Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Östgötagatan 33
  [Område] => Södermalm - Mosebacke
  [Våning] => 2 av 5, ej hiss
  [Rum] => 3 rum och kök
  [Area] => 76 kvm
faktisk uppmätn norm SS 14141
Registrerad som 72 kvm i föreningens lägenhetsregister. [Beskrivning uteplats] => [Tomtareal] => [Avgift] => 2 278 kr/mån inklusive värme, vatten och kabel-tv (grundutbud). Obligatoriskt balkongtillägg om 167 kr/mån tillkommer. [Andelstal] => 2,729 % [Andel av årsavgift] => Uppgift saknas [Lägenhetsnummer] => 16/1202 )

Östgötagatan 33

VACKER TRERUMMARE MED SKRYTSAM TAKHÖJD OCH BALKONG MOT INNERGÅRDEN

TEXT: BECK-REMNES FOTO: ONO SCENOGRAFI: COPPARSTAD

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Katarina Ljung
Grundare & Reg. fastighetsmäklare

Extra kontaktperson

Valerie Petrova
Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Östgötagatan 33
Område
Södermalm - Mosebacke
Våning
2 av 5, ej hiss
Rum
3 rum och kök
Area
76 kvm
faktisk uppmätn norm SS 14141
Registrerad som 72 kvm i föreningens lägenhetsregister.
Avgift
2 278 kr/mån inklusive värme, vatten och kabel-tv (grundutbud). Obligatoriskt balkongtillägg om 167 kr/mån tillkommer.
Andelstal
2,729 %
Andel av årsavgift
Uppgift saknas
Lägenhetsnummer
16/1202

Driftskostnader

El
2 400 kr/år
Försäkring
2 000 kr/år
Total driftskostnad
4 400 kr/år
Drift räknat på
4 personer

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Den bästa promenaden
Förbi Katarina kyrka, genom Cornelisparken och sedan trapporna ner till Katarinavägens underbara utsikt.
Beck Kaffebar
Runt hörnet på Tjärhovsgatan.
Mosebacke torg
Och dess tillhörande cafévagn om sommaren.
Greasy Spoon
Brunch alla dagar och tider i veckan!
InBloom
Trevliga floristen Sassa förser dig med färska blommor till helgbuketten!

Arkitekturen

Arkitekt: S. WESTHOLM & J.A. BAGGER 1912

Fastigheten på Östgötagatan 33 är en ståtlig hörnbyggnad med tegelfasad, burspråk, balkonger samt takkupor och inredd vind. Taket består av koppar och lertegel. Tvåluftsfönstren med spröjsade överstycken och takfotens utsmyckning vittnar om 1910-talets skickliga hantverk. Här skådas en hög detaljeringsgrad på murverket, portalen består av en pardörr i massivt trä med stort överljus och små reliefer på vardera sida, och stensockeln förstärker byggnadens gedigna uttryck. Brf Droskhästen 8 är en äkta bostadsrättsförening med adress Östgötagatan 33 och Folkungagatan 61. I föreningen finns 29 lägenheter varav samtliga upplåts med bostadsrätt. Det finns även 7 hyresrättslokaler. Föreningen köpte fastigheten år 2011 och äger marken. Föreningen har en renoverad och mycket trivsam innergård med cykelförvaring, och det finns även en gemensam takterrass mot gården med grill och utemöbler. Inom de kommande 2 åren ska takterrassen göras om, och föreningen planerar även att iordningställa utrymme för barnvagnar och cyklar i källaren.

FÖRENINGEN

Brf Droskhästen 8

Antal lägenheter och lokaler

Brf Droskhästen 8 (org.nr: 716409-9009) är en s.k. äkta bostadsrättsförening och innehar fastigheten med adresserna Folkungagatan 61 samt Östgötagatan 33 i Stockholm. Föreningen består av 29 lägenheter med bostadsrätt och 7 lokaler med hyresrätt Den totala boytan är 2 588 kvm och lokalytan 785 kvm. Enligt taxeringsbeskedet är den totala ytan 3 373 kvm. Fastigheten är fullvärdesförsäkrad i Länsförsäkringar. Fastigheten byggdes 1912. Uppvärmning sker via fjärrvärme.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen har innehaft fastigheterna sedan 2011 .

Mark

Föreningen innehar marken med äganderätt och påverkas ej av tomträttsavgälder.

Förvaltare och försäkring

Den ekonomiska förvaltningen sköts av REAL - Votiv Ekonomi AB

Urval av renoveringar

1996 renovering av yttre fasad, gårdsfasad och elstigare. Råvinden konverterades till bostadslägenheter. 2001 fjärrvärme installerades. 2006 byttes v/a-stammar samt renovering av samtliga våtutrymmen. 2008 målades fönster. 2012 renovering av balkonger, installering av tryckstegringspump, snörasskydd mot Östgötagatan, larm i källare. 2013 fönstren renoverades utvändigt. 2014 fuktsanering och ombyggnad av takterrass. 2015 renovering av innergård. 2017/2018 liggande stammar bytta i källaren, renovering av samtliga (äldre) balkonger mot gård samt takterrassen. Fiber installerat i alla lägenheter. Uppsägning av avtalet med Underbara Bar där förhandling påbörjades. Renovering av fönster mot gården. 2019 ny elcentral installerad i källaren för samtliga lägenheter och lokalhyresgäster. 2020 byte av de sista gamla rören i källaren, iordningställande av trapphusen efter att ny elcentral installerats. 2021 flera lokaler anpassats och byggts om. Omfattande renovering av källarlokalen med anpassning för teatergruppen Potato Potato. Föreningens samtliga lokaler får enhetliga markiser. 2023 sortering av hushållssopor samt byte till säkerhetsdörrar där föreningen har köpt upp tjänsten till självkostnadspris för medlemmarna.

Kommande renoveringar

Föreningen har inga större beslutade renoveringar.

Gemensamma utrymmen

Det finns en tvättstuga i huset beläget på bottenplan till höger om hissen. I tvättstugan finns två tvättmaskiner, torktumlare, torkskåp och mangel. Gemensam fin gård med boulebana och plats för utemöbler och grill.

Bredband och kabel-tv

Fiber är indraget och man väljer själv leverantör via IP Only. Kabel-tv via Tele2.

Delat ägande/juridisk person

Föreningen accepterar delat ägande med en minsta ägarandel på 10 %. Juridisk person accepteras inte som medlem.

Ekonomi

Efter en avslutad juridisk tvist, justeringar av avgifter, försäljning av vindsyta/takterrass (ca 3 mkr i försäljningsintäkt) samt nya hyresintäkter i huset kommer den ekonomiska planeringen att revideras under 2023. Föreningen räknar med klumpamortering på ca 1,5-2 mkr under våren 2024. Därutöver amorteras 1,7 % av hela lånebeloppet årligen. I budgeten finns numera avsättningar för såväl löpande underhåll enligt underhållsplan. Föreningens lån uppgår till ca 43,4 mkr och det finns ca 1 mkr i kassan. Skuld per kvm ligger på ca 16 750 kr. Lokalintäkterna uppgår årligen till ca 2 mkr och justeras löpande upp enligt index. Den 1 juni 2022 höjdes avgiften med 20 % och sen ytterligare en gång i januari 2023 med 10 %. Därefter kommer avgifterna (enligt denna styrelses plan) att höjas med index i januari varje år. Detta för att huset skall bära sina egna driftskostnader.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningen samt årsredovisning 2022 samt avstämning med föreningens styrelse den 22 sept 2023. Uppgifter som är av särskild vikt för spekulant bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Östgötagatan sträcker sig från Mosebacke, genom SOFO ända ner till vattnet vid Hammarbykanalen och Årstaviken, vilket gör mysiga promenader och löprundor till en enkel del av vardagen. I Sofo hittas fina små butiker och populära Nytorget, med sina caféer och bagerier liksom restauranger och vinbarer. Både ICA, systembolaget och Lidl ligger runt hörnet på Folkungagatan. I kvarteret finns likaså biograf och bibliotek, Ringens Centrum och Skrapan med klassiska butikskedjor. Medborgarplatsen och Slussens tunnelbana ligger 5 minuter hemifrån, och Södra station ligger 10 minuter bort. Här, i centrum av Södermalm är allt lika delar tillgängligt, och du kan välja aktivitet efter humör; lata dig på en filt i Vitabergsparken eller ta en glass uppe på Mosebacke och titta ut över staden - och om kvällen åka upp till Skrapans egna takbar Himlen med panoramavy, och sippa på drinkar.