Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Andel i bostadsförening
  [Adress] => Bengt Ekehjelmsgatan 13
  [Område] => Södermalm - Mariatorget
  [Våning] => 5 av 5, hiss finns
  [Rum] => 2 rum
  [Area] => 54,5 kvm
föreningens information [Beskrivning uteplats] => [Tomtareal] => [Avgift] => 3 023 kr/mån inkl värme, vatten, bredband och kabel-tvs grundutbud [Andelstal] => 3,07119 % [Lägenhetsnummer] => 00053/1501 )

Bengt Ekehjelmsgatan 13

LJUS OCH LJUV VINDSTVÅA MED SNEDTAK OCH TAKFÖNSTER

TEXT: MURÉN FOTOGRAFI: SPINNELL STYLING: RYDMAN

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Caroline Klasson
Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Andel i bostadsförening
Adress
Bengt Ekehjelmsgatan 13
Område
Södermalm - Mariatorget
Våning
5 av 5, hiss finns
Rum
2 rum
Area
54,5 kvm
föreningens information
Avgift
3 023 kr/mån inkl värme, vatten, bredband och kabel-tvs grundutbud
Andelstal
3,07119 %
Lägenhetsnummer
00053/1501

Driftskostnader

El
5 987 kr/år
Försäkring
2 122 kr/år
Total driftskostnad
8 109 kr/år
Drift räknat på
2 personer

Arkitekturen

Arkitekt: Hallman 1904

Huset

I kvarteret Dykärret uppfördes under 1904-1907 sju fastigheter på uppdrag av byggherren Johan Malcolm Juhlin. Samtliga ritades av Per Olof Hallman, en av tidens mest inflytelserika arkitekter och stadsplanerare och en person som betytt mycket för Stockholms stadsbild. Dykärret 16 är ett mycket vackert jugendhus beläget i hörnet av Bengt Ekehjelmsgatan och Timmermansgatan. Det har fem våningar och två trapphus. Husets hörn är rundat och utformat som ett torn med en tjusig kupol på toppen. Då huset stod nytt hade det fina fasaddekorationer, men som så många hus från samma tid kom Dykärret 16 att fasadrenoveras under funktionalismen och då förenklades fasaden. Men det är idag ett synnerligen stilfullt hus med många bevarade detaljer från både bygg- och renoveringsår. På 1980-talet stambyttes huset och då byggdes även vindslägenheterna. Huset förvaltas sedan 1919 av Bf Heimdal upa 1 som alltså nästa år kan fira hundraårsjubileum. I föreningen finns 29 bostadsrätter, en hyresrätt och en hyreslokal. Föreningen har en lummig och mysig bakgård med sittgrupper, platsbyggd grill, krydd- och bärodling och kompost. I huset finns cykel- och barnvagnsförråd, hobbyrum, bytesbokhylla och tvättstuga.

FÖRENINGEN

BF Heimdal nr 1 u.p.a

Antal lägenheter och lokaler

Bostadsföreningen Heimdal 1 upa äger fastigheten Dykärret 16 och registrerades 1919. På fastigheten står ett bostadshus med adresserna Bengt Ekehjelmsgatan 13 och Timmermansgatan 39 som består av 29 st medlemslägenheter samt en lägenhet och en lokal med hyresrätt. Huset uppfördes 1906 av arkitekt Per Olof Hallman.

Om bostadsförening

En bostadsförening är en äldre version av bostadsrättsförening men har samma ändamål – att främja medlemmarnas ekonomiska intresse genom upplåtelse av bostadslägenheter under nyttjanderätt och utan tidsbegränsning. Verksamheten regleras under lagen om ekonomisk förening och beskattas som en äkta förening.

Mark

Föreningen äger marken.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av SBC.

Renovering i urval

Fullständig lista på renoveringar och underhåll finns i årsredovisningen.

1985-1986 byttes rör-och elstammar.

1992 lades taket om.

2006 renoverades gården.

2013 målades fönster, dörrar och balkonger utvändigt.

2015 bytte föreningen från fjärr- till bergvärme.

2017 renoverades en hissmaskin och stamspolning genomfördes.

2018 byte till säkerhetsdörrar.

2019 ommålning portar, elöversyn.

2020 översyn tak och fasad, byte av stuprör.

2021 Ny underhållsplan, utredning av sättningar i källaren.

2022 spolning avloppsstammar, OVK.

Kommande renoveringar

Föreningen följer en underhållsplan som sträcker sig till 2050 och avsätter löpande medel till en underhållsfond.

Sommaren 2023 renoveras vindsfönster. Renoveringen av övriga fönster utreds.

Ekonomi

De långfristiga skulderna ligger på ca 4,5 mkr, motsvarande 2 237 kr/kvm boyta och lånen är amorteringsfria. Snittet i innerstan är 6000 kr/kvm. I kassan finns drygt 1 mkr och i fond för yttre underhåll ca 700 tkr.

Avgifter

I avgiften ingår värme, vatten, basutbud för kabel-tv och bredband.

Avgiften ska höjas med 5 % från och med 1/7 2023.

Vid överlåtelse betalas en överlåtelseavgift om 1 313 kr av köparen och vid pantsättning utgår en avgift om 525 kr per pant.

Andrahandsuthyrning

Får ske under vissa premisser och med tillstånd från styrelsen. Vid uthyrning utgår 10% av ett prisbasbelopp/år som tillkommer som avgift till föreningen för uthyraren. Vid kortare uthyrning, exempel en månad, debiteras för en hel månad.

Gemensamma utrymmen

I föreningen finns hobbyrum, cykel-/barnvagnsförråd och en lummig innergård med sittgrupper och platsbyggd grill. Tvättstugan är utrustad med tre tvättmaskiner, två torktumlare, en mangel och ett torkrum.

Bredband

Bredband levereras via fiber av Bahnhof.

Medlemskap

Juridiska personer accepteras inte som medlemmar men delat ägande, till exempel mellan sambos, godkänns. Styrelsen träffar alla sökande medlemmar på ett personligt möte.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens hemsida, http://heimdalupa1.se/ samt årsredovisning 2021. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

Under rådande omständigheter ser många föreningar över sina lån och kostnader just nu. Siffrorna du läser här är alltid uppdaterade med vår senaste information men kan komma att förändras under de närmsta åren. Du kan alltid resonera kring ekonomin med oss eller vända dig direkt till styrelsen i berörd förening för mer information.

OMRÅDET

Här bor du ungefär mitt på Södermalm och har därmed bra gångavstånd till det mesta i stadsdelen. Du bor bara ett par kvarter från både Mariatorget och Medborgarplatsen och just intill Södra station, så kommunikationerna är de allra bästa för boende på denna adress. Ett flertal busslinjer trafikerar också området. Här kan du även välja och vraka bland trevliga restauranger och caféer. Under sommarhalvåret är Swedenborgsgatan ett kvarter bort en gågata med många uteserveringar och ett mysigt folkliv. I området finns även många större och mindre parkområden, det tar till exempel inte många minuter att gå ner till Tantolunden. Bengt Ekehjelmsgatan är hör kanske inte till de mest kända gatunamnen på Södermalm, men det är faktiskt ett av de äldsta. Bengt Ekehjelm, eller Bengt Baaz som han hette innan han adlades, var underståthållare i Stockholm och lärare åt Karl X Gustav. Han köpte en tomt vid Fatburssjön 1647 och fick sedan en gata uppkallad efter sig som en hyllning.