Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Högbergsgatan 81 C, 2 tr/Bengt Ekehjelmsgatan 6
  [Område] => Södermalm - Mariatorget
  [Våning] => 2 av 3, ej hiss
  [Rum] => 2 rum och kök
  [Area] => 58 kvm
föreningens information [Beskrivning uteplats] => [Tomtareal] => [Avgift] => 3 476 kr/mån vatten och basutbud kabel-tv [Andelstal] => 3,001 % [Andel av årsavgift] => 2,8105 % [Lägenhetsnummer] => 260-1-275037/1202 )

Högbergsgatan 81 C

HÖGT BELÄGET SEKELSKIFTE MED KAKELUGN OCH KAMIN

TEXT: PETTERSSON FOTO: BOUKARI STYLING: AHLQVIST

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Björn Schumacher
Reg. fastighetsmäklare

BOKA EN KOSTNADADSFRI VÄRDERING!

Vi är nyfikta på din bostad! Fyll i formuläret och låt ass göra en kostnadsfri värdering inför en eventuell försäljning. Vi kontaktar dig efter genomförd förfrågan.

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Högbergsgatan 81 C, 2 tr/Bengt Ekehjelmsgatan 6
Område
Södermalm - Mariatorget
Våning
2 av 3, ej hiss
Rum
2 rum och kök
Area
58 kvm
föreningens information
Avgift
3 476 kr/mån vatten och basutbud kabel-tv
Andelstal
3,001 %
Andel av årsavgift
2,8105 %
Lägenhetsnummer
260-1-275037/1202

Driftskostnader

Uppvärmning
6 000 kr/år
El
2 500 kr/år
Försäkring
2 000 kr/år
Total driftskostnad
10 500 kr/år

Arkitekturen

Arkitekt: WALFRID LUNDIN 1896-1897

Stören 20 är en vacker och lite ovanlig byggnad som ligger mellan Högbergsgatan och Bengt Ekehjelmsgatan i hjärtat av Söder. Ovanlig för att den sträcker sig mellan två gator och med två gårdsflyglar innesluter en fin innergård. Stören 20 ritades av civilingenjör Walfrid Lundin som vanligtvis var verksam som byggmästare, men även har ritat ett antal hus runt om i Stockholm. Byggnaden är i tre våningar med huvudentré mot Högbergsgatan och med en vacker körport med smidesgrind mot Bengt Ekehjelmsgatan. Huset uppfördes under 1896-1897 och det har en klassisk 1890-talsfasad med mestadels grovt spritputsad fasad. Fasaden är gul och fönstren, som är av korsposttyp, är målade i mörkt rött. Brf Stören 20 består av 35 lägenheter varav två ännu är hyresrätter. Föreningen hyr även ut två lokaler, en av dem är ett hotell. Namnet Hotel Tre Små Rum avslöjar att det inte är någon jätteanläggning vi talar om utan en mysig liten familjeägd variant. En aktiv trädgårdsgrupp sköter om den fina gården som bland annat har varit med i en reklamfilm för Posten. Här finns massor av växter och flera grupper med utemöbler. Föreningen är välskött och har en engagerad styrelse. Många har bott i huset sedan ombildningen 2002 - här trivs man.

FÖRENINGEN

Brf Stören 20

Allmänt om föreningen

Föreningen tillträdde år 2002 fastigheten Stören 20. Föreningen är en äkta förening som består av 33 lägenheter upplåtna med bostadsrätt och 2 st med hyresrätt. Dessutom finns 2 lokaler med hyresrätt.

Renoveringar i urval

2020 sista fasen i omläggning av plåttaket. 2018 byte av taket i gathuset. 2017 ovk. 2014 reparation rökkanaler. 2011 installation av fiberoptiskt fastighetsnät. 2007 renovering av yttertak, trapphus samt fönster. 1985 - 1986 totalrenovering av fastigheten; byte av både badrums- och köksstammar. Nya elstigare i fastigheten. Renoveringar av fasad, fönster och tvättstuga.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Brandkontoret.

Förvaltare

Ekonomisk förvaltning via Teoge.

Ekonomi

Inga avgiftsförändringar är beslutade. Föreningen har långfristiga skulder på 14,5 mkr, dvs ca 6 335 kr/kvm bostadsyta. Lokalintäkterna samt intäkterna från hyresrättslägenheterna uppgick 2020 till ca 374 tkr. De två kvarvarande hyresrättslägenheterna på 55 respektive 76 kvm är att anse som en rejäl dold tillgång. Föreningen visade positivt resultat 2021, plus 113 tkr.

Mark

Föreningen nyttjar marken via tomträtt med en årlig avgäld på 254 200 kr. Avgälden ligger fast till 2023-05-31.

Överlåtelse- och pantsättningsavgift

Föreningen tar ut en överlåtelseavgift på ca 1 208 kr av köparen och en pantsättningsavgift på ca 500 kr/pant av pantsättaren.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen efter skriftlig ansökan.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har en tvättstuga i källaren som är utrustad med tre tvättmaskiner, en torktumlare, ett torkskåp och en mangel. Bokas med låsbricka. För förvaring av cyklar finns ett cykelställ på gården samt ett cykelförråd. På gården finns även ett barnvagnsförråd och vid städdagar finns en container för medlemmarnas grovsopor. Föreningens mysiga innergård har gott om sittplatser samt grillmöjligheter.

Förråd

Aktuell lägenhet disponerar ett källarförråd om ca 4 kvm.

Bredband och kabel-tv

Kabel-tv levereras av Tele2 alternativt via internet från Open Universe. Abonnemang tecknas separat av bostadsrättshavaren.

Ägande

Föreningen tillåter delat ägande. Juridisk person godkänns ej som medlem i föreningen.

Kontroll information

Uppgifterna ovan kommer från årsredovisning 2021, föreningens hemsida samt avstämning med styrelsen den 19 maj 2022. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

I området kring Mariatorget råder en genuint trivsam atmosfär, med vackra byggnader och lite av en småstadstämning mitt i storstaden. Under sommarhalvåret är Swedenborgsgatan en gågata med många restauranger, caféer och uteserveringar och ett mysigt folkliv. Här bor du till exempel nära trevliga ställen som Bistro Süd, Kalf & Hansen, Petrus, Johan & Nyström och Stikki Nikki. Kommunikationerna är dessutom de allra bästa, du bor runt hörnet vid Mariatorgets tunnelbana och endast ett par minuter från pendeltågen vid Södra station och flera olika busslinjer.