Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Högbergsgatan 66C, 3tr ög.
  [Område] => Södermalm - Mariatorget
  [Våning] => 3 av 4, hiss finns
  [Rum] => 4 rum
  [Area] => 97 kvm
enl. mätning
Enligt föreningen 95 kvm. [Beskrivning uteplats] => 2 balkonger, en i sydöst och en i sydväst [Tomtareal] => [Avgift] => 4 628 kr/mån inkl. värme, vatten, tv och bredband [Andelstal] => 4,77169 % [Andel av årsavgift] => 4,77169 % [Lägenhetsnummer] => 99-2177-1-24-5/1301 )

Högbergsgatan 66C

Häpnadsväckande sekelskiftesvåning med dubbla balkonger

TEXT: ENGSTRÖM FOTO: WICHARDT STYLING: YNGFALK

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Katarina Ljung
Grundare & Reg. fastighetsmäklare

Extra kontaktperson

Erica Lamberg
Reg fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Högbergsgatan 66C, 3tr ög.
Område
Södermalm - Mariatorget
Våning
3 av 4, hiss finns
Rum
4 rum
Area
97 kvm
enl. mätning
Enligt föreningen 95 kvm.
Beskrivning uteplats
2 balkonger, en i sydöst och en i sydväst
Avgift
4 628 kr/mån inkl. värme, vatten, tv och bredband
Andelstal
4,77169 %
Andel av årsavgift
4,77169 %
Lägenhetsnummer
99-2177-1-24-5/1301

Driftskostnader

El
3 500 kr/år
Försäkring
3 500 kr/år
Total driftskostnad
7 000 kr/år
Drift räknat på
4 personer

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Casa Hallmans
En otrolig kvarterskrog med ostron, bubbel och stans bästa kaffe. Du sitter vi en stor bardisk bestående av en enorm marmorskiva och snackar med de andra gästerna.
Bergsgruvan
Mysig lekpark precis intill med gungor, fotbollsplan, basketplan, klätterställningar etc.
Swedenborgsgatan
Swedenborgsgatan som blir gågatan hela sommaren in i september full med uteserveringar, grön allé och barn som springer fritt på gatan.
Petrus bageri
Utsett till Stockholms bästa bageri ringlar det alltid en kö utanför på lördagsmorgnarna men det är lätt värt att vänta.
Rackamacka
Stockholms bästa hipstertapas och bubbel!

Arkitekturen

Arkitekt: Carl Cederström 1906

Fastigheten på Högbergsgatan 66 i fastigheten Fatbursbrunnen 1 ritades 1906 men har en lite oklar arkitekturhistoria. Huset har ritats om ett flertal gånger. Den som troligtvis satt med pennan till den slutgiltiga ritningen var Carl Cederström. Han var en produktiv man som ritade många Stockholmsbyggnader vid den här tiden. Fatbursbrunnen 1 består av ett gathus i fyra våningar och ett gårdshus i fem våningar, sammanfogade till ett T. Här huserar idag Brf Glaset som är en trevlig och stabil HSB-förening med 23 lägenheter i olika storlekar. I föreningen finns en större och en inre innergård där det bland blommor och grönska finns utemöbler, grill och cykelparkering. Invändigt finns för de boende bland annat bastu med badrum, cykelförråd och soprum med fullständig sopsortering.

FÖRENINGEN

HSB Brf Glaset

Föreningen

Brf Glaset (org. 713200-1160) är en äkta bostadsrättsförening som förvärvade fastigheten Fatbursbrunnen 1 år 1971. Föreningen består av ett flerbostadshus med adress Högbergsgatan 66 A-C, och omfattar 24 lägenheter med bostadsrätt samt 5 lokaler med hyresrätt. Marken innehas med äganderätt.

Ekonomi

Föreningens lån enligt årsredovisningen 2022 ligger på låga 2 016 kr per kvm bostadsrättsarea. Det finns en beslutad avgiftshöjning om 2 % fr.o.m. januari 2024.

Förvaltning

Den ekonomiska och tekniska förvaltningen sköts av HSB.

Bredband och kabel-tv

Föreningens leverantör av bredband är Telenor och kabel-tv levereras via Tele2.

Juridisk person

Föreningen godkänner inte juridisk person som medlem i föreningen, men delat ägande accepteras med en minsta ägarandel om 10 %.

Överlåtelse- och pantsättningsavgift

Föreningen tar ut en överlåtelseavgift på 1 313 kr (2,5 % av gällande prisbasbelopp) som betalas av säljaren och en pantsättningsavgift på 525 kr (1 % av gällande prisbasbelopp) som betalas av köparen.

Hiss

Hiss finns via Högbergsgatan 66 C, och uppgång 66 A nås då via vinden.

Gemensamma utrymmen

En liten och en stor innergård för föreningens medlemmar. Tvättstuga, bastu, barnvagnsrum och pingisrum finns i B-porten.

Renoveringar i urval

2023 Stambyte samtliga stammar, renovering tvättstuga, 2021 Tak över cykelställ lilla gården, 2020 Tak över cykelställ stora gården, 2018 Upprustning och omläggning för fler sittplatser stora gården, 2017 Kodlås mot innergårdarna, 2016 Lagning puts samt ommålning källare, 6 st nya dörrar mot gata och innergårdarna, ommålning trapphuset, installation cykelställ samt lagning och målning puts lilla gården, 2014 Ommålning fasad och fönster mot gatan, nytt plåttak på taket mot Högbergsgatan.

Planerade renoveringar

Föreningen planerar inte några större renoveringar. Man är i gång med att bygga en lägenhet i den tidigare tvättstugan (som nu är flyttad till ny lokal). Föreningen planerar att eventuellt låta bygga lägenheter på råvinden.

Städning och städdagar

Trappstädning sköts av föreningens medlemmar. Gemensamma städdagar förekommer 2 gånger per år.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens officiella faktadokument samt kontakt med styrelsen i augusti 2023. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Här bor du praktiskt taget mitt på Söder, vilket gör att du har kort promenadavstånd till mycket inom stadsdelen. Du bor bara ett par kvarter från såväl Mariatorget och Medborgarplatsen som Tantolunden. Trevligt är det att bo runt hörnet till Swedenborgsgatan som sommartid blir en gågata med många caféer och restauranger med uteserveringar, som Morfar Ginko, Bistro Süd och Bageri Petrus. På fem minuter når du både tunnelbanan vid Mariatorget och pendeltåget vid Södra Station där även många bussar passerar.