Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Maria Prästgårdsgata 24, 1 tr
  [Område] => Södermalm - Mariatorget
  [Våning] => 1 av 4, ej hiss
  [Rum] => 1 rum
  [Area] => 37 kvm
Faktisk uppmätn norm SS 21054 [Beskrivning uteplats] => [Tomtareal] => [Avgift] => 1 963 kr/mån Inkl. värme, vatten, basutbud kabel-tv, bredband och bostadsrättstillägg försäkring [Andelstal] => 4,661 % [Andel av årsavgift] => Uppgift saknas [Lägenhetsnummer] => 6/1103 )

Maria Prästgårdsgata 24

CHARM OCH ATMOSFÄR - MYSIG 1880-TALSLÄGENHET MED 3,2 METER I TAKHÖJD

FOTO: OZOLLAPA STYLING: LINGSELL TEXT: MURÉN

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Björn Schumacher
Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Maria Prästgårdsgata 24, 1 tr
Område
Södermalm - Mariatorget
Våning
1 av 4, ej hiss
Rum
1 rum
Area
37 kvm
Faktisk uppmätn norm SS 21054
Avgift
1 963 kr/mån Inkl. värme, vatten, basutbud kabel-tv, bredband och bostadsrättstillägg försäkring
Andelstal
4,661 %
Andel av årsavgift
Uppgift saknas
Lägenhetsnummer
6/1103

Driftskostnader

El
4 000 kr/år
Försäkring
2 000 kr/år
Total driftskostnad
6 000 kr/år
Drift räknat på
2 personer
Kommentar
Ingen uppgift till mäklaren tyder på annat än normala driftkostnader. Kostnaderna är uppskattade av mäklaren.

planskiss

1880-talets nyrenässans

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: L Fristedt 1881-1882

I kvarteret Draken uppfördes under 1880-talets första hälft fem bostadshus i rad på Maria Prästgårdsgata 18–26. De uppfördes alla av bostadsföreningen Göta. Vem som ritade dessa hus är idag inte känt, men byggnaderna uppfördes i samarbete med byggherre L Fristedt. Han var även inblandad i ett bygge på Sturegatan där han tillskrevs ritningarna, så det kan hända att han också ritade dessa hus, även om detta inte gått att belägga. Nummer 24 ligger på tomten Draken 14 och ritades 1881. Det är ett hus med fem våningar och en klassisk 1880-talsfasad som är rikligt dekorerad och bevarar mycket av sitt ursprungliga utseende. Bottenvåningen och våning en trappa har rusticerad fasad medan våningarna två till fem är slätputsade, men med utskjutande partier dekorerade med rustikkedjor. Huset är klassificerat med näst högsta skyddsklassen (grön), vilket innebär bebyggelse som är särskilt värdefull från historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synvinkel.

FÖRENINGEN

Brf Draken 14

Antal lägenheter

Brf Draken 14 är en s.k. äkta bostadsrättsförening som äger marken där deras hus står. Föreningen består av 16 lägenheter med bostadsrätt. Föreningen registrerades 1985. Fastigheten är klassificerad med näst högsta skyddsklassen (grön) i Riksantikvariets bebyggelseregister, vilket innebär fastighet med bebyggelse som är särskilt värdefull från historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synvinkel.

Renoveringar genom åren

Vattentoaletter/vattenklosetter i lägenheterna ca 1928-1929. Centralvärme ca 1974-1975. Byte av el ca 1974-1975. Stambyte ca 1974-1975. Ommålning av trapphus ca 2006. Värmeslingor i hängrännor och stuprör ca 2011. Säkerhetsdörrar installerades till alla lägenheter 2010. Postboxar installerades i entréplan i samband med detta. Tak- och fasadarbeten utfördes ca 2014. Porten byttes ut 2015. Spolning avloppsstammar ca 2015. Diverse mindre partiella avloppsstambyten har gjorts i samband med vissa badrumsrenoveringar. Partiella stambyten har gjorts för vissa avloppsstammar i källarplanet för ca 20 år sedan. Nya tvättmaskiner installerades 2016. Fönsterrenovering avseende gatusidan utfördes 2018. Ett trädäck byggdes på innergården 2019. Murskador på innergårdssidan renoverades/åtgärdades 2019. Ny torktumlare installerades 2020. Partiellt stambyte av gamla avloppsrör i källaren, byte varmevattencirkulationspump, nytt kodlås 2021. Nytt torkskåp och ny tvättstugedörr 2022.

Kommande renoveringar

Relining av avloppsstammarna under 2023.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Söderberg & Partners. Bostadsrättstillägg för medlemmarna ingår i månadsavgiften.

Förvaltare

Föreningen sköter själva om ekonomisk förvaltning.

Bredband och kabel-tv

Bredband via Tele2 ingår i månadsavgiften. Basutbud kabel-tv ingår också i månadsavgiften.

Ekonomi

Föreningen är nästintill skuldfri med långfristiga skulder på 185 tkr, vilket ger oss ett nyckeltal på 227 kr/kvm bostadsyta. Kassan uppgår dock till ca 374 tkr. Det nya begreppet indirekt nettoskuldsättning blir alltså i det här fallet något i stil med "indirekt nettotillgodohavande" och uppgår för aktuell lägenhet till ca 9 tkr. Mäklaren har här räknat på uppgifter ur årsredovisning 2021 samt det vanliga andelstalet (då andel av årsavgift inte fanns tillgängligt). Det finns inga beslutade avgiftsförändringar.

Städning

Trappstädning utförs av Topp Städ. Föreningen har allmänna städdagar höst och vår.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har en tvättstuga belägen i ett vackert lågt gårdshus med dubbla tvättmaskiner, torktumlare och torkskåp. Cykelparkering på innergården.

Förråd

Aktuell lägenhet disponerar ett vindsförråd på ca 4 kvm golvyta (delvis snedtak).

Kontroll information

Ovanstående information kommer från årsredovisning 2021 samt avstämning med styrelsen den 24 dec 2022. Uppgift som är av särskild vikt för spekulant bör stämmas av med styrelsen.

OMRÅDET

Det centrala läget på Södermalm ger kort gångavstånd till det mesta i stadsdelen, som Mariatorget, Slussen, Götgatan, Medborgarplatsen och Södra station, och med allt vad det innebär av restauranger, caféer, butiker, service och kommunikationer. Under sommarhalvåret är Swedenborgsgatan runt hörnet en gågata med många uteserveringar och ett mysigt folkliv, och i vinter blev gatan även en vintergågata med belysning och vinterväxter. Kaffedrickaren befinner sig i ett riktigt mecka, med bland annat Drop Coffee och Johan & Nyström nära, och på bagerier som Petrus och S:t Paul blir man bortskämd med det godaste brödet.