Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Sankt Paulsgatan 36, 1,5 tr
  [Område] => Södermalm - Mariatorget
  [Våning] => 1.5 av 4, hiss finns
  [Rum] => 2 rum och kök
  [Area] => 45 kvm
föreningens information [Beskrivning uteplats] => [Tomtareal] => [Avgift] => 2 151 kr/mån inkl. värme och vatten. Obligatoriskt tillägg för bredband om 279 kr/mån. [Andelstal] => 3,73 % [Andel av årsavgift] => Uppgift saknas [Lägenhetsnummer] => 11/1102 )

Sankt Paulsgatan 36

SOCIALT OCH KONSTNÄRLIGT 1880-TAL

FOTO: BOUKARI STYLING: AHLQVIST TEXT: SCHUMACHER

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Björn Schumacher
Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Sankt Paulsgatan 36, 1,5 tr
Område
Södermalm - Mariatorget
Våning
1.5 av 4, hiss finns
Rum
2 rum och kök
Area
45 kvm
föreningens information
Avgift
2 151 kr/mån inkl. värme och vatten. Obligatoriskt tillägg för bredband om 279 kr/mån.
Andelstal
3,73 %
Andel av årsavgift
Uppgift saknas
Lägenhetsnummer
11/1102

Driftskostnader

El
3 588 kr/år
Försäkring
2 543 kr/år
Övrigt
2 628 kr/år
Total driftskostnad
8 759 kr/år
Drift räknat på
3 personer
Kommentar
Övrigt = gas.

Arkitekturen

Arkitekt: WILHELM SJÖBORG 1880-1881

Hagen 15 är en klassisk 1880-talsfastighet uppförd i fyra våningar. Huset byggdes under åren 1880-1881 på uppdrag av B H Lundgren som drev P H Lundgrens kakelfabrik på andra sidan kvarteret. Lundgrens tillverkade praktfulla kakelugnar och enligt uppgift nådde man försäljningslokalen via porten på Sankt Paulsgatan 36. Fastigheten hade turen att byggas om på tjugo- och trettiotalet vilket innebär att de byggnadsdetaljer som införts i lägenheterna i samband med reparationerna håller hög klass (till skillnad från om huset byggts om på sjuttio- eller åttiotalet). Bottenvåningen bevarar sin ursprungliga grå putsrustik och här finner vi också portalen som även den är putsad med en kornisch i överkant. Porten är rikt bearbetad och de övre fyllningarna är glasade.

Brf Hagen 15 är en förening med god ekonomi och vänlig stämning. Här finns elva främst större lägenheter. På vindsvåningen kan de boende njuta av en takterrass i söderläge och bastu.

FÖRENINGEN

Brf Hagen 15

Antal lägenheter

Brf Hagen 15 är en äkta förening, äger marken och består av 11 lägenheter med bostadsrätt.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen registrerades 1985 och övertog fastigheten 1987.

Förvaltare

Den ekonomiska och tekniska förvaltningen sköts internt. Föreningen är medlem i Fastighetsägarna.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad, inklusive ansvarsförsäkring för styrelsen, hos Brandkontoret.

Renoveringar

1997 stambyte. 2001 elstambyte och takrenovering. 2002 renovering trapphus. 2004 installation nya tvättmaskiner. 2005 radonmätning med resultat under gällande gränsvärden, målning av fönster mot gatan, installation av elvarmvattenberedare, installation av ny brännare i oljepannan. 2007 renovering stuprör. 2009 spolning köksstam. 2010 balkongbyggnation. 2012 spolning köksstammar, ny panel på terrassväggar, nya brevinkast. 2014 installation fjärrvärme, installation bredband via fiber, målning av fönster mot gatan. 2015 målning av portal mot gatan, installation av elektrisk dörrstängare, installation rörelsevakt. 2019 renovering av delar av tak.

Kommande renoveringar

Föreningen har inga större planerade renoveringar för de kommande åren.

Ekonomi

De långfristiga skulderna uppgår enligt årsredovisningen 2017 till ca 1,7 mkr, vilket ger en belåningsgrad på ca 1 403 kr/kvm bostadsrättsyta. En mycket låg belåning där en välskött Södermalmsförening normalt ligger på ca 6 000 kr/kvm bostadsrättsyta. Föreningen har gått med positivt resultat i flera år (plus 106 tkr 2019 och plus 261 tkr 2018) och har inga beslutade avgiftsförändringar. Föreningens kontaktperson säger att om det blir tal om några ändrade avgifter så blir det isf en sänkning.

Förråd

Aktuell lägenhet disponerar ett källarförråd om ca 4 kvm.

Fiberuppkoppling och kabel-tv

Kabel-tv via Comhem. Fiberuppkoppling via Stockholms stadsnät, obligatorisk avgift om 279 kr/mån.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har tvättstuga, gemensamhetslokal högst upp i huset med takterrass och bastu, snickarbod i källaren och cykelbod på gården. Diskussion om att omvandla gemensamma utrymmen på högst upp i huset till en lägenhet har pågått ett tag men inga beslut är tagna.

Juridisk person

Juridisk person accepteras inte som medlem i föreningen.

Städdag

Föreningen håller normalt två städdagar årligen.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson den 18 augusti 2020 samt årsredovisning 2019. Uppgifter som är av speciell vikt för en köpare bör kontrolleras med föreningens styrelse.

OMRÅDET

I området kring Mariatorget råder en genuint trivsam atmosfär, med vackra byggnader och lite av en småstadsstämning mitt i storstaden. Här behöver du inte sakna något, området vimlar av trevliga restauranger, caféer och butiker. Några särskilt trevliga som ligger nära är till exempel Bistro Süd, Ichi, Kalf & Hansen, Folkbaren, Paradisets matmarknad, Petrus, Johan & Nyström och Drop Coffee. Mycket nära till tre konkurrerande mataffärer. Timmermansgatan tar dig snabbt upp till Mariaberget och dess fantastiska miljöer och vyer. Kommunikationerna är de allra bästa med en minut till Mariatorgets tunnelbanestation och fyra minuter till Södra station med pendeltåg.