Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Tavastgatan 8
  [Område] => Södermalm - Mariaberget
  [Våning] => 2 av 5, ej hiss
  [Rum] => 2 rum och kök
  [Area] => 49 kvm
faktisk uppmätn norm SS 021053 [Beskrivning uteplats] => [Tomtareal] => [Avgift] => 2 679 kr/mån Inkl värme, vatten, basutbud tv [Andelstal] => 2,84719 % [Andel av årsavgift] => Uppgift saknas [Lägenhetsnummer] => 10020 )

Tavastgatan 8

TJUSIGT TJUGOTAL I KULTURHISTORISKA KVARTER

TEXT: MURÉN STYLING: LINDHOLM FOTO: LIFFNER

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Victoria Dexback
Reg. fastighetsmäklare

BOKA EN KOSTNADADSFRI VÄRDERING!

Vi är nyfikta på din bostad! Fyll i formuläret och låt ass göra en kostnadsfri värdering inför en eventuell försäljning. Vi kontaktar dig efter genomförd förfrågan.

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Tavastgatan 8
Område
Södermalm - Mariaberget
Våning
2 av 5, ej hiss
Rum
2 rum och kök
Area
49 kvm
faktisk uppmätn norm SS 021053
Avgift
2 679 kr/mån Inkl värme, vatten, basutbud tv
Andelstal
2,84719 %
Andel av årsavgift
Uppgift saknas
Lägenhetsnummer
10020

Arkitekturen

Arkitekt: Nordenskjöld 1928

Fastigheten Kattan Mindre 6 ritades av Knut Nordenskjöld 1928 och stod färdig året därpå. Det är ett ganska stort bostadshus i klassicistisk stil och beläget i hörnet av Tavastgatan och Bellmansgatan. Huset ligger i en ganska brant sluttning, vilket möjliggjorde en hög suterrängvåning för butiker vid detta hörn. I övrigt är huset inrett med bostäder. En vacker mur med en elegant portal frontar huset mot Tavastgatan och leder in till en fin stenlagd gård där husets entréer ligger. Fasaden är putsad i en gulröd nyans och fönstren som är klassiskt spröjsade med tre glas i varje både är målade i vitt. I mitten av byggnaden finns ett burspråk med blyinfattade fönster. Fastigheten är i ett mycket fint ursprungligt skick och några större exteriöra förändringar har inte gjorts. I Brf Kattan Mindre finns 31 lägenheter. De boende kan man njuta av en vacker muromgärdad stenlagd innergård med utemöbler, rabatter och träd. Platsen är kanske som ljuvligast på försommaren då syrenen blommar. Trapphusen är också mycket fina med målningar, marmorgolv och smidda räcken.

FÖRENINGEN

Brf Kattan Mindre

Antal lägenheter och lokaler

Brf Kattan Mindre är en äkta förening belägen i korsningen Tavastgatan och Bellmansgatan på fastigheten Kattan mindre 6. Föreningen består av 29 lägenheter med bostadsrätt, 2 lägenheter med hyresrätt och 1 lokal med hyresrätt. Den totala bostadsytan är 1777 kvm och lokalytan är 218 kvm. Huset byggdes 1928-29 och föreningen registrerades 1986.

Mark

Föreningen äger marken.

Förvaltare

Ekonomisk och teknisk förvaltning sköts av SBC.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Brandkontoret.

Urval renoveringar

1996, omputsning fasad. 2002-2003, rörstambyte och elstambyte. 2004, omläggning av tak. 2005, renovering balkonger och ombyggnad del av råvind. 2009, ommålning förråd och soprum. 2010, omläggning fjärrvärme. 2013, omputs och isolering innergård. 2018, omläggning gård. 2019, fönsterrenovering. 2021, OVK.

Kommande renoveringar

Det finns inga stora renoveringar planerade. Renovering av ljusgård/mindre innergård/nya värmekablar tak planeras närmsta året.

Ekonomi

Föreningen har stabil ekonomi och goda intäkter från lokalen på ca 876 TKR/år. Föreningens lån ligger på ca 6,8 MKR. Belåning/kvm bostadsrättsyta är därmed ca 4073kr. Det finns ca 214TKR i kassa & bank samt ca 1,2 MKR i klientmedel hos SBC. Föreningen amorterara löpande på lånen. Det finns inga avgiftsändringar beslutade (kontrollerat 2023-03-29).

Gemensamma utrymmen

Föreningen har en gemensam mysig och omhändertagen innergård med trädgård, utemöbler och cykelställ. En perfekt plats för middagar på sommartid. Det finns en gemensam tvättstuga i källaren i samma trapphus som lägenheten. Den är utrustad med två tvättmaskiner, en torktumlare, torkskåp, mangel och torkrum. Det finns även cykel-/barnvagnsrum i huset. Föreningen har ett välsorterat sop-/källsorteringsrum för hushållssopor, kompost, plast, wellpap, glas, metall osv. Väldigt praktiskt för de boende!

Parkering

Boendeparkering på gatorna gäller. Se Stockholms stads hemsida för mer information.

Vad ingår i månadsavgiften/ Bredband

Värme, V/A och kabel-tv basutbud ingår i avgiften. Kabel-tv levereras av Com Hem/Tele2. Bredband tecknas av medlemmarna separat men Tele2 är anslutet till huset.

Överlåtelseavgift och medlemskapsavgifter

Köparen betalar överlåtelseavgift om ca 2,5% av prisbasbeloppet. Köparen betalar en pantsättningsavgift om 1% av prisbasbeloppet.

Juridisk person, delat ägande

Juridisk person godkänns ej i föreningen. Delat ägande godkänns med lägsta ägarandel 10%.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens stadgar samt senaste årsredovisning. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen. Under rådande omständigheter ser många föreningar över sina lån och kostnader just nu. Siffrorna du läser här är alltid uppdaterade med vår senaste information men kan komma att förändras under de närmsta åren. Du kan alltid resonera kring ekonomin med oss eller vända dig direkt till styrelsen i berörd förening för mer information.

OMRÅDET

Tavastgatan är ett av Södermalms äldsta gatunamn och här befinner du dig i vackra och anrika kvarter bland många kulturhistoriskt värdefulla fastigheter. Kullersten och kulturhus blir här en del av din vardag. Bastugatans och Monteliusvägens vyer är några av de mest kända och avporträtterade i Stockholm, här har du Riddarfjärden, Gamla stