Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Mariagränd 2
  [Område] => Södermalm
  [Våning] => 2 av 3, ej hiss
  [Rum] => 3 rum och kök
  [Area] => 95 kvm
Förvaltarens information [Beskrivning uteplats] => [Tomtareal] => [Avgift] => 3 840 kr/mån Inkl. värme och vatten. Obligatorisk kostnad på 179,00 kr för bredband. [Andelstal] => 19,4592 % [Andel av årsavgift] => 19,62988 % [Lägenhetsnummer] => 00005/1201 )

Mariagränd 2

SJÄL OCH ATMOSFÄR – DRÖMHEM MED RÖTTER I 1700-TALET, MÖJLIG 4:A

TEXT: MURÉN STYLING: LINGSELL FOTO: JOHANSSON

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Sarah Gesarf
Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Mariagränd 2
Område
Södermalm
Våning
2 av 3, ej hiss
Rum
3 rum och kök
Area
95 kvm
Förvaltarens information
Avgift
3 840 kr/mån Inkl. värme och vatten. Obligatorisk kostnad på 179,00 kr för bredband.
Andelstal
19,4592 %
Andel av årsavgift
19,62988 %
Lägenhetsnummer
00005/1201

Driftskostnader

El
3 000 kr/år
Försäkring
8 000 kr/år
Total driftskostnad
11 000 kr/år
Drift räknat på
3 personer

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Glassbutiken Ayra på Sankt Paulsgatan
Mosebackes sommarcafé och torg
Södra Teatern
Hornsgatspuckeln och Mariaberget
Utsikten över hela Stockholm från Klevgränd
bara 2 min bort från porten

Arkitekturen

Arkitekt: Arkitekt okänd 1726

Byggnaden på tomten Ormsaltaren 1 i hörnet av Mariagränd och Götgatan har långa anor, men exakt hur långa är tyvärr inte känt. Enligt 1676 års mantalslängd ägde hovslagare Jörgen Josephson ett stenhus på tomten. År 1723 inträffade den stora Katarinabranden. Troligtvis brandskadades då huset, som antingen revs eller reparerades och stod klart för inflyttning 1726, vilket är det årtal som anges på fasaden. Vem som ritade huset är dock inte känt. 1786 byggdes huset på med en våning och 1806 tillkom flygeln mot Mariagränd samt den lilla flygeln mot den östra tomtgränsen. Efter dessa tillbyggnader fick byggnaden till stora delar det utseende som den har idag. Några ritningar från denna tid finns tyvärr inte bevarade, och det är inte lätt att veta hur byggnaden var disponerad i början av 1800-talet. Det är först i och med den ombyggnad som gjordes 1929 som husets disposition är känd. Ombyggnaden ritades av byggnadsfirman Landgren & Eriksson och var genomgripande och försåg huset med vatten och avlopp samt centralvärme. Bottenplanet mot Götgatan har genom åren huserat klassiska restauranger och våningarna ovan är bostadsplan. Byggnaden har såklart den högsta klassificeringen, blå, i blåklassad i Stockholms stads kulturhistoriska klassificering.

FÖRENINGEN

Brf Ormsaltaren 1

Antal lägenheter och lokaler

Brf Ormsaltaren 1 består av 8 lägenheter med bostadsrätt ( 453 kvm) och 1 lokal (232 kvm) med hyresrätt. Föreningen är en s k oäkta bostadsrättsförening.

Ekonomi

Föreningens långfristiga skulder ligger på 9 mkr (nyligen skedde en amortering på 1,5 mkr). Föreningen har under 2019 fått en ny lokalhyresgäst och har framgångsrikt förhandlat upp hyran till ca 1,2 mkr årligen. Kontraktet löper till 2027 och är därmed en säker inkomst. Hyresbeloppet räknas upp enligt konsumentprisindex varje år. Föreningen har för avsikt och möjlighet att amortera stora summor på lånen de närmaste åren tack vare lokalintäkterna. Nyligen mättes alla lägenheter i föreningen och aktuell lägenhet visade sig vara något större. Den avgift som visas är den nya justerade som gäller från 1 januari 2021.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad, inklusive ansvarsförsäkring för styrelsen, hos Brandkontoret.

Renoveringar

2004 omfattande renovering av fastigheten inklusive byte stammar och elstigare. 2014 trapphus- och fönsterrenovering. 2019 ventilation, avlopp m m i samband med överlåtelse av föreningens lokal.

Förvaltning

Ekonomisk förvaltning via SBC.

Bredband och kabel-tv

Bredband via Comhem (obligatoriskt tillägg på 179 kr/mån). Basutbud kabel-tv via Comhem ingår i månadsavgiften.

Förråd

Tillhörande lägenhet har ett vindsförråd om ca 5 kvm med snedtak.

Gemensamma utrymmen

Cykelförråd. Tvättstuga över gatan med dubbla tvättmaskiner samt torktumlare, mangel och torkskåp.

Kontroll information

Ovanstående uppgifter kommer från årsredovisning 2020 samt kontroll med styrelsens representant den 16 september 2021. Uppgifter som är av stor vikt för spekulant bör stämmas av med styrelsen.

OMRÅDET

På denna adress gör sig historiens vingslag alltid påminda, precis som nuet och Stockholm i förändring. Det är en häftig plats att bo på och uttrycket ”att ha staden för sina fötter” passar aldrig så bra som här. Här befinner man sig mitt i stan och promenerar med fördel dit man vill gå. Annars finns såklart tunnelbana, bussar och båtar tillgängliga alldeles runt knuten.