Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Kapellgränd 6
  [Område] => Södermalm - Mosebacke
  [Våning] => 1 av 4, hiss finns
  [Rum] => 3 rum och kök
  [Area] => 89 kvm
Föreningens information [Beskrivning uteplats] => [Tomtareal] => [Avgift] => 4 634 kr/mån Inkluderar värme, vatten och bredband. [Andelstal] => 2,59 % [Andel av årsavgift] => Uppgift saknas [Lägenhetsnummer] => 10584-51/1104 [Bostadens indirekta nettoskuldsättning] => 528 467 kr, då andel av årsavgift ej har gått att ta fram, så har beräkningen av indirekta nettoskuldsättning utförts på bostadsrättens andel av föreningen. Förutsatt att bostadsrättens andel av föreningen ligger till grund för beräkning av bostadsrättens årsavgift. Informationen till beräkningen är inhämtad från föreningens årsredovisning 2022. [Förråd] => Till lägenheten hör ett källarförråd om ca 7 kvm. )

Kapellgränd 6

HOTELLKÄNSLA I SÖDERSLOTTET – VACKER TRERUMMARE INTILL MOSEBACKE

TEXT: BECK REMNES SCENOGRAFI: LINGSELL FOTO: ORCHIDÉN

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Valerie Petrova
Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Kapellgränd 6
Område
Södermalm - Mosebacke
Våning
1 av 4, hiss finns
Rum
3 rum och kök
Area
89 kvm
Föreningens information
Avgift
4 634 kr/mån Inkluderar värme, vatten och bredband.
Andelstal
2,59 %
Andel av årsavgift
Uppgift saknas
Lägenhetsnummer
10584-51/1104
Bostadens indirekta nettoskuldsättning
528 467 kr, då andel av årsavgift ej har gått att ta fram, så har beräkningen av indirekta nettoskuldsättning utförts på bostadsrättens andel av föreningen. Förutsatt att bostadsrättens andel av föreningen ligger till grund för beräkning av bostadsrättens årsavgift. Informationen till beräkningen är inhämtad från föreningens årsredovisning 2022.
Förråd
Till lägenheten hör ett källarförråd om ca 7 kvm.

Driftskostnader

El
6 000 kr/år
Försäkring
4 000 kr/år
Total driftskostnad
10 000 kr/år
Drift räknat på
3 personer
Kommentar
Scablonberäknat.

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Matbutiker
ICA Medborgarplatsen - Sveriges bästa ICA för dig som lagar mycket mat, Delikatessbutiken ROT, Stockholm Ost & Chark och Söderhallarna.
Caféer
Beck Kaffebar med härlig stämning. Kaferang är underbart frukostställe. Mosebacketerassen och kaféet på Mosebacke torg som är öppet sommartid. St Pauls Bageri på Götgatsbacken. Aryam glass!
Restauranger
Shanti gossip, Bleck, Pat’s place, Madam och Wood Stockholm.
Barer/krogar
Babylon, god öl och härlig uteservering och Vina - fantastisk personal som kan viner och goda snacks!
Omgivning och affär
Katarina Kyrka som är trevlig att promenera förbi på väg till affären eller under kvällspromenaden ger ett härligt lugn. In Bloom fantastisk blomaffär för den som älskar blommor.

Arkitekturen

Arkitekt: Carl Wallin och J O Kindstedt 1882

Bostadshuset på Kapellgränd 6 och fastigheten Pelarbacken Större 8 uppfördes under 1882–1883 efter ritningar av Carl Wallin och J O Kindstedt. Av dessa två är Kindstedt den mest namnkunnige som har ritat flera hus i olika delar av staden, Wallin är inte lika dokumenterad. Huset uppfördes från början som en bostadsförening som hade till syfte att ordna fram bostäder med lägre hyror för samhällets något mindre välbeställda. Detta var ett av de första husen i Stockholm med denna uppgift. Idag har bostadsföreningen blivit en bostadsrättsförening och många av medlemmarna har bott i huset länge. Många söker sig också hit på grund av husets historia och unika utseende. Den stora fastigheten imponerar med sitt pampiga läge ovanför Björns trädgård, något som gett den benämningen ”Söderslottet”.

