Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Maria prästgårdsgata 15B
  [Område] => Södermalm - Mariatorget
  [Våning] => 1 av 5, hiss finns
  [Rum] => 4 rum och kök
  [Area] => 82 kvm
Förvaltarens information [Beskrivning uteplats] => [Tomtareal] => [Avgift] => 3 900 kr/mån inkl värme och vatten [Andelstal] => 4,08 % [Andel av årsavgift] => 4,08 % [Lägenhetsnummer] => 011/1101 [Bostadens indirekta nettoskuldsättning] => 396 817 kr, bostadsrättens indirekta nettoskuldsättning har beräknats på bostadsrättens andel av årsavgift. Informationen till beräkningen är inhämtad från föreningens årsredovisning 2022. [Förråd] => Lägenheten disponerar ett källarförråd om ca 1,5 kvm. )

Maria prästgårdsgata 15B

RYMLIG & VÄLPLANERAD SEKELSKIFTESFYRA MED KAKELUGN OCH BALKONG

FOTO: BORGELIN STYLING: VAN KEPPEL

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Anna Kling
Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Maria prästgårdsgata 15B
Område
Södermalm - Mariatorget
Våning
1 av 5, hiss finns
Rum
4 rum och kök
Area
82 kvm
Förvaltarens information
Avgift
3 900 kr/mån inkl värme och vatten
Andelstal
4,08 %
Andel av årsavgift
4,08 %
Lägenhetsnummer
011/1101
Bostadens indirekta nettoskuldsättning
396 817 kr, bostadsrättens indirekta nettoskuldsättning har beräknats på bostadsrättens andel av årsavgift. Informationen till beräkningen är inhämtad från föreningens årsredovisning 2022.
Förråd
Lägenheten disponerar ett källarförråd om ca 1,5 kvm.

Driftskostnader

El
3 200 kr/år
Försäkring
1 200 kr/år
Total driftskostnad
4 400 kr/år

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Monteliusva¨gen
- magisk utsikt över Mälaren, Stadshuset och Riddarholmen
Basis
- en kulturell mötesplats på Söder
Bokslukaren
- böcker och bakverk för barn
Racamaca
- ett spanskt hål i väggen med underbar mat
Olle Adolphsons park
- ett grönt rum ovanför Södermälarstrand

Arkitekturen

Arkitekt: Olof Jonsson 1906

Fatbursbrunnen 16 på Maria Prästgårdsgata 15 är ett klassiskt bostadshus uppfört i sex våningar med butikslokaler i bottenvåningen. Den består av ett gathus med två trapphus samt en liten gårdsflygel. Huset har en välbevarad jugendfasad med naturstensbeklädd bottenvåning och övriga våningsplan putsade i en ljusgul nyans. Fasaden pryds bland annat av två mjukt rundande burspråk. Huset uppfördes under 1906–1907 efter ritningar av Olof Jonsson. Jonsson är upphovsman till ett fyrtiotal byggnader i Stockholms innerstad, till större delen präglade av jugendtidens formspråk. Fatbursbrunnen 16 utrustades troligtvis redan från början med wc, vilket var en nyhet vid denna tid. Bostadsrummen värmdes upp av kakelugnar och fönstren hade sannolikt enkla bågar som under den kalla årstiden kompletterades med lösa innanfönster. Köken inreddes med vedspis, skafferi och diskbänk med rinnande kallt vatten samt avlopp. Sannolikt fanns också några öppna hyllor och en vedlår. På originalritningarna finns inte några beteckningar på hur rummen skulle användas, men troligen disponerades treorna med herrum eller förmak, sal och sängkammare vilket var det vanliga vid denna tid. Det kom att dröja ganska många år innan fastigheten moderniserades och centralvärme drogs in. Uppgifterna är något osäkra men troligtvis sattes centralvärme in 1973 och i början av 1980-talet genomfördes en genomgripande ombyggnad som innebar nya kök och badrum i samtliga lägenheter. På senare år har balkonger satts upp på gårdsfasaden.

FÖRENINGEN

Brf Mariagården

Föreningen

Brf Mariagården (org. 769601-9467) är en äkta bostadsrättsförening som förvärvade fastigheten Fatbursbrunnen 16 år 1997. Föreningen består av ett gathus med adress Maria Prästgårdsgata 15 A–B och omfattar 23 lägenheter med bostadsrätt samt 4 lokaler med hyresrätt. Marken innehas med äganderätt.

Ekonomi

Föreningen har ett positivt kassaflöde och lån enligt årsredovisningen 2022 ligger på 9 233 kr per kvm bostadsrättsarea. Avgiften höjdes med 10 % den 1 januari 2023 för att ta höjd för ökade kostnader och höjda räntor. Det finns därför inga beslut om kommande avgiftsförändringar.

Förvaltning

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Princip Redovisning AB och den tekniska förvaltningen sköts av Fastighetsägarna Service AB.

Bredband och kabel-tv

Föreningens leverantör av bredband och kabel-tv är Tele2.

Hiss

Hiss finns.

Juridisk person

Föreningen godkänner inte juridisk person som medlem i föreningen.

Överlåtelse- och pantsättningsavgift

Föreningen tar ut en överlåtelseavgift på 1 313 kr och en pantsättningsavgift på 525 kr (2,5 % respektive 1 % av gällande prisbasbelopp). Avgifterna betalas av köparen.

Gemensamma utrymmen

Cykelförråd, barnvagnsrum samt stor innergård med sittplatser. I källaren finns tvättstuga med torkrum, två tvättmaskiner samt torktumlare och mangel. I källaren finns även bastu och relaxrum.

Renoveringar i urval

2022 Renovering fönster 3-glas, 2021 OVK, förbättrad ventilation i lokaler, 2018 Nytt låssystem, avloppsstammar renoverade, nytt tak, nya hissar, 2017/18 Gård renoverad och tätad, källare renoverad, 2017 Tvättstuga renoverad, 2013 Säkerhetsdörrar, trapphus renoverat och målat, 2011 Värmeanläggning, 2005 Renovering fönster, 1982 Totalrenovering fastighet, stambyte badrum, byte elstigare, 70-tal Stambyte kök.

Planerade renoveringar

Inga planerade renoveringar.

Städning och städdagar

Trappstädning sköts på entreprenad. Gemensamma städdagar förekommer 2 gånger per år.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens officiella faktadokument samt kontakt med styrelsen i april 2023. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Det centrala läget på Södermalm ger kort gångavstånd till det mesta i stadsdelen, som Mariatorget, Slussen, Götgatan, Medborgarplatsen och Södra station, och med allt vad det innebär av restauranger, caféer, butiker, service och kommunikationer. Swedenborgsgatan med uteserveringar och ett mysigt folkliv nås alldeles runt hörnet och är numer gågata även vintertid. Kaffedrickaren befinner sig i ett riktigt mecka, med bland annat Drop Coffee och Johan & Nyström nära.