Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Andel i bostadsförening
  [Adress] => Timmermansgatan 41
  [Område] => Södermalm - Mariatorget
  [Våning] => 0 av 5, ej hiss
  [Rum] => 1 rum
  [Area] => 33 kvm
Faktisk uppmätn norm SS 21054 [Beskrivning uteplats] => [Tomtareal] => [Avgift] => 1 887 kr/mån Inkl. värme, vatten, tv och bredband. Tillägg för el tillkommer med 255 kr/mån. [Andelstal] => 3,879 % [Lägenhetsnummer] => 1 )

Timmermansgatan 41

SJÄLFULL ATMOSFÄR MITT PÅ SÖDER - SEKELSKIFTE MED ORIGINALKÖK VID LUMMIG GÅRD

TEXT: MURÉN FOTO: HEMLIG STYLING: TUNEMAR

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Katarina Ljung
Grundare & Reg. fastighetsmäklare

Extra kontaktperson

Erica Lamberg
Reg fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Andel i bostadsförening
Adress
Timmermansgatan 41
Område
Södermalm - Mariatorget
Våning
0 av 5, ej hiss
Rum
1 rum
Area
33 kvm
Faktisk uppmätn norm SS 21054
Avgift
1 887 kr/mån Inkl. värme, vatten, tv och bredband. Tillägg för el tillkommer med 255 kr/mån.
Andelstal
3,879 %
Lägenhetsnummer
1

Driftskostnader

Försäkring
2 664 kr/år
Övrigt
2 664 kr/år
Total driftskostnad
5 328 kr/år
Drift räknat på
1 person
Kommentar
Övrigt står för gas

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Morfar Ginko
Bästa stammisstället i stan.
Organico
Bästa vegomaten i stan.
Vackra Mariatorget
Say no more.
Inbalance, Yogashakti m fl
Flera av Stockholms bästa yogastudios ligger runt knuten.
Generellt området
Alla caféer, restauranger, vinbarer, Petrus bageri, Racamaca, Krukmakargatans shoppin etc.

Arkitekturen

Arkitekt: 1904 Per Olof Hallman

I kvarteret Dykärret uppfördes under 1904–1907 sju fastigheter på uppdrag av byggherren Johan Malcolm Juhlin. Samtliga ritades av Per Olof Hallman, en av tidens mest inflytelserika arkitekter och stadsplanerare och en person som betytt mycket för Stockholms stadsbild. Nybyggnadsritningarna av Dykärret 15 visar ett mycket vackert hus med en dekorerad och rusticerad fasad, men som så många hus har även detta genom tiden fått en förenklad fasad. Fönstren är dock de ursprungliga. Tittar man på originalplanlösningarna ser man också att många lägenheter hade wc redan från början. Huset förvaltas sedan 1909 av Bf Timmermannen upa som består av 13 bostadsrätter. Föreningen har en lummigt ombonad och mysig bakgård med utemöbler och grillmöjlighet.

FÖRENINGEN

Bf Timmermannen u.p.a

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Dykärret 15. Föreningen består av 13 lägenheter, varav alla är upplåtna med andelsrätt. Föreningen är en äkta bostadsförening. Huset ritades 1907 och ritades av arkitekt Per Olof Hallman.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen ombildades år 1909. En bostadsförening är en förening som bildades före 1930 och som upplåter nyttjanderätt till bostäder. Bostadsföreningar lyder under lagen om ekonomiska föreningar och föreningens stadgar, men inte automatiskt under bostadsrättslagen, om inte delar av lagen finns medtagna i dess stadgar. I en bostadsförening är man andelsägare eller innehar en andel i en bostadsförening. Skatteregler samt belåningsmöjligheter är desamma som för bostadsrättsföreningar.

Mark

Föreningen äger marken.

Renoveringar i urval

1980 Badrummsstammar, 1987 Fasad, 2005 Tak, 2007 Elstigare, 2015 Källargolv och källarförråd, 2015 Fönster, 2017 Målning utav trapphus.

Kommande renoveringar

under 2020 och 2021

Installation av toalett källare, Byte av köksstammar. Byggnation och avyttring av vindslägenhet och i samband med det byte av tak och installation av hiss.

Ekonomi

De långfristiga skulderna uppgår enligt årsredovisningen 2019 till 500.000 kr. Då föreningen beslutat att göra en hel del renoveringar i huset närmsta åren och planerar ett lån om 3,5 milj kr i samband med stambyten i kök. Då kommer belåningen bli per kvm och år om ca 4.800 kr/kvm.

Avgifter

Inga planerade avgiftsändringar.

Förråd

Två källarförråd tillhör bostaden.

Gemensamma utrymmen

Bakom huset finns en stenbelagd innergård med utemöbler, planteringar och grillplats. Föreningen har även en gemensam tvättstuga och cykelförråd.

Bredband och tv

Bredband och tv via ComHem.

Juridisk person

Juridiska personer accepteras inte.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens årsredovisning och med ordföranden 2020-08-12. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Som boende på denna adress befinner man sig i en alldeles underbar lokation mitt på Söder. Timmermansgatan är den tysta gatan som ligger precis vid Wollmar Yxkullsgatan, Swedenborgsgatan och Mariatorget med alla dess barer, caféer, butiker, bagerier med mera. Läget är centralt och promenadvänligt men har dessutom alldeles utmärkta kollektivtrafiksmöjligheter med både tunnelbana, bussar och pendeltåg nära inom ett par minuters gångavstånd (busshållplats för flera linjer precis utanför).