Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Timmermansgatan 41
  [Område] => Södermalm - Mariatorget
  [Våning] => 1 av 5, ej hiss
  [Rum] => 1 rum
  [Area] => 33 kvm
Faktisk uppmätn norm SS 21054:2020.
32,3 kvm enligt förvaltarens information [Beskrivning uteplats] => [Tomtareal] => [Avgift] => 1 888 kr/mån Ink. värme och vatten. En obligatorisk avgift om 1 015 kr / månad tillkommer avseende eltillägg (hushållsel). [Andelstal] => 4,46272 % [Lägenhetsnummer] => 1/1002 [Bostadens indirekta nettoskuldsättning] => 84 830 kr, beräkning av bostadsrättens indirekta nettoskuldsättning har utförts på bostadsrättens andel av årsavgift. Informationen till beräkningen är inhämtad från föreningens årsredovisning 2022. [Förråd] => Nuvarande lägenhetsinnehavare disponerar över 2 st källarförråd. )

Timmermansgatan 41

CHARM OCH SJÄL MITT PÅ SÖDER – SEKELSKIFTE MED VACKER PATINA VID LUMMIG GÅRD

FOTO: BORGELIN STYLING: GÄRDE TEXT: MURÉN

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Emma Ekvall
Fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Timmermansgatan 41
Område
Södermalm - Mariatorget
Våning
1 av 5, ej hiss
Rum
1 rum
Area
33 kvm
Faktisk uppmätn norm SS 21054:2020.
32,3 kvm enligt förvaltarens information
Avgift
1 888 kr/mån Ink. värme och vatten. En obligatorisk avgift om 1 015 kr / månad tillkommer avseende eltillägg (hushållsel).
Andelstal
4,46272 %
Lägenhetsnummer
1/1002
Bostadens indirekta nettoskuldsättning
84 830 kr, beräkning av bostadsrättens indirekta nettoskuldsättning har utförts på bostadsrättens andel av årsavgift. Informationen till beräkningen är inhämtad från föreningens årsredovisning 2022.
Förråd
Nuvarande lägenhetsinnehavare disponerar över 2 st källarförråd.

Driftskostnader

Försäkring
3 158 kr/år
Övrigt
3 632 kr/år
Total driftskostnad
6 790 kr/år
Drift räknat på
1 person
Kommentar
Övrigt specificerar kostnaden för gas.

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Hallmans
MamaWolf
Morfar Ginko
Racamaca
Japan Foods & Kitchen

Arkitekturen

Arkitekt: Per Olof Hallman

I kvarteret Dykärret uppfördes under 1904–1907 sju fastigheter på uppdrag av byggherren Johan Malcolm Juhlin. Samtliga ritades av Per Olof Hallman, en av tidens mest inflytelserika arkitekter och stadsplanerare och en person som betytt mycket för Stockholms stadsbild. Nybyggnadsritningarna av Dykärret 15 visar ett mycket vackert hus med en dekorerad och rusticerad fasad, men som så många hus har även detta genom tiden genomgått en fasadförenkling. Fönstren är dock de ursprungliga. Tittar man på originalplanlösningarna ser man också att många lägenheter hade wc redan från början. Huset förvaltas sedan 1909 av Bf Timmermannen upa.

FÖRENINGEN

Bf Timmermannen u.p.a

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Dykärret 15. Föreningen består av 13 lägenheter, varav alla är upplåtna med andelsrätt. Föreningen är en äkta bostadsförening. Föreningen äger marken och påverkas således ej av eventuellt höjda tomträttsavgälder. Huset ritades 1907 och ritades av arkitekt Per Olof Hallman.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen ombildades år 1909. En bostadsförening är en förening som bildades före 1930 och som upplåter nyttjanderätt till bostäder. Bostadsföreningar lyder under lagen om ekonomiska föreningar och föreningens stadgar, men inte automatiskt under bostadsrättslagen, om inte delar av lagen finns medtagna i dess stadgar. I en bostadsförening är man andelsägare eller innehar en andel i en bostadsförening. Skatteregler samt belåningsmöjligheter är desamma som för bostadsrättsföreningar.

Ekonomi

Föreningen lån enligt årsredovisningen 2022 ligger på 4 002 kr per kvm bostadsrättsarea. Det finns inga planerade avgiftshöjningar.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av SBC Bostadsrättscentrum AB.

Bredband och Kabel-TV

Föreningens leverantör avseende bredband och Kabel-TV är Tele 2.

Juridisk person och delat ägande

Föreningen godkänner inte juridisk person som medlem i föreningen, men delat ägande accepteras.

Överlåtelse- och pantsättningsavgift

Föreningen tar ut en överlåtelseavgift på 1313 kr som betalas av köpare, samt en pantsättningsavgift på 525 kr.

Gemensamma utrymmen

Bakom huset finns en stenbelagd innergård med utemöbler, planteringar och grillplats. Föreningen har även en gemensam tvättstuga och cykelförråd.

Planerade renoveringar

Byggnation och avyttring av vindslägenhet och i samband med det byte av tak och installation av hiss. Detta förväntas ske 2028-2030. Föreningen har en underhållsplan som sträcker sig fram till 2050.

Tidigare renoveringar i urval

2021, Stambyte köksstammar.

2020, Installation av toalett i källare.

2017, Trapphusrenovering.

2007, Tak.

1987, Fasadrenovering.

1980, Badrummsstammar.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens årsredovisning 2022, stadgar och kontakt med styrelsen i januari 2024. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Som boende på denna adress befinner man sig i lugna kvarter men mycket centralt på Söder. Runt hörnet finns ett stort utbud av barer, restauranger, kaféer och butiker, men även flera parker och närhet till vatten. Tanto för löpning och promenader ligger bara ett par kvarter bort. De trevliga kvarteren runt Sankt Paulsgatan, Götgatan, Swedenborgsgatan, Mariatorget, Hornsgatan och allt där emellan blir ens vardag. Kollektivtrafiksmöjligheterna är dessutom alldeles utmärkta med både tunnelbanan och pendeltågsstation ett par minuter bort, det går till exempel att vara vid Odenplan på tio minuter med pendeln. Flera busslinjer går också precis utanför huset.