Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Hornsgatan 60
  [Område] => Södermalm - Mariatorget
  [Våning] => 3 av 5, hiss finns
  [Rum] => 4 rum och kök
  [Area] => 123 kvm
Förvaltarens information [Beskrivning uteplats] => [Tomtareal] => [Avgift] => 3 079 kr/mån en obligatorisk avgift om 300 kr / månad tillkommer för bredband och balkongavgift (250+50) [Andelstal] => 11,98043 % [Andel av årsavgift] => 12,3275 % [Lägenhetsnummer] => 07/1302 [Bostadens indirekta nettoskuldsättning] => 821 073 kr, bostadsrättens indirekta nettoskuldsättning har beräknats på bostadsrättens andel av årsavgift. Informationen till beräkningen är inhämtad från föreningens årsredovisning 2022. [Förråd] => Lägenheten disponerar ett förråd. )

Hornsgatan 60

VÄLPLANERAD OCH VACKER FAMILJEVÅNING MED RUM I FIL, BURSPRÅK OCH GÅRDSBALKONG

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Mattias Öhman
Reg. Fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Hornsgatan 60
Område
Södermalm - Mariatorget
Våning
3 av 5, hiss finns
Rum
4 rum och kök
Area
123 kvm
Förvaltarens information
Avgift
3 079 kr/mån en obligatorisk avgift om 300 kr / månad tillkommer för bredband och balkongavgift (250+50)
Andelstal
11,98043 %
Andel av årsavgift
12,3275 %
Lägenhetsnummer
07/1302
Bostadens indirekta nettoskuldsättning
821 073 kr, bostadsrättens indirekta nettoskuldsättning har beräknats på bostadsrättens andel av årsavgift. Informationen till beräkningen är inhämtad från föreningens årsredovisning 2022.
Förråd
Lägenheten disponerar ett förråd.

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

FOLKBAREN
BAR REPLIK
”CAFÉ”
franskt café strax över gatan
MONTELIUSVÄGEN
SWEDENBORGSGATAN

Arkitekturen

Arkitekt: Ernst Haegglund 1895

Den ståtliga fastigheten Ormen större 5 uppfördes mellan år 1894-1895 efter ritningar av Ernst Haegglund, som både verkade som arkitekt och byggmästare för projektet. Haegglund ritade bland annat Cirkus på Djurgården i Stockholm och Birger Jarls basar som var ett av stadens första renodlade kontorshus, liksom saluhallen Sveahallen. I Gamla stan omgestaltade han 1896 fasaden Västerlånggatan 38. Han var även en flitig anlitad skolhusarkitekt och ritade bland annat Maria folkskola 1891, samt exempelvis tillbyggnaden av Hedvig Eleonora folkskola 1898. Huset på Hornsgatan 60 är en vacker byggnad präglad av dåtidens ideal, och uppfördes för vinhandlaren Fr Löfbergs räkning. Till skillnad från de tämligen likartade 1880-talshusen kom 1890-talets fasader att komponeras betydligt friare. 1890-talets arkitekter blandade friskt de nystilar som fanns till hands: gotik, barock och renässans. Resultatet blev en fantasifull arkitektur med tinnar och torn och ståtliga prydnadsgavlar. Precis som gällande Hornsgatan 60 så användes natursten ofta till att klä sockeln eller bottenvåningen. En annan nyhet var burspråken som både kom att bli ett dekorativt element, men som också gjorde det möjligt att öka boytan och samtidigt få ett större ljusinsläpp. Balkonger, som varit mycket ovanliga tidigare, blev allmänt förekommande på mer påkostade hus.

FÖRENINGEN

Brf Ormen Större 5

Föreningen

Brf Ormen Större 5 (org. 769603-7279) är en äkta bostadsrättsförening som förvärvade fastigheten Ormen Större år 1998. Föreningen består av ett flerbostadshus och upplåter 11 lägenheter med bostadsrätt samt 3 lokaler med hyresrätt. Marken innehas med tomträtt.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Nabo.

Ekonomi

Föreningens lån uppgår till 8 mkr vilket ger 7 511 kr lån /kvm boyta. Föreningen har mycket goda intäkter från de tre lokalerna, ca 800 000kr/år.

Renovering

2020 renovering av tak, 2019 byte av värmecentral, 2017 målning och viss renovering av tak, 2016 renovering av gård, 2004 ny maskinell utrustning till tvättstugan samt målning, helrenovering av hiss med ny korg och maskineri, 1989 helrenovering av fastigheten med stambyte, byte av elstigare samt el i lägenheterna.

Kommande renoveringar

Löpande underhåll sker, inga beslut finns om större renoveringar.

Försäkring

Fastigheten är försäkrad via Brandkontoret.

Bredband och kabel-tv

Fiber är indraget i fastigheten, via Bahnhof, grundutbud för kabel-tv via Tele2.

Gemensamma utrymmen

Trevlig innergård med utemöblemang och grill. I entrén finns barnvagnsrum, förråd och i källaren finns tvättstuga utrustad med 2 tvättmaskiner, 2 torktumlare och 2 torkskåp. Här finns även cykelrum och källarförråd.

Städning och städdagar

Trappstädning sker på entreprenad.

Medlemskap och överlåtelseavgift

Juridisk person godkänns ej i föreningen. Överlåtelseavgift om 1 312:50 kr betalas av köpare, pantsättningsavgift 525 kr.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens officiella faktadokument i augusti 2023. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Hornsgatan och Mariatorget med dess omgivningar innefattar restauranger, barer, caféer, bagerier och butiker i mängd, bekvämt belägna inom max tio minuters promenad. På denna adress bor du granne med Folkoperan och mysiga Bar Replik. Här är det bara att ta hissen ner och på gångavstånd finna allt vad du behöver. Flera bra matbutiker samt Systembolag ligger nära och tunnelbanan är endast två minuter bort. Platsen är både urban och omgiven av grönska. Lugnare oaser som Skinnarviksberget, Mariaberget och Tantolunden finns också nära, inkluderat vackra vyer och fina promenad- och löpvägar. De rosa blommande körsbärsträden på Bysistorget är en attraktion varje vår.