Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Ringvägen 153
  [Område] => Södermalm - Nytorget
  [Våning] => 3 av 6, hiss finns
  [Rum] => 1 rum och kök
  [Area] => 33 kvm
föreningens information [Beskrivning uteplats] => [Tomtareal] => [Avgift] => 1 805 kr/mån inklusive värme och vatten. [Andelstal] => 1,0839 % [Andel av årsavgift] => Uppgift saknas [Lägenhetsnummer] => 37 [Förråd] => Källarförråd )

Ringvägen 153

RENOVERINGSCHANS PÅ RINGVÄGEN – 1 ROK SÖKER KÄRLEK

TEXT: MURÉN FOTO: DANA OZOLLAPA STYLING: ÅSA COPPARSTAD

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Charlotte Pellas
Reg. Fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Ringvägen 153
Område
Södermalm - Nytorget
Våning
3 av 6, hiss finns
Rum
1 rum och kök
Area
33 kvm
föreningens information
Avgift
1 805 kr/mån inklusive värme och vatten.
Andelstal
1,0839 %
Andel av årsavgift
Uppgift saknas
Lägenhetsnummer
37
Förråd
Källarförråd

Driftskostnader

El
2 400 kr/år
Övrigt
3 000 kr/år
Total driftskostnad
5 400 kr/år
Drift räknat på
2 personer
Kommentar
Övrigt= gas

Arkitekturen

Arkitekt: Albin Stark-1930

Kvarteret Räfsan bebyggdes till större delen under 1920-talet, med undantag för några tidigare uppförda byggnader. Räfsan 7 uppfördes 1927-1930 efter ritningar av Albin Stark. Den långa tillkomstprocessen beror på att huset ritades om under tiden. De första ritningarna är från 1926. Albin Stark var en produktiv arkitekt som ritat åtskilliga byggnader i såväl Stockholm som Solna under flera decennier och i olika byggnadsstilar. Räfsan 7 består av ett gathus i sex våningar och en gårdsflygel som är fem våningar hög. Fasaden är stramt klassicistisk och välbevarad, putsad i en rosa nyans och har symmetriskt utplacerade fönster som är spröjsade med tre glas i varje båge. Brf Räfsan 153 är en nybildad förening med 61 lägenheter, två hyreslokaler och två garage som är uthyrda till företag.

FÖRENINGEN

Brf Räfsan 153

Föreningen

Brf Räfsan 153 (org. nr 769633-1136) förvärvade fastigheten Räfsan 7 år 2018 med adress Ringvägen 153 och 153B. Föreningen består av 65 lägenheter, 55 med bostadsrätt och 10 med hyresrätt (hyresrätter ca 433 kvm boyta). Föreningen hyr även ut 4 stycken lokaler (1733kvm) till två restauranger, en verkstad samt ett garage.

Mark

Marken innehas med äganderätt.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Simpleko. Teknisk förvaltning sköts av AB Energibevakning.

Garage och parkering

Ett av garagen har 20 parkeringsplatser som hyrs ut, i första hand till de boende i huset, en parkeringsplats kostar f n 2 750 kr/ månad. Aimo park hanterar kön.

Renoveringar i urval

2021, renovering av gårdsbjälklag, 2 plan samt gård. 2019, stambyte, byte av el och radiatorer i samtliga lägenheter och hela fastigheten, renovering av hissar, åtgärder gällande värme och ventilation, tvättstuga, armaturer i trapphuset, rivning av elrum. 2018, vinden har exploateras och sålts som bostadsrätter i samband med det renoverades även taket.

Kommande renoveringar

Den planerade renoveringen som finns är fasadrenovering, franska balkonger med smide, fönster med fönsterdörrar, bleck, beslag och stuprör, renovering av entréport och balkongdörrar. Renoveringen planeras ske då föreningen sålt någon/några av hyresrätterna som kan finansiera renoveringen (avstämt med styrelsen 2023-02-20).

Ekonomi

Föreningen har goda intäkter från sina lokaler & garage samt dolda tillgångar i form av 10 stycken hyresrätter. Föreningen har tagit lån för att täcka alla stora renoveringar som utförts senaste 5 åren. Föreningens skulder uppgår enligt årsredovisningen 2021 till ca 60 mkr, vilket ger 18 535 kr/kvm bostadsyta. Föreningen har ca 5,4 MKR i kassa & bank. Inga nya lån är upptagna sedan 2021 årsredovisning. Det finns inga beslutade avgiftsändringar men det diskuteras att eventuellt höja avgifterna med 10% inom närmsta tiden.

Gemensamma utrymmen

Två nyrenoverade tvättstugor finns i källaren. De är utrustade med två tvättmaskiner, torktumlare och torkskåp i vardera, smidigt och digitalt bokningssystem. Föreningen har en gemensam gård som är helt nyrenoverad och plattsatt. En gårdsgrupp har bildats för att under våren 2023 utforma och inreda gården med möbler m.m. Nyligen inrättad återvinningsstation för hushållsavfall, kompost samt glas, papp, plast och metall. I anslutning till trapphuset finns flertalet rymliga balkonger. Plats att hänga cyklar i källaren, samt att ställa på innegården.

Bredband och tv

Fiber finns indraget i alla lägenheter, via Open Infra, medlem tecknar eget avtal. Grundutbud för tv via Tele2.

Juridisk person, delat ägande

Juridiska personer accepteras inte. Föreningen godkänner delat ägande med minsta ägarandel om 5%.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens hemsida, avstämning styrelsen i feb 2023 samt årsredovisningen från 2021. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

Många föreningen ser över sina kostnader just nu. Siffrorna du läser här är alltid uppdaterade med vår senaste information men kan komma att förändras under de närmsta tiden. Du kan alltid resonera kring ekonomin med oss eller vända dig direkt till styrelsen i berörd förening för mer information.

OMRÅDET

Här bor du i trivsamma kvarter vid Ringvägens lugna slutpunkt. Du bor mittemot lilla Blecktornsparken och en av stans bästa och mysigaste uteserveringar Bleck. Dessutom har du här mycket nära till Nytorget och SoFo-områdets stora utbud av restauranger, caféer, barer och butiker och till Stora Blecktornsparken och Vitabergsparken. Det är också trevligt att ha nära till vattnet i Södra Hammarbyhamnen och alla promenad- och löparstråk längs med Hammarby sjö och Årstaviken. Busshållplats finns precis intill och att hitta parkeringsplats på gatan utanför brukar gå galant. Praktiska extradetaljer är även att det finns en färghandel i grannfastigheten och en pizzeria i samma hus – perfekt för en lägenhetsrenoverare!