Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Tavastgatan 8
  [Område] => Södermalm - Mariaberget
  [Våning] => 2 av 4, ej hiss
  [Rum] => 2 rum och kök
  [Area] => 48 kvm
SS 21054:2009
1 rok, 45 kvm enligt lägenhetsregistret. [Beskrivning uteplats] => [Tomtareal] => [Avgift] => 2 411 kr/mån Inkl. värme & V/A. [Andelstal] => 2,7226 % [Andel av årsavgift] => 2,6599 % [Lägenhetsnummer] => 10019/1102 [Bostadens indirekta nettoskuldsättning] => 143 217 kr, Beräkning av bostadsrättens indirekta nettoskuldsättning har utförts på bostadsrättens andel av årsavgift. Informationen till beräkningen är inhämtad från föreningens årsredovisning 2021. [Förråd] => Lägenheten disponerar över ett stort vindsförråd om ca 5 kvm enligt säljarens uppgift. )

Tavastgatan 8

1920-TAL MED JAPANSK TOUCH PÅ TAVASTGATAN

FOTO: BOUKARI STYLING: LINDHOLM TEXT: MURÉN

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Josefin Widman
Reg. Fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Tavastgatan 8
Område
Södermalm - Mariaberget
Våning
2 av 4, ej hiss
Rum
2 rum och kök
Area
48 kvm
SS 21054:2009
1 rok, 45 kvm enligt lägenhetsregistret.
Avgift
2 411 kr/mån Inkl. värme & V/A.
Andelstal
2,7226 %
Andel av årsavgift
2,6599 %
Lägenhetsnummer
10019/1102
Bostadens indirekta nettoskuldsättning
143 217 kr, Beräkning av bostadsrättens indirekta nettoskuldsättning har utförts på bostadsrättens andel av årsavgift. Informationen till beräkningen är inhämtad från föreningens årsredovisning 2021.
Förråd
Lägenheten disponerar över ett stort vindsförråd om ca 5 kvm enligt säljarens uppgift.

Driftskostnader

El
4 817 kr/år
Försäkring
2 268 kr/år
Övrigt
2 152 kr/år
Total driftskostnad
9 237 kr/år
Drift räknat på
2 personer
Kommentar
Övrigt avser gas.

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Gazza
L’Agorà food & wine
Bageri St Paul
Ica Aptiten
A Bowl

ARKITEKTUR TJUGOTALSKLASSICISM

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Nordenskjöld, 1928

Huset på Tavastgatan 8, Kattan Mindre 6, ritades 1928 av Knut Nordenskjöld och stod färdigt året därpå. Det är ett ganska stort bostadshus i klassicistisk stil och beläget i hörnet av Tavastgatan och Bellmansgatan. Huset ligger i en ganska brant sluttning, vilket möjliggjorde en hög suterrängvåning för butiker vid detta hörn. I övrigt är huset inrett med bostäder. En vacker mur med en elegant portal frontar huset mot Tavastgatan och leder in till en fin stenlagd gård där husets entréer ligger. Fasaden är putsad i en gulröd nyans och fönstren är klassiskt spröjsade med tre glas i varje båge. I mitten av byggnaden finns ett burspråk med blyinfattade fönster. Fastigheten är i ett mycket fint ursprungligt skick och några större exteriöra förändringar har inte gjorts. Den är grönklassad i Stockholms stads bebyggelsehistoriska klassificering, vilket innebär att den är särskilt värdefull utifrån historisk, kulturhistorisk, konstnärlig eller miljömässig synvinkel.

FÖRENINGEN

Brf Kattan Mindre

Antal lägenheter och lokaler

Brf Kattan Mindre är en äkta förening belägen i korsningen Tavastgatan och Bellmansgatan på fastigheten Kattan mindre 6. Föreningen består av 29 lägenheter med bostadsrätt, 2 lägenheter med hyresrätt och 1 lokal med hyresrätt. Den totala bostadsytan är 1777 kvm och lokalytan är 218 kvm. Huset byggdes 1928-29 och föreningen registrerades 1986.

Mark

Föreningen äger marken.

Förvaltare

Ekonomisk och teknisk förvaltning sköts av SBC.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Brandkontoret.

Urval renoveringar

1996, omputsning fasad. 2002-2003, rörstambyte och elstambyte. 2004, omläggning av tak. 2005, renovering balkonger och ombyggnad del av råvind. 2009, ommålning förråd och soprum. 2010, omläggning fjärrvärme. 2013, omputs och isolering innergård. 2018, omläggning gård. 2019, fönsterrenovering. 2021, OVK.

Kommande renoveringar

Det finns inga stora renoveringar planerade. Renovering av ljusgård/mindre innergård/nya värmekablar tak planeras närmsta året.

Ekonomi

Föreningen har stabil ekonomi och goda intäkter från lokalen på ca 876 TKR/år. Föreningens lån ligger på ca 6,8 MKR. Belåning/kvm bostadsrättsyta är därmed ca 4073kr. Det finns ca 214TKR i kassa & bank samt ca 1,2 MKR i klientmedel hos SBC. Föreningen amorterara löpande på lånen. Det finns inga avgiftsändringar beslutade (kontrollerat 2023-03-29).

Gemensamma utrymmen

Föreningen har en gemensam mysig och omhändertagen innergård med trädgård, utemöbler och cykelställ. En perfekt plats för middagar på sommartid. Det finns en gemensam tvättstuga i källaren i samma trapphus som lägenheten. Den är utrustad med två tvättmaskiner, en torktumlare, torkskåp, mangel och torkrum. Det finns även cykel-/barnvagnsrum i huset. Föreningen har ett välsorterat sop-/källsorteringsrum för hushållssopor, kompost, plast, wellpap, glas, metall osv. Väldigt praktiskt för de boende!

Parkering

Boendeparkering på gatorna gäller. Se Stockholms stads hemsida för mer information.

Vad ingår i månadsavgiften/ Bredband

Värme, V/A och kabel-tv basutbud ingår i avgiften. Kabel-tv levereras av Com Hem/Tele2. Bredband tecknas av medlemmarna separat men Tele2 är anslutet till huset.

Överlåtelseavgift och medlemskapsavgifter

Köparen betalar överlåtelseavgift om ca 2,5% av prisbasbeloppet. Köparen betalar en pantsättningsavgift om 1% av prisbasbeloppet.

Juridisk person, delat ägande

Juridisk person godkänns ej i föreningen. Delat ägande godkänns med lägsta ägarandel 10%.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens stadgar samt senaste årsredovisning. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen. Under rådande omständigheter ser många föreningar över sina lån och kostnader just nu. Siffrorna du läser här är alltid uppdaterade med vår senaste information men kan komma att förändras under de närmsta åren. Du kan alltid resonera kring ekonomin med oss eller vända dig direkt till styrelsen i berörd förening för mer information.

OMRÅDET

Tavastgatan är ett av Södermalms äldsta gatunamn och här befinner du dig i vackra och anrika kvarter bland många kulturhistoriskt värdefulla fastigheter. Mariabergets vyer är några av de mest kända och avporträtterade i Stockholm, här har du strålande utsikt över Riddarfjärden, Gamla stan, Riddarholmen, stadshuset och city. Kvarteren är lugna och biltrafiken begränsad, men läget ytterst centralt. Man behöver inte sakna något i mat- och nöjesväg, i hemmakvarteren finns ett rikt utbud i form av restauranger, caféer, pubar, konst och kultur.