Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Svartensgatan 8 A
  [Område] => Södermalm - Mosebacke
  [Våning] => 0.5 av 4, ej hiss
  [Rum] => 3 rum
  [Area] => 89 kvm
säljarens information [Beskrivning uteplats] => [Tomtareal] => [Avgift] => 3 040 kr/mån inkl. värme, v/a [Andelstal] => 5,1986 % [Andel av årsavgift] => Uppgift saknas [Lägenhetsnummer] => 1007/1001 )

Svartensgatan 8 A

STILFULLT SEKELSKIFTE MED STOR KARAKTÄR INVID MOSEBACKE TORG

TEXT: ENGSTRÖM FOTO: SPINNELL/ORCHIDÉEN STYLING: GÄRDE

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Henriette Gerson
Reg. Fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Svartensgatan 8 A
Område
Södermalm - Mosebacke
Våning
0.5 av 4, ej hiss
Rum
3 rum
Area
89 kvm
säljarens information
Avgift
3 040 kr/mån inkl. värme, v/a
Andelstal
5,1986 %
Andel av årsavgift
Uppgift saknas
Lägenhetsnummer
1007/1001

Driftskostnader

El
6 000 kr/år
Försäkring
4 000 kr/år
Övrigt
3 000 kr/år
Total driftskostnad
13 000 kr/år
Drift räknat på
2 personer

Arkitekturen

Arkitekt: Olof Jonsson 1890

Byggmästare Nils Johan Johansson byggde 1890-1892 fastigheten Kejsaren 22, efter ritningar av arkitekt Olof Jonsson som var en av tidens mest produktiva arkitekter i Stockholm. De nystilar som kom att prägla 1890-talet passade honom väl: arkitekturen var lekfull med tinnar och torn, husen blev asymmetriska och utsmyckningar av tegelfasader blev vanliga. Allt detta syns tydligt i denna praktfulla fasad, som helt består av det tidstypiska råa, icke putsade teglet. Fastigheten består av två byggnader i fyra våningar, ett gathus och ett gårdshus. Ursprungligen placerades de större lägenheterna i gathuset, med högre standard så som järnspis, kallskafferi och kallvatten. Där fanns också två ingångar från trapphuset in till lägenheterna, varav en med direkt entré till köket för tjänstefolket. I gårdshuset inreddes mindre lägenheter där också standarden var lägre. Den här tidens arkitektur präglas av lekfullhet och dekorativa detaljer, samt val av fina material. Detta är utmärkande också för Kejsaren 22. Huset är välbyggt och intressant planerat, med byggnaden som vilar på en sockel av släthuggen natursten. Fasaden är satt i rött tegel med mycket dekorativ mönstermurning, mycket stilfullt utfört kring fönstren exempelvis. Fasadens portal är av klassicistisk typ med en rak kornisch ovanför. En stor ombyggnad av huset genomfördes 1940 då standarden höjdes. Då tillkom också dagens port, elegant i trä och glas med ett vackert fönster ovantill. Att fasaden är så välbevarad tillsammans med det vackra tillskottet i 1940-talsporten gör detta till ett spännande hus. Också det vackra trapphuset ska nämnas som riktigt fin detalj i detta boende.

FÖRENINGEN

Brf Kejsaren

Föreningen

Brf Kejsaren (org. nr 716416-7699) är en äkta förening som förvärvade fastigheten Kejsaren 22 år 1980. Föreningen består av ett gathus och ett gårdshus med adress Svartensgatan 8 A och 8 B, och omfattar 24 lägenheter med bostadsrätt samt en lokal med hyresrätt. Husen förenas av två innergårdar. Marken innehas med äganderätt.

Ekonomi

Lånen för föreningens fastighet ligger på låga 3 606 kr per kvm boyta. Det finns inga beslutade avgiftsförändringar. Avgiften betalas månadsvis i förskott.

Förvaltning

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Agenta Förvaltning AB. Teknisk förvaltning sköts av Riksbyggen AB.

Bredband och kabel-tv

Bredband och kabel-tv levereras via Com Hem.

Juridisk person

Föreningen kan pröva juridisk person som ägare.

Överlåtelseavgift

Föreningen tar ut en överlåtelseavgift på 1 138 kr av köparen.

Gemensamma utrymmen

Modern tvättstuga, torkrum, cykelställ- och barnvagnsförråd, bastu samt föreningslokal. Innergård med utemöbler och grillmöjlighet.

Förråd

Lägenheten disponerar ett vindsförråd.

Renoveringar, i urval

2016 installation av postboxar, 2015 barnvagnsförråd, justering av ventilationen bl a med fösterventiler, 2014 radonmätning, nya kodlås, renovering av lilla gården med nytt bärlager, dränering och asfaltsbeläggning, 2013 renovering av bastun, 2012 framtagande av underhållsplan för år 2012-2022, 2009 fasad- och fönsterrenovering av gat- och gårdshus mot stora gården, 2008 balkongbygge, 2004 el- och rörstambyte, 2000 ombyggnad av tvättstuga, 1999 renovering och målning av trapphus, 1995 fjärrvärme

Kommande renoveringar

2018 OVK genomgång och besiktning

Städning och städdagar

Trappstädning sköts på entreprenad. Gemensamma städdagar förekommer två gånger per år.

OMRÅDET

Området kring Mosebacke hör till Stockholms mest eftertraktade lägen. Här befinner du dig i hjärtat av historiska Söder och bor granne med Södra teatern, Katarina kyrka och Katarinahissen, dessutom med några av Stockholms häftigaste utsikter runt hörnet. Du har ett stort och trevligt shopping- och restaurangutbud på Götgatan med omnejd, men också teatrar, konst och kultur. Här finns närhet till rekreation och grönområden i promenadstråk och parker, och med buss- och tunnelbana ett par minuter bort tar du dig enkelt vidare till hela Storstockholm. Ett stenkast från bostaden finns färjeförbindelser med möjligheter att upptäcka Stockholms skärgård.