Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Högbergsgatan 28
  [Område] => Södermalm - Mosebacke
  [Våning] => 0 av 5, hiss finns
  [Rum] => 2 rum
  [Area] => 38 kvm
faktisk uppmätn norm SS 021053 [Beskrivning uteplats] => [Tomtareal] => [Avgift] => 594 kr/mån inklusive värme, vatten, bredband och kabel-tvs grundutbud. [Andelstal] => 1,322 % [Andel av årsavgift] => Uppgift saknas [Lägenhetsnummer] => 1/1001 [Bostadens indirekta nettoskuldsättning] => Föreningen är skuldfri. [Förråd] => Lägenheten disponerar ett källarförråd om ca 4 kvm. )

Högbergsgatan 28

I HÖJD MED MOSEBACKE – SKRÄDDARSYDD TVÅA MED RUSTIK KARAKTÄR OCH VACKRA FÖNSTER

TEXT: MURÉN FOTO: OZOLLAPA STYLING: VAN KEPPEL

Denna bostad är såld

BOKA EN KOSTNADADSFRI VÄRDERING!

Vi är nyfikta på din bostad! Fyll i formuläret och låt ass göra en kostnadsfri värdering inför en eventuell försäljning. Vi kontaktar dig efter genomförd förfrågan.

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Högbergsgatan 28
Område
Södermalm - Mosebacke
Våning
0 av 5, hiss finns
Rum
2 rum
Area
38 kvm
faktisk uppmätn norm SS 021053
Avgift
594 kr/mån inklusive värme, vatten, bredband och kabel-tvs grundutbud.
Andelstal
1,322 %
Andel av årsavgift
Uppgift saknas
Lägenhetsnummer
1/1001
Bostadens indirekta nettoskuldsättning
Föreningen är skuldfri.
Förråd
Lägenheten disponerar ett källarförråd om ca 4 kvm.

Driftskostnader

El
4 973 kr/år
Försäkring
3 140 kr/år
Övrigt
2 865 kr/år
Total driftskostnad
10 978 kr/år
Drift räknat på
2 personer
Kommentar
baseras på säljarnas förbrukning. Övrigt avser gas.

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

ERSTA UTSIKTSPLATS
Vacker panoramvy över Stockholm god glass på Fjällgatans Kaffestuga.
CORNELISPARKEN
SÖDRA TEATERN
HERMANS RESTAURANG
KATARINA KYRKA
Med dess vackra och harmoniska kyrkogård.

Arkitekturen

Arkitekt: 1911 Höög & Morssing

Det pampiga huset Kejsaren 14 i hörnet av Högbergsgatan och Östgötagatan ritades 1911 av arkitekterna Anders Höög & Gunnar Morssing. Dessa två var en produktiv duo i 20 år och man hann under den tiden rita cirka 140 byggnader runt om i Stockholm. Kejsaren 14 är ett mycket vackert nationalromantiskt hus beläget i suterräng i backen upp mot Mosebacke, vilket gör att byggnaden varierar i antal våningar. Fasaden präglas bland annat av en mängd småspröjsade stora fönster som är ursprungliga med byggåret. På var sida om hörnet på bottenvåningen syns kvartersnamnet inmejslat i knutstenarna, Qv. Kejsaren. Kvartersnamnet Kejsaren kommer troligtvis från boktryckare Hendric Keijser som bodde i kvarteret och det nämns för första gången år 1649. Huset är grönklassat i Stockholms stads bebyggelsehistoriska klassificering, vilket innebär att byggnaden är särskilt värdefull från historisk, kulturhistorisk, konstnärlig eller miljömässig synpunkt. I Brf Kejsaren 14 finns 17 bostadsrätter och 6 lokaler med hyresrätt. I huset finns ett garage med 8 parkeringsplatser, med kösystem. Här finns också plats att parkera cyklar. Gemensam tvättstuga finns i källaren, med två tvättmaskiner, två torktumlare, torkrum och mangel. Innergården är en fint inramad plats som blir väldigt mysig på sommaren med utemöbler och grillmöjlighet. Föreningen är både trevlig och har bra ekonomi. Avgifterna är låga och man ses till exempel innan jul och pyntar, klär gran och dricker glögg.

FÖRENINGEN

Brf Kejsaren 14

Antal lägenheter och lokaler

Brf Kejsaren 14 huserar i ett hörnhus (gatu- samt gårdshus) på Högbergsgatan 28 och 28 A (tidigare Östgötagatan 4). Föreningen upplåter, inklusive denna, 18 bostadsrätter och 6 lokaler med hyresrätt. Föreningen köpte fastigheten 1998 och beskattas som en äkta sådan. Huset ritades 1911 av Höög och Morssing.

Mark

Föreningen äger marken.

Renovering i urval

2021 - målning trapphus, fönstermålning mot gatorna, installation laddstolpar i garaget och OVK.

2020 - renovering i butikslokalen Stilbrott.

2019 - byte undercentral värme.

2018 - stamspolning av de flesta avloppsrör, målning av plåtyttertak mot gården, byte av garageport, byte av avloppsstråk i källaren.

2017 - isoleringsglas mot Högbergsgatan, målning av fönster gårdshus.

2015 - radonmätning utan anmärkning.

2014 - utbyte av radiatorventiler, stamspolning.

2013 - renovering trapphus.

2012 - målning yttertak + lagning fasad mot gården. Inköp nya maskiner till tvättstuga.

2011 - renovering gård och gårdsbjälklag.

2007-2009 - fönsterrenovering och renovering av hissar.

2001 - stambyte, fasadrenovering och nya vindslägenheter.

Ekonomi

Föreningen har en god ekonomi och är skuldfri. I kassan finns ca 2 mkr och i yttre underhållsfond även där ca 2 mkr.

Avgifter

I avgiften ingår värme, vatten, bredband samt kabel-tvs grundutbud.

Vid försäljning tas en överlåtelseavgift om 1313 kr ut av köparen. Vid belåning tas pantsättningsavgift ut om 495 kr per pant ut.

Gemensamma utrymmen

Gemensam tvättstuga finns i källaren, med två tvättmaskiner, två torktumlare och ett torkrum. Det finns en innergård och i garaget finns även plats för cyklar.

Parkering

Ett garage i källaren finns med 8 p-platser. Till dessa finns en separat kö.

Medlemskap

Delat ägande mellan makar och sambos godkänns.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens årsredovisning 2021. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

Under rådande omständigheter ser många föreningar över sina lån och kostnader just nu. Siffrorna du läser här är alltid uppdaterade med vår senaste information men kan komma att förändras under de närmsta åren. Du kan alltid resonera kring ekonomin med oss eller vända dig direkt till styrelsen i berörd förening för mer information.

OMRÅDET

Här bor du med supercentralt läge på Södermalm, men ändå ett steg in från myllret, mitt mellan Götgatans puls och kulturbebyggelsen på Katarinaberget. Bebyggelsen i kvarteren spänner över århundraden vilket gör området dynamiskt och spännande. Från denna adress har man nära till det mesta på Söder – Mosebacke, Slussen, Götgatan, Medborgarplatsen, Mariatorget och SoFo ligger alla på kort avstånd, likaså tunnelbana, bussar och pendeltåg. När du vill gå ut och äta eller köpa take away har du förmodligen stadens mest varierade och största utbud av restauranger och caféer att välja och vraka bland.