Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Gotlandsgatan 74
  [Område] => Södermalm - Nytorget
  [Våning] => 1 av 5, hiss finns
  [Rum] => 1 rum och kök
  [Area] => 36 kvm
Förvaltarens information [Beskrivning uteplats] => [Tomtareal] => [Avgift] => 2 335 kr/mån Inkl. värme, V/A & bredband. [Andelstal] => 2,62912 % [Andel av årsavgift] => 2,63 % [Lägenhetsnummer] => 1102/1102 [Bostadens indirekta nettoskuldsättning] => 263 679 kr, bostadsrättens indirekta nettoskuldsättning har beräknats på bostadsrättens andel av årsavgift. Informationen till beräkningen är inhämtad från föreningens årsredovisning 2022. [Förråd] => Lägenheten disponerar över ett källarförråd enligt säljarens uppgift. )

Gotlandsgatan 74

CHARMIGT 1920-TAL PÅ LUGNA GOTLANDSGATAN

FOTO: JOHANSON STYLING: LIND TEXT: MURÉN

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Josefin Widman
Reg. Fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Gotlandsgatan 74
Område
Södermalm - Nytorget
Våning
1 av 5, hiss finns
Rum
1 rum och kök
Area
36 kvm
Förvaltarens information
Avgift
2 335 kr/mån Inkl. värme, V/A & bredband.
Andelstal
2,62912 %
Andel av årsavgift
2,63 %
Lägenhetsnummer
1102/1102
Bostadens indirekta nettoskuldsättning
263 679 kr, bostadsrättens indirekta nettoskuldsättning har beräknats på bostadsrättens andel av årsavgift. Informationen till beräkningen är inhämtad från föreningens årsredovisning 2022.
Förråd
Lägenheten disponerar över ett källarförråd enligt säljarens uppgift.

Driftskostnader

El
4 170 kr/år
Försäkring
2 505 kr/år
Total driftskostnad
6 675 kr/år
Drift räknat på
1 person

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Helgfrukost på Pascal på Skånegatan
Fredagsbuketten hos Atelier Fleur på Södermanna
AW med ost och vin hos Vina
Bondens marknad på Katarina Bangata
Sitta och läsa en bra bok på Greta Garbos torg

ARKITEKTUR TJUGOTALSKLASSICISM

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Adling & Westergren 1924-1925

Huset på Gotlandsgatan 54, Räfsan 14, uppfördes 1925 av Adlings Byggnadsbyrå efter ritningar av Hugo Westergren. Det är ett bostadshus i sex våningar med en liten gårdsflygel och butikslokaler i bottenvåningen, vilket ger lägenheterna ovanför ett högt läge över gatan. Fasaden är putsad i en rödrosa kulör med putsade fönsteromfattningar i grått. Byggnaden är ett fint exempel på den nordiska klassicismen med sin stilrena fasad och sparsmakade detaljer. När huset stod nytt utrustades samtliga lägenheter med wc och centralvärme, men däremot fick de inte badrum. Köken försågs med gasspis, diskbänk med slaskho, kallskafferi och något förvaringsskåp. Till den fasta inredningen hörde också garderober/klädkammare samt hatthylla i tamburen.

FÖRENINGEN

Brf Räfsan 14

Föreningen

Brf Räfsan 14 är en s.k. äkta bostadsrättsförening som förvärvade fastigheten Räfsan 14 år 1998. Föreningen består av ett flerbostadshus på Gotlandsgatan 74 med 26 lägenheter med bostadsrätt, 2 lokaler med hyresrätt samt 9 parkeringsplatser i garage. Den totala lägenhetsytan är 1466 kvm och lokalytan är 80 kvm.

Mark

Föreningen äger marken.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Länsförsäkringar.

Ekonomi

Lånen för föreningens fastighet ligger på 7 316 kr/kvm boarea. Den totala låneskulden uppgår till ca 10,7 mkr. Det finns ca 747 917 kr i kassa & bank. Det finns inga beslutade avgiftsförändringar och föreningen höjde senast avgiften med 5% år 2022. Lokal- och garageintäkterna uppgick år 2022 till 250 tkr.

Renoveringar, i urval

Fönsterrenovering, 2022. 2021 renovering av soprum. 2020 renovering av garage, stamspolning, godkänd OVK. 2018 målning av tak, renovering av cykelbod och uteplats, nytt torkskåp i tvättstugan. 2007 fasadrenovering. Totalrenovering 1997/98 innefattar stambyte, tak, portuppgång, hiss, el.

Planerade renoveringar

Det finns inga större renoveringar planerade närmsta åren.

Bredband

Fiberuppkoppling via Telenor 100/100 Mbit/s. Fiberuppkopplingen ingår i månadsavgiften.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Gemensamma utrymmen

Det finns en tvättstuga på gatuplanet som är utrustad med två tvättmaskiner, torktumlare och torkskåp. Föreningen har en gemensam innergård med uteplats och tillhörande grill som dessutom går att boka för privata tillställningar. Vid uteplatsen finns två odlingslådor med kryddor som medlemmarna får plocka. På gården finns även cykelbod och cykelställ. På gatuplan finns barnvagnsrum. Soprum finns för hushållssopor samt grovsopor så som kartong, glas, plast etc.

Garage

Föreningen har garage i huset med 9 platser. Kösystem tillämpas och det står för tillfället 2 stycken i kön. Alla platser har laddmöjlighet. Annars gäller boendeparkering på gatorna, Taxa 3.

Städning och städdagar

Trappstädning sker på entreprenad, gemensamma städdagar förekommer vår och höst.

Överlåtelse- och pantsättningsavgift

Föreningen tar ut en överlåtelseavgift på 2,5% av prisbasbeloppet av köparen. Pantsättningsavgift utgår ej.

Medlemskap

Föreningen godkänner inte juridisk person som medlem i föreningen, men delat ägande accepteras med minsta ägarandel på 20 %.

Föreningens hemsida

www.rafsan14.se

Kontroll

Ovanstående grundas på information från årsredovisning 2022, föreningens hemsida och kontakt med styrelsen 7 nov 2023. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Gotlandsgatan är en lugn och trevlig gata som smyger sig genom de södra SoFo-kvarteren. Nummer 74 ligger precis vid Katarina Bangata och nära både Nytorget och Vitabergsparken. Utbudet av restauranger, caféer, barer och butiker i närområdet hör till det bästa och mest kreativa i stan. Man omges också av mycket grönska, på bara ett par minuter kommer man till både Vitabergsparken och Blecktornsparken. Ett kvarter från lägenheten finns hållplats för bussarna 3 och 76 och tunnelbanan nås närmast vid Skanstull, gångväg cirka sju minuter.