Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Maria Prästgårdsgata 1 D
  [Område] => Södermalm - Mariatorget
  [Våning] => 1 av 3, ej hiss
  [Rum] => 3 rum och kök
  [Area] => 86 kvm
Föreningens information [Beskrivning uteplats] => [Tomtareal] => [Avgift] => 3 919 kr/mån inkl värme, v/a, kabel-tv, bredband [Andelstal] => 1,87034 % [Andel av årsavgift] => 1,8515 % [Lägenhetsnummer] => 09992-01-01-0411/1101 )

Maria Prästgårdsgata 1 D

CHARMFULLT 1920-TAL MED BALKONG I SÖDERLÄGE

FOTO: SPINNELL STYLING: VAN KEPPEL TEXT: MURÉN

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Henriette Gerson
Reg. Fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Maria Prästgårdsgata 1 D
Område
Södermalm - Mariatorget
Våning
1 av 3, ej hiss
Rum
3 rum och kök
Area
86 kvm
Föreningens information
Avgift
3 919 kr/mån inkl värme, v/a, kabel-tv, bredband
Andelstal
1,87034 %
Andel av årsavgift
1,8515 %
Lägenhetsnummer
09992-01-01-0411/1101

Driftskostnader

El
6 947 kr/år
Försäkring
1 943 kr/år
Total driftskostnad
8 890 kr/år
Drift räknat på
4 personer

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Racamaca
Restaurang
Kaffe
Kafé
Dryck
Vinbar
Morfar Ginko
Restaurang

Arkitekturen

Arkitekt: Josef Östlihn 1924

Huset på Maria Prästgårdsgata 1 A-D byggdes 1924–1925 och ritades av arkitekt Josef Östlihn. Byggnaden är formad som ett U kring en öppen förgård dit en liten trappa leder från gatan. Fasaderna är putsade i olika kulörer och de olika uppgångarna är olika höga. Det är en vacker och välbevarad miljö. Här finns flera gemensamma och nyligen renoverade innergårdar som en trädgårdsmästare sköter om på bästa sätt. Rabatter, träd och växtlighet är belysta året om. Entrégården är gatstensbelagd och omringad av flera rabatter och grönska som klättrar på fasaden – mycket välkomnande och fint – och på innergårdarna finns utemöbler, grill och pallkragar för egen odling. Tvättstuga finns i huset och den är mycket väl utrustad med sex tvättmaskiner (varav en mycket stor för mattor), två torktumlare och tre torkskåp. I Brf Kvarnberget finns det 70 lägenheter, och såväl ekonomi som stämning är mycket god.

FÖRENINGEN

Brf Kvarnberget i Stockholm

Föreningen

Brf Kvarnberget i Stockholm (org. 769604-7161) är en äkta bostadsrättsförening som förvärvade fastigheten Nederland mindre 19 år 1999. Föreningen består av ett flerbostadshus med adress Maria Prästgårdsgata 1 A-D och omfattar 68 lägenheter med bostadsrätt och 2 lägenheter med hyresrätt. Marken innehas med äganderätt.

Ekonomi

Föreningens lån enligt årsredovisningen 2022 ligger på 4 161 kr per kvm bostadsrättsarea. Det finns inga beslutade avgiftsförändringar.

Förvaltning

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Fastighetsägarna och den tekniska förvaltningen sköts av FT Drift.

Bredband och kabel-tv

Föreningens leverantör av fiberdraget bredband och kabel-tv är Stockholms Stadsnät och Tele2.

Juridisk person

Föreningen godkänner inte juridisk person som medlem i föreningen.

Överlåtelse- och pantsättningsavgift

Föreningen tar ut en överlåtelseavgift på 1 313 kr och en pantsättningsavgift på 525 kr (2,5 % respektive 1 % av gällande prisbasbelopp). Avgifterna betalas av köparen.

Gemensamma utrymmen

Två gemensamma innergårdar med utemöbler, odlingslådor, grill och lummig grönska. Cykel- och barnvagnsförråd finns i D-porten ut mot gatan. Cykelställ finns på gård. Tvättstuga belägen i C-porten med sex maskiner, två torktumlare och tre torkskåp.

Hiss

Hiss finns.

Renoveringar i urval

2022 Godkänd OVK, 2021 Uppdaterad sophantering, 2020 Energideklaration, 2019 Byte av samtliga stammar, 2018 Ommålning ytterfönster syd- och västerläge, 2016 Trapphusrenovering, ytterportar, 2015 Ny entrégård.

Städning och städdagar

Trappstädning sköts på entreprenad. Gemensamma städdagar förekommer 2 gånger per år.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens officiella faktadokument samt kontakt med styrelsen i juni 2023. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

På Kvarnberget råder lugnet med staden nära inpå. Läget mitt på Södermalm ger kort gångavstånd till exempel till Mariatorget, Slussen, Götgatan, Medborgarplatsen och Södra station med allt vad det innebär av restauranger, caféer, butiker, service och kommunikationer. Under sommarhalvåret är Swedenborgsgatan ett kvarter bort en gågata med många uteserveringar och ett mysigt folkliv. I området kring Mariatorget råder en genuint trivsam atmosfär, med vackra byggnader och lite av en småstadstämning mitt i storstaden.