huset består av 68 lägenheter med adress Närkesgatan 8, Sofiagatan 5 samt Nytorget 6 och 8. Föreningen äger även en lokal.

En Bostadsrättsförening är bildad bland de boende i fastigheten som har registrerat ett sk förköp hos Lantmäteriet. Det betyder att en överlåtelse måste godkännas både av Bostadsrättsföreningen och övriga andelsägare (det godkännandet kan ges av styrelsen i andelsägarföreningen).

Ekonomi

Fastigheten är således obelånad och månadsavgiften betalas kvartalsvis, avgiften är motsvarande andel i % av fastighetens driftskostnader (drift och löpande underhåll)

Markytan är 1 532 kvm, hyresytan är 4 673 kvm och lokalytan är 1 928 kvm.

Andelsrätt med lagfart

Detta är en andelsrätt med lagfart vilket betyder att det inte går att belåna bostaden utan köpet finansieras kontant av privatperson. Lagfartskostnad för privatperson är 1,5% av köpeskillingen och 4,25% för juridisk person. Uthyrning är tillåten.

Renoveringar, i urval

2009 OVK besiktning, renovering av balkonger, trappuppgångar på Närkesgatan renoverades och alla entréer renoverades och nya tvättmaskiner installerades, 2007 fönsterrenovering, stammar är av varierande ålder allteftersom lägenheterna renoveras. Ägare står själv för renovering och underhåll av sin lägenhet.

Kommande renoveringar:

Varje delägare ansvarar själv för renovering av sin lägenhet, stammar byts i samband med renovering av kök och badrum.

Bredband och kabel-tv

Fiber är indraget i fastigheten via IP-Only, innehavare tecknar eget avtal, det finns även avtal med ComHem med gammalt kabel-tv nät som det går att ha bredband igenom.

Gemensamma utrymmen

Tvättstuga utrustad med tvättmaskin, torktumlare, mangel och torkskåp, cykelförvaring på gården, källarförråd.

OMRÅDET

Sofiagatan 5 ligger i ett fantastiskt och levande område. Många bra fik och restauranger, samt mycket bra kommunikationer med både Skanstulls och Medborgarplatsens tunnelbana på promenadavstånd. Här finns mycket shopping längs med Götgatsbacken, i Skrapan och i Ringens centrum tillsammans med utspridda vintage - och secondhandbutiker i varje hörn. Strax utanför porten går det att få nybakat bröd och stans bästa kaffe. Här väntar Nytorget och Vitabergsparkens grönområde åt ena hållet, och åt andra hållet finns den grönskande allén som utvalda helger förvandlas till ”Bondens marknad” med försäljning av ägg, frukt och grönsaker, hemmagjord sylt och mycket mer. Eller varför inte handla fina råvaror på Urban Deli till kvällens middag. På promenadavstånd väntar också Årstavikens bryggor och bad.