Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Kapellgränd 6B
  [Område] => Södermalm - Mosebacke
  [Våning] => 2 av 5, hiss finns
  [Rum] => 2 rum
  [Area] => 58 kvm
Föreningens information. [Beskrivning uteplats] => [Tomtareal] => [Avgift] => 2 477 kr/mån inkl värme, v/a och bredband. 57 kr/mån för kabel-tv tillkommer. [Andelstal] => 1,80118 % [Andel av årsavgift] => 1,80118 % [Lägenhetsnummer] => 24 )

Kapellgränd 6B

DÄR TIDEN HAFT SIN GÅNG - VACKER TVÅRUMMARE I SÖDERSLOTTET MED DET BÄSTA BEVARAT

TEXT: BECK REMNES SCENOGRAFI: COPPARSTAD FOTO: SPINNELL

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Caroline Klasson
Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Kapellgränd 6B
Område
Södermalm - Mosebacke
Våning
2 av 5, hiss finns
Rum
2 rum
Area
58 kvm
Föreningens information.
Avgift
2 477 kr/mån inkl värme, v/a och bredband. 57 kr/mån för kabel-tv tillkommer.
Andelstal
1,80118 %
Andel av årsavgift
1,80118 %
Lägenhetsnummer
24

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Beck Kaffebar
Runt hörnet på Tjärhovsgatan.
inBloom
Trevliga floristen Sassa förser dig med färska blommor till helgbuketten!
Yoga Shakti
Riktigt bra yogastudio på Högbergsgatan.
St Pauls Bageri Götgatsbacken
Frukostbröd och fika att köpa med sig hem.
La Neta
Mexikansk mat runt hörnet från bostaden.

1880-talets nyrenässans

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Carl Wallin och J O Kindstedt 1882

Bostadshuset på Kapellgränd 6 och fastigheten Pelarbacken Större 8 uppfördes under 1882–1883 efter ritningar av Carl Wallin och J O Kindstedt. Av dessa två är Kindstedt den mest välkände som har ritat flera hus i olika delar av staden, Wallin är inte lika dokumenterad. Huset uppfördes från början som en bostadsförening som hade till syfte att ordna fram bostäder med lägre hyror för samhällets något mindre välbeställda. Detta var ett av de första husen i Stockholm med denna uppgift. Ifrån år 1901 framgår det att specifikt lägenheten på Kapellgränd 6B beboddes av en kvinna. Hon arbetade som sjukgymnast och hade det så pass gott ställt att hon hade råd att bo ensam i lägenheten, medan grannen i dörren bredvid var trångbodd med uppemot 16 inhyrda. Idag finns här 50 bostadsrättslägenheter och många av medlemmarna har bott i huset länge. Många söker sig också hit på grund av husets historia och unika utseende. Den stora fastigheten imponerar med sitt pampiga läge ovanför Björns trädgård, något som gett den benämningen ”Söderslottet”.

FÖRENINGEN

Brf Centralbostadsrättsföreningen i Stockholm

Föreningen

Brf Central-Bostadsrättsföreningen i Sthlm (org. nr 702000-3286) är en äkta förening som äger fastigheten Pelarbacken Större 8. Föreningen ombildades 2010 från den tidigare Bostadsföreningen i Stockholm upa som förvärvade fastigheten redan år 1880. Föreningen består av två flerbostadshus belägna på Kapellgränd 6 och 6 A-C, och efter att sju nya lägenheter på vindarna och i lilla gårdshuset färdigställdes under 2019 omfattar föreningen nu 61 lägenheter med bostadsrätt.

Mark

Föreningen äger marken.

Avgifter

I avgiften ingår bredband, värme och vatten.

Föreningen tar ut en överlåtelseavgift på 1 207,5 kr av köparen. Vid pantsättning debiteras 1 % av prisbasbelopp dvs 483kr.

Ekonomi

Föreningen har varit skuldfri men tog upp lån under 2021 för trapphus- och fönsterrenoveringen. Lånen uppgår till ca 9 mkr, motsvarande 2 750 kr/kvm. En avgiftshöjning om 30% från och med halvårsskiftet har beslutats. Denna höjning täcker in kommande renoveringar och ger föreningen den stabilitet den behöver.

Gemensamma utrymmen

Nyrenoverad tvättstuga i gårdshuset med tre tvättmaskiner. Mycket fin kullerstensbelagd innergård med trädgårdsmöbler och grillmöjligheter, gemensam terrass på baksidan av huset om ca 150 kvm med planteringar, grillar, möbler och vacker söderutsikt.

Bredband och kabel-tv

Föreningen har avtal med ComHem för tv och Stockholms Stadsnät för bredband via fiber.

Renoveringar, i urval

2021 renovering trapphus, soprum och cykelrum.

2019 renovering av tvättstuga, installation av hiss i alla trappuppgångar

2018/2019 Nya hissar och vindsbyggnation

2018 omläggning av tak

2014 brandskyddsundersökning

2012 renovering av terrass

2009 stambyte, installering av fjärrvärme.

Pågående och planerade renoveringar

Fönsterrenovering planeras i närtid. Föreningen har sökt energibidrag för investeringen av nya fönster vilken kan minska kostnaden med 50%. Svar inväntas fortfarande.

Medlemskap

Föreningen godkänner inte juridisk person som medlem i föreningen, delat ägande accepteras med minsta ägarandel om 10%.

Städning och städdagar

Trappstädning sköts på entreprenad. Gemensamma städdagar förekommer en till två gånger per år.

Kontakt med föreningen

Nås enklast via styrelsen@cbis.se

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens officiella faktadokument och kontakt med styrelsen i maj 2022. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Här bor du centralt på Södermalm, samtidigt skönt avsides från myllret mitt emellan Götgatans puls och kulturbebyggelsen på Katarinaberget. Husen i kvarteren spänner över århundraden vilket gör området dynamiskt och vackert. Platsen bär på mycket spännande historia! Här avrättades riksmarsken Torkel Knutsson för högförräderi den 10 februari år 1306. Om honom finns nedtecknat att han på Kung Birgers order fördes “sunnan om staden där bysens fä gick” och halshöggs med svärd. Torkel Knutsson var en av landets högsta ämbetsmän och hans släktingar reste efter avrättningen ett högt kors på berget där han dött. Korset var länge det första som syntes av Stockholm för den som närmade sig söderifrån längs Göta landsväg. Torkel Knutssons enda anknytning till Söder var faktiskt att han avrättades där. Korset, och kapellet som byggdes strax därefter på 1400-talet, gav platsen en mer religiös status. På väg till eller från staden knäböjde man vid korset och bad om eller tackade för en lycklig resa. År 1496 eller 1511 - uppgifterna skiftar - restes tre kalvariestenar med motiv från Kristi lidande på berget. Folk kallade dom “pelare”, därav namnet Pelarbacken/Kapellgränd som kvarteret fortfarande heter. Från denna adress har du idag nära till det mesta på Söder – Mosebacke, Slussen, Götgatan, Medborgarplatsen, Mariatorget och SoFo ligger alla på kort avstånd, likaså tunnelbana, bussar och pendeltåg. Kvarteren ger många vackra vägar för stadspromenader och närhet till många parker. När du vill gå ut och äta eller köpa take away har du förmodligen stadens mest varierade och största utbud av restauranger och caféer att välja och vraka bland. Här ligger flera mysiga frukostställen där man kan ta en morgonkaffe eller jobba en timme innan möten.