Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Maria Prästgårdsgata 24, 2 tr
  [Område] => Södermalm - Mariatorget
  [Våning] => 2 av 4, ej hiss
  [Rum] => 3 rum
  [Area] => 54 kvm
Faktisk uppmätn norm SS 21054 [Beskrivning uteplats] => [Tomtareal] => [Avgift] => 2 723 kr/mån Inkl. värme, vatten, basutbud kabel-tv, bredband och bostadsrättstillägg försäkring [Andelstal] => 6,649 % [Andel av årsavgift] => Uppgift saknas [Lägenhetsnummer] => 8/1202 )

Maria Prästgårdsgata 24

TOPPRENOVERAT 1880-TAL MED BEVARADE ORIGINALDETALJER

FOTO: ONO STYLING: LIND TEXT: SCHUMACHER

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Björn Schumacher
Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Maria Prästgårdsgata 24, 2 tr
Område
Södermalm - Mariatorget
Våning
2 av 4, ej hiss
Rum
3 rum
Area
54 kvm
Faktisk uppmätn norm SS 21054
Avgift
2 723 kr/mån Inkl. värme, vatten, basutbud kabel-tv, bredband och bostadsrättstillägg försäkring
Andelstal
6,649 %
Andel av årsavgift
Uppgift saknas
Lägenhetsnummer
8/1202

Driftskostnader

El
4 000 kr/år
Försäkring
2 000 kr/år
Total driftskostnad
6 000 kr/år
Drift räknat på
2 personer
Kommentar
Ingen uppgift till mäklaren tyder på annat än normala driftkostnader. Kostnaderna är uppskattade av mäklaren.

planskiss

Arkitekturen

Arkitekt: L Fristedt 1881-1882

I kvarteret Draken uppfördes under 1880-talets första hälft fem bostadshus i rad på Maria Prästgårdsgata 18-26. De uppfördes alla av bostadsföreningen Göta. Vem som ritade dessa hus är idag inte känt, men byggnaderna uppfördes i samarbete med byggherre L Fristedt. Han var även inblandad i ett bygge på Sturegatan där han tillskrevs ritningarna, så det kan hända att han också ritade dessa hus, även om detta inte gått att belägga. Nummer 24 ligger på tomten Draken 14 och ritades 1881. Det är ett hus med fem våningar och en klassisk 1880-talsfasad som är rikligt dekorerad och bevarar mycket av sitt ursprungliga utseende. Bottenvåningen och våning en trappa har rusticerad fasad medan våningarna två till fem är slätputsade, men med utskjutande partier dekorerade med rustikkedjor. Huset är klassificerat med näst högsta skyddsklassen (grön), vilket innebär bebyggelse som är särskilt värdefull från historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synvikel. De boende har en gemensam trevlig ostörd innergård med planteringar, tvättstuga i ett pittoreskt lågt gårdshus, gräsmatta, utemöbler och grillmöjlighet.

FÖRENINGEN

Brf Draken 14

Antal lägenheter

Brf Draken 14 är en s.k. äkta bostadsrättsförening som äger marken där deras hus står. Föreningen består av 16 lägenheter med bostadsrätt. Föreningen registrerades 1985. Fastigheten är klassificerad med näst högsta skyddsklassen (grön) i Riksantikvariets bebyggelseregister, vilket innebär fastighet med bebyggelse som är särskilt värdefull från historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synvinkel.

Renoveringar genom åren

Vattentoaletter/vattenklosetter i lägenheterna ca 1928-1929. Centralvärme ca 1974-1975. Byte av el ca 1974-1975. Stambyte ca 1974-1975. Ommålning av trapphus ca 2006. Värmeslingor i hängrännor och stuprör ca 2011. Säkerhetsdörrar installerades till alla lägenheter 2010. Postboxar installerades i entréplan i samband med detta. Tak- och fasadarbeten utfördes ca 2014. Porten byttes ut 2015. Spolning avloppsstammar ca 2015. Diverse mindre partiella avloppsstambyten har gjorts i samband med vissa badrumsrenoveringar. Partiella stambyten har gjorts för vissa avloppsstammar i källarplanet för ca 20 år sedan. Nya tvättmaskiner installerades 2016. Fönsterrenovering avseende gatusidan utfördes 2018. Ett trädäck byggdes på innergården 2019. Murskador på innergårdssidan renoverades/åtgärdades 2019. Ny torktumlare installerades 2020. Partiellt stambyte av gamla avloppsrör i källaren, byte varmevattencirkulationspump, nytt kodlås 2021. Nytt torkskåp och ny tvättstugedörr 2022. 2023 relining av husets gamla avloppsrör av gjutjärn.

Kommande renoveringar

Inga större planerade renoveringar.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Söderberg & Partners. Bostadsrättstillägg för medlemmarna ingår i månadsavgiften.

Förvaltare

Föreningen sköter själva om ekonomisk förvaltning.

Bredband och kabel-tv

Bredband via Tele2 ingår i månadsavgiften. Basutbud kabel-tv ingår också i månadsavgiften.

Ekonomi

Föreningens långfristiga skulder ligger på 1 mkr (färska uppgifter från den 3 april 2024) vilket ger oss ett nyckeltal på 1 225 kr/kvm bostadsyta. Kassan uppgår till ca 250 tkr. Föreningen har med tanke på allmänna kostnadsökningar beslutat att höja sina avgifter med 10 % från den 1 juli i år. Fördelen är att man som lågt belånad förening drabbas mindre av det relativt höga ränteläget.

Städning

Trappstädning utförs av Topp Städ. Föreningen har allmänna städdagar höst och vår.

Sammanslagen lägenhet

Formellt är det två lägenheter (13/1401 och 14/1402) som fysiskt slagits samman. Avgifter samt andelstal som redovisas är alltså totalt andelstal samt total avgift. Om framtida ägare önskar avyttra en lägenhet separat så ligger ansvaret på lägenhetsinnehavaren att återställa/bygga igen öppning samt att återinstallera kök i den mindre lägenheten.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har en tvättstuga belägen i ett vackert lågt gårdshus med dubbla tvättmaskiner, torktumlare och torkskåp. Cykelparkering på innergården.

Kontroll information

Ovanstående information kommer från årsredovisning 2023 samt avstämning med styrelsen den 10 april 2024. Uppgift som är av särskild vikt för spekulant bör stämmas av med styrelsen.

OMRÅDET

I området kring Mariatorget råder en genuint trivsam atmosfär, med vackra byggnader och lite av en småstadsstämning mitt i storstaden. Under sommarhalvåret blir Swedenborgsgatan en gågata med många restauranger, caféer och uteserveringar och ett mysigt folkliv. Här bor du till exempel nära trevliga ställen som Bistro Süd, Kalf & Hansen, Petrus, Johan & Nyström och Stikki Nikki. Maria Prästgårdsgata är också en bred gata med långt avstånd till huset på motsatt sida. Du bor precis vid Mariatorgets tunnelbana och endast fem minuter från pendeltågen vid Södra station. Dessutom har du promenadavstånd in till city, och når till exempel centralstationen på 25 minuter.