FÖRENINGEN

Brf Central-Bostadsrättsföreningen i Sthlm

Brf Central-Bostadsrättsföreningen i Sthlm (org. nr 702000-3286) är en äkta förening som äger fastigheten Pelarbacken Större 8. Föreningen ombildades 2010 från den tidigare Bostadsföreningen i Stockholm upa. Huset byggdes år 1882 efter ritningar av arkitekt Carl Wallin och J O Kindstedt. Föreningen äger marken.

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen består av två flerbostadshus belägna på Kapellgränd 6 och 6 A-C, och efter att sju nya lägenheter på vindarna och i lilla gårdshuset färdigställdes under 2019 omfattar föreningen nu 61 lägenheter med bostadsrätt.

Avgifter

I avgiften ingår bredband, värme och vatten.

Föreningen tar ut en överlåtelseavgift på 1 207,5 kr av köparen. Vid pantsättning debiteras 1 % av prisbasbelopp dvs 483kr.

Bredband och kabel-tv

Föreningen har avtal med ComHem för tv och Stockholms Stadsnät för bredband via fiber.

Ekonomi

Föreningen har varit skuldfri men tog upp lån under 2021 för trapphus- och fönsterrenoveringen. Lånen uppgår till ca 9 mkr, motsvarande 2 750 kr/kvm. Räntan är bunden på 0,76%.

Gemensamma utrymmen

Nyrenoverad tvättstuga i gårdshuset med tre tvättmaskiner. Mycket fin kullerstensbelagd innergård med trädgårdsmöbler och grillmöjligheter, gemensam terrass på baksidan av huset om ca 150 kvm med planteringar, grillar, möbler och vacker söderutsikt. Därutöver finns soprum, barnvagnsrum och cykelförråd.

Renoveringar, i urval

2022 Renovering av portik, uppfräschning av tvättstuga, renovering av cykel- och barnvagnsförråd

2021 renovering trapphus och soprum

2019 Installation av hiss och säkerhetsdörrar i alla trappuppgångar.

2018/2019 Nya hissar och vindsbyggnation

2018 omläggning av tak

2014 brandskyddsundersökning

2012 renovering av terrass

2009 stambyte, installering av fjärrvärme.

Pågående och planerade renoveringar

Fönsterrenovering planeras i närtid. Föreningen har erhållit

ett energieffektiviseringsbidrag om ca 6,7 mkr (förskott om 3,3 mkr har utbetalats). Arbetena måste slutföras innan februari 2025 och generera en energibesparing om minst 20 % för att bidraget skall kunna nyttjas. Föreningen kommer även göra en del jobb för injustering av värme, nya mätare mm efter att fönster är klara. Då kommer energiförbrukningen minska markant, vilken idag är ca 1/4 av föreningens kostnader.

Föreningen följer en underhållsplan som upprättades 2020 och sträcker sig fram till 2035.

Medlemskap

Föreningen godkänner inte juridisk person som medlem i föreningen, delat ägande accepteras med minsta ägarandel om 10%.

Städning och städdagar

Trappstädning sköts på entreprenad. Gemensamma städdagar förekommer en till två gånger per år.

Förvaltning

Föreningens ekonomiska förvaltning sköts av Nabo och den tekniska av Kronohammaren AB.

Kontakt med föreningen

Nås enklast via styrelsen@cbis.se

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens officiella faktadokument och kontakt med styrelsen i juni 2023. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Här bor du centralt på Södermalm, samtidigt skönt avsides från myllret mitt emellan Götgatans puls och kulturbebyggelsen på Katarinaberget. Husen i kvarteren spänner över århundraden vilket gör området dynamiskt och vackert. Platsen bär på mycket spännande historia! År 1496 eller 1511 - uppgifterna skiftar - restes tre kalvariestenar med motiv från Kristi lidande på berget. Folk kallade dom “pelare”, därav namnet Pelarbacken/Kapellgränd som kvarteret fortfarande heter. Från denna adress har du idag nära till det mesta på Söder – Mosebacke, Slussen, Götgatan, Medborgarplatsen, Mariatorget och SoFo ligger alla på kort avstånd, likaså tunnelbana, bussar och pendeltåg. Kvarteren ger många vackra vägar för stadspromenader och närhet till många parker. När du vill gå ut och äta eller köpa take away har du förmodligen stadens mest varierade och största utbud av restauranger och caféer att välja och vraka bland. Här ligger flera mysiga frukostställen där man kan ta en morgonkaffe eller jobba en timme innan möten.