Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Tjärhovsgatan 5
  [Område] => Södermalm - Mosebacke
  [Våning] => 3 av 5, hiss finns
  [Rum] => 2 rum
  [Area] => 59 kvm
faktisk uppmätn norm SS 021053 [Beskrivning uteplats] => [Tomtareal] => [Avgift] => 1 523 kr/mån [Andelstal] => 2,201 % [Andel av årsavgift] => Uppgift saknas [Lägenhetsnummer] => 1532 )

Tjärhovsgatan 5

DRÖMTVÅA MED ÖPPEN SPIS, GAVELLÄGE OCH SJU STORA FÖNSTER

TEXT: LUNDGREN FOTO: SPINNELL INREDNING: MOTHER INTERIOR

Denna bostad är såld

BOKA EN KOSTNADADSFRI VÄRDERING!

Vi är nyfikta på din bostad! Fyll i formuläret och låt ass göra en kostnadsfri värdering inför en eventuell försäljning. Vi kontaktar dig efter genomförd förfrågan.

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Tjärhovsgatan 5
Område
Södermalm - Mosebacke
Våning
3 av 5, hiss finns
Rum
2 rum
Area
59 kvm
faktisk uppmätn norm SS 021053
Avgift
1 523 kr/mån
Andelstal
2,201 %
Andel av årsavgift
Uppgift saknas
Lägenhetsnummer
1532

planskiss

Arkitekturen

Arkitekt: Sam Kjellberg - 1912

Sturen Större 5 är en vacker jugendbyggnad belägen i hörnet av Östgötagatan och Tjärhovsgatan. Det ritades 1912 av arkitekt Sam Kjellberg. Redan 1909 fick Eduard Hallquisth och Fritz Ullrich i uppdrag att ta fram ritningar till ett nybygge på tomten, men det blev alltså Sam Kjellbergs ritning som realiserades. Sam Kjellberg var i början av 1900-talet en av stadens mest anlitade arkitekter och han ligger bland annat bakom husen där restaurangerna Pelikan och Kvarnen ligger. Sturen Större 5 är en ganska stor hörnfastighet med två trapphus, en från vardera gata, samt en gårdsflygel med ytterligare ett trapphus. Fastigheten är till det yttre mycket välbevarad. Fasaden är putsad i en rödgul nyans och pryds bland annat av burspråk, dekorativa ritsningar och spritputsade fält. Bottenvåningen är klädd med släthuggen natursten. Brf Sturen Större består av 41 bostadsrätter och fyra lokaler. Ekonomin i föreningen är mycket god och avgifterna är låga. I fastigheten bor människor i alla åldrar och yrkesgrupper, och många som bott och trivts länge, några äldre damer är till och med födda i huset och kan berätta mycket om dess historia. Stämningen är vänlig, trivsam och inbjudande. En kopp kaffe med en granne på gården blir lätt en del av vardagen. Styrelsen och föreningen är mycket måna om att huset ska underhållas och hållas rent och snyggt. Föreningen har en innergård med sittmöbler, solsängar, grillmöjligheter och blommor om somrarna. En av föreningens hyresgäster är en jujitsuklubb och deras tak som är av glas och också är en del av gården. I trapphusen finns dessutom trapphusbalkonger som de boende kan nyttja. I huset finns även en gemensam tvättstuga med två tvättmaskiner, torktumlare och torkskåp som kan bokas alla dagar i veckan.

FÖRENINGEN

Brf Sturen Större

Föreningen

Brf Sturen Större (org. nr 716416-7160) är en äkta förening som förvärvade fastigheten Sturen Större 5 år 1980. Föreningen består av en hörnfastighet med adresserna Östgötagatan 29, 29 A-C samt Tjärhovsgatan 5 och 5 A-B, och omfattar 41 lägenheter med bostadsrätt samt 4 lokaler med hyresrätt. Marken innehas med äganderätt.

Ekonomi

Lånen för föreningens fastighet ligger på 3 967 kr per kvm. Det finns inga beslutade avgiftsförändringar. Avgiften betalas månadsvis i förskott.

Förvaltning

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Upplands Brf Service AB och den tekniska förvaltningen sköts av Holmfast Drift AB.

Bredband och kabel-tv

Föreningen har avtal med Comhem för kabel-tv och bredband. Grundutbudet av analoga tv-kanaler ingår i avgiften.

Juridisk person

Föreningen godkänner inte juridisk person som medlem i föreningen.

Överlåtelseavgift

Föreningen tar ut en överlåtelseavgift på 1 190 kr av köparen.

Gemensamma utrymmen

Tvättstuga utrustad med två tvättmaskiner, en torktumlare och ett torkskåp. Tvättstugan kan bokas alla dagar. Det finns en innergård med utemöbler och grillmöjligheter.

Hiss

Hiss finns via uppgång Tjärhovsgatan 5.

Förråd

Lägenheten disponerar två vindsförråd på sammanlagt ca 4 kvm.

Renoveringar, i urval

2019 godkänd OVK, 2017/2018 renoverades det gemensamma badrummet på vinden, 2017 renovering av fönster mot gatan, 2016 hiss Tjärhovsgatan 5 moderniserades och renoverades, 2012/2013 renovering av innergården och gårdsfasad klar, 2012 ny värmecentral installerades, 2009 två nya tvättmaskiner köptes in, renoverades trapphusen och taket målades, 2004 renoverades fasaden, fönster och nytt torkskåp köptes in, 2003 avslutades V/A stambytet i kök och badrum, 1990-1992 byttes el-stigare, 1990 renoverades taket

Planerade renoveringar

Det finns inga större planerade renoveringar.

Städning och städdagar

Trappstädning sköts på entreprenad. Gemensamma städdagar förekommer två gånger per år.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens officiella faktadokument och kontakt med styrelsen i juli 2021. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Här bor du med supercentralt läge på Södermalm, men ändå ett steg in från myllret, mitt mellan Götgatans puls och kulturbebyggelsen på Katarinaberget. Bebyggelsen i kvarteren spänner över århundraden vilket gör området dynamiskt och spännande. Från denna adress har man nära till det mesta på Söder – Mosebacke, Slussen, Götgatan, Medborgarplatsen, Mariatorget och SoFo ligger alla på kort avstånd, likaså tunnelbana, bussar och pendeltåg. När du vill gå ut och äta eller köpa take away har du förmodligen stadens mest varierade och största utbud av restauranger och caféer att välja och vraka bland.