Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Maria Prästgårdsgata 1 D
  [Område] => Södermalm - Mariatorget
  [Våning] => 1 av 3, ej hiss
  [Rum] => 3 rum och kök
  [Area] => 86 kvm
Föreningens information [Beskrivning uteplats] => [Tomtareal] => [Avgift] => 3 919 kr/mån inkl värme, v/a, kabel-tv, bredband [Andelstal] => 1,87034 % [Andel av årsavgift] => 1,8515 % [Lägenhetsnummer] => 09992-01-01-0411/1101 )

Maria Prästgårdsgata 1 D

CHARMFULLT 1920-TAL MED BALKONG I SÖDERLÄGE

FOTO: SPINNELL STYLING: VAN KEPPEL TEXT: MURÉN

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Henriette Gerson
Reg. Fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Maria Prästgårdsgata 1 D
Område
Södermalm - Mariatorget
Våning
1 av 3, ej hiss
Rum
3 rum och kök
Area
86 kvm
Föreningens information
Avgift
3 919 kr/mån inkl värme, v/a, kabel-tv, bredband
Andelstal
1,87034 %
Andel av årsavgift
1,8515 %
Lägenhetsnummer
09992-01-01-0411/1101

Driftskostnader

El
6 947 kr/år
Försäkring
1 943 kr/år
Total driftskostnad
8 890 kr/år
Drift räknat på
4 personer

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Racamaca
Restaurang
Kaffe
Kafé
Dryck
Vinbar
Morfar Ginko
Restaurang

Arkitekturen

Arkitekt: Josef Östlihn 1924

Huset på Maria Prästgårdsgata 1 A-D byggdes 1924–1925 och ritades av arkitekt Josef Östlihn. Byggnaden är formad som ett U kring en öppen förgård dit en liten trappa leder från gatan. Fasaderna är putsade i olika kulörer och de olika uppgångarna är olika höga. Det är en vacker och välbevarad miljö. Här finns flera gemensamma och nyligen renoverade innergårdar som en trädgårdsmästare sköter om på bästa sätt. Rabatter, träd och växtlighet är belysta året om. Entrégården är gatstensbelagd och omringad av flera rabatter och grönska som klättrar på fasaden – mycket välkomnande och fint – och på innergårdarna finns utemöbler, grill och pallkragar för egen odling. Tvättstuga finns i huset och den är mycket väl utrustad med sex tvättmaskiner (varav en mycket stor för mattor), två torktumlare och tre torkskåp. I Brf Kvarnberget finns det 70 lägenheter, och såväl ekonomi som stämning är mycket god.

FÖRENINGEN

BRF Kvarnberget i Stockholm

Föreningen

Brf Kvarnberget i Stockholm (org. nr 769604-7161) är en äkta förening som förvärvade fastigheten Nederland Mindre 19 år 2001. Föreningen består av Maria Prästgårdsgata 1 A-D, och omfattar 67 lägenheter med bostadsrätt och 3 lägenheter med hyresrätt.

Mark

Föreningen äger marken.

Ekonomi

Föreningens långfristiga skulder uppgår enligt årsredovisningen 2021 till 20 mkr dvs ca 4 400 kr/kvm/bostadsrättsyta. I kassan finns ca 2,4 mkr.

Avgifter

I avgiften ingår värme, vatten och kabel-tvs grundutbud. Avgiften betalas månadsvis i förskott. Det finns inga planerade avgiftsförändringar.

Ett obligatoriskt tillägg om 99 kr/månad för bredband tillkommer på månadsavin.

Föreningen tar ut en överlåtelseavgift om 2,5 % av prisbasbeloppet (1313 kr) av köparen. Vid pantsättning utgår 1 % av pbb per pant (525 kr).

Förvaltning

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Fastighetsägarna Stockholm Service AB.

Bredband och kabel-tv

Föreningen har avtal med Com Hem för kabel-tv, och fiberoptiskt bredband via Stockholms stadsnät med en kapacitet på 1Gb.

Gemensamma utrymmen

Välutrustad tvättstuga med 6 maskiner, två torktumlare och 3 torkskåp. Cykelställ, cykelförråd, barnvagnsrum, soprum med källsortering. Föreningen har tre innergårdar, varav en med odlingslådor.

Juridisk person och delat ägande

Föreningen godkänner inte juridisk person som medlem i föreningen.

Förråd

Lägenheten disponerar ett källarförråd.

Renoveringar, i urval

2019 - stambyte

2018 - målning av ytterfönster i syd- och västerläge

2017 - renovering av portar

2016 - trapphusrenovering & OVK

2015 - ny entré, renovering B-gården

Kommande renoveringar

Föreningen följer en underhållsplan som upprättades 2018 och sträcker sig fram till 2068. Det finns inga större renoveringar i närtid.

Städning och städdagar

Trappstädning sköts på entreprenad. Gemensamma städdagar förekommer två gånger per år.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från årsredovisning 2021, hemsida ( https://www.brfkvarnberget.se/ )samt kontakt med styrelsen v 3 2023. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

Under rådande omständigheter ser många föreningar över sina lån och kostnader just nu. Siffrorna du läser här är alltid uppdaterade med vår senaste information men kan komma att förändras under de närmsta åren. Du kan alltid resonera kring ekonomin med oss eller vända dig direkt till styrelsen i berörd förening för mer information.

OMRÅDET

På Kvarnberget råder lugnet med staden nära inpå. Läget mitt på Södermalm ger kort gångavstånd till exempel till Mariatorget, Slussen, Götgatan, Medborgarplatsen och Södra station med allt vad det innebär av restauranger, caféer, butiker, service och kommunikationer. Under sommarhalvåret är Swedenborgsgatan ett kvarter bort en gågata med många uteserveringar och ett mysigt folkliv. I området kring Mariatorget råder en genuint trivsam atmosfär, med vackra byggnader och lite av en småstadstämning mitt i storstaden.