Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Maria Prästgårdsgata 3
  [Område] => Södermalm - Mariatorget
  [Våning] => 0 av 2, ej hiss
  [Rum] => 4 rum och kök
  [Area] => 102 kvm
Enl. Föreningens info
102 kvm enligt mätbevis [Beskrivning uteplats] => [Tomtareal] => [Avgift] => 4 544 kr/mån inkl värme och vatten [Andelstal] => 18,76 % [Andel av årsavgift] => 18,84 % [Lägenhetsnummer] => 1/1001 )

Maria Prästgårdsgata 3

UNIK OCH ANRIK LÄGENHET PÅ KONSTNÄRSGÅRD PÅ KVARNBERGET

TEXT: MURÉN STYLING: RYDMAN FOTO: ÖSTLING

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Erica Lamberg
Reg fastighetsmäklare

Extra kontaktperson

Katarina Ljung
Grundare & Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Maria Prästgårdsgata 3
Område
Södermalm - Mariatorget
Våning
0 av 2, ej hiss
Rum
4 rum och kök
Area
102 kvm
Enl. Föreningens info
102 kvm enligt mätbevis
Avgift
4 544 kr/mån inkl värme och vatten
Andelstal
18,76 %
Andel av årsavgift
18,84 %
Lägenhetsnummer
1/1001

Driftskostnader

El
9 000 kr/år
Total driftskostnad
9 000 kr/år
Drift räknat på
2 personer

planskiss

Arkitekturen

Arkitekt: Dimling 1773

Nederland Mindre 9 på Maria Prästgårdsgata 3 är en kulturhistoriskt värdefull fastighet som är blåklassad i Stockholms stads kulturhistoriska klassificering, vilket är den högsta klassificeringen som ges till fastigheter med ett synnerligen högt kulturhistoriskt värde. Här hade bildhuggaren och skulptören Christian Eriksson (1858–1935) sin bostad och ateljé. Fastigheten går att följa till ner till 1691 då det av en tomtbeskrivning framgår att tomten ägdes av direktör Widerholt von Widerhofen. Han förstorade sin tomt genom att köpa till den södra granntomten. Den äldsta beskrivningen av fastigheten finns i en brandförsäkring från 1767. Då fanns vid gatan en byggnad med sal, kammare och källare samt en verkstad, och inne på tomten låg en stuga med kök och kammare under ett torvtak. Det hus vi ser idag mot Maria Prästgårdsgata är ett tvåvånings stenhus med ljust rosa gatufasad. Den västra delen uppfördes 1773 som en verkstadsbyggnad med bostad för plåtslagarmästaren Erik Fredrik Appelgren. Arkitekt och byggmästare var J W Dimling, som ritade flera byggnader i kvarteret som dock inte finns kvar idag. Efter några år, 1782, hamnade Appelgren på obestånd och tvingades avstå sitt hus som därefter kom att ägas av Maria Tottie, änka efter grosshandlare Charles Tottie. Under 1800-talet avlöste olika ägare varandra och fastigheten byggdes om vid ett par tillfällen. 1806 tillkom ännu en verkstadsbyggnad i öster där ett timmerhus tidigare stått, och den innehöll bostad och verkstad vid gatan samt flera träbyggnader på tomten. Under kofferdikapten Herman Ehrenfrid Ehlerts ägo sammanbyggdes de två stenhusen så de fick ett enhetligt utseende som motsvarar dagens. Hans släkt ägde fastigheten till 1800-talets slut. 1905 förvärvades fastigheten av Christian Eriksson. Han ritade själv i samarbete med sin vän, arkitekt Ragnar Östberg den ombyggnad som utfördes mellan 1905 och 1911. Miljön bar inspiration från Paris konstnärs- och hantverkskvarter, där Christian Eriksson tillbringat många år. Han och familjen flyttade in i en ombyggd lägenhet i gathuset och på gården inrättades en ateljé. 1911 fick ateljén genom en höjning sin nuvarande form. På gården kom flera konstnärer att ha sina ateljéer. Nils Krueger och Carl Fagerberg var två av dem som verkade här samtidigt som Christian Eriksson. Efter Christians död 1935 övertogs fastigheten av hans barn och levde kvar som ateljé. Faderns ateljé disponerades till en början av Carl Fagerberg och därefter av skulptören Åke Jönsson och Liss Eriksson, Christian Erikssons yngste son. Bland övriga konstnärer som haft ateljé i gården kan nämnas Vera Nilsson, Emil Johanson-Thor och Bo Beskow. Liss Eriksson ville inte att gården skulle bli museum. Idag har man i stället chans att få leva i en unik konstnärsmiljö som bär många spår av sin historia, efter att fastigheten efter hans död år 2000 ombildats till bostadsrättsförening.

FÖRENINGEN

Brf Gamla Trean

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Nederland Mindre 9 även . Föreningen består av 6 lägenheter, varav alla är upplåtna med bostadsrätt. Föreningens fastighet har en total area om 965 kvm, varav 511 kvm utgör lägenhetsyta. Resterande del av arean utgör lokalyta, 233 kvm. Föreningen är en äkta bostadsrättsförening. Huset har historia som sträcker sig tillbaka till sent 1600 tal.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen bildades år 1985 och förvärvade fastigheten år 2001.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av föreningens styrelse.

Garage och parkering

Föreningen har inga egna parkeringsplatser. Boendeparkering på gatorna. Tillstånd ansöks hos Stockholm stad. Taxa 3.

Renovering

Under 2019 - 2020 har en del renoveringar gjorts på föreningens fastighet, bl.a. har reliefer restaurerats. Eftersom byggnaden är byggnadsminnesförklarad fick föreningen bidrag för att reparera konstverken.

2005 – Stambyte i gathuset samt renovering av badrum och vattenledningar i övriga lägenheter.

Kommande renoveringar

Efter en antikvarisk genomgång har en lista med kommande renoveringar tagits fram, bl.a. putsning av ett antal fasader. Dessa åtgärder beräknas genomföras under en kommande 10-årsperiod, vilket kan komma att innebära viss avgiftshöjning.

Ekonomi

De långfristiga skulderna uppgår enligt årsredovisningen 2019 till 3 mkr, vilket ger cirka 5 800 kr/kvm boyta, vilket får ses som en normal belåningsgrad.

Avgifter

Överlåtelseavgift: 1163 kr betalas av köparen. Pansättningsavgift: 465 kr faktureras pantsättaren per pantsättning.

Inga beslutade höjningar av månadsavgiften.

Förråd

Till lägenheten hör ett förråd.

Gemensamma utrymmen

Föreningens medlemmar har tillgång att nyttja plats för cykelparkering och barnvagnar samt en verkstad.

Andrahandsuthyrning

Får ske efter tillstånd från styrelsen.

Bredband och tv

Föreningen har Comhem som leverantör för bredband och tv.

Ägande

Juridiska personer accepteras inte. Delat ägande godkänns.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens årsredovisning 2019 samt avstämt med styrelsen i samband med publicering av annons. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

I den anrika miljön på Kvarnberget råder lugnet med staden nära inpå. Läget mitt på Södermalm ger kort gångavstånd till exempel till Mariatorget, Slussen, Götgatan, Medborgarplatsen och Södra station med allt vad det innebär av restauranger, caféer, butiker, service och kommunikationer. Under sommarhalvåret är Swedenborgsgatan ett kvarter bort en gågata med många uteserveringar och ett mysigt folkliv. I området kring Mariatorget råder en genuint trivsam atmosfär, med vackra byggnader och lite av en småstadstämning mitt i storstaden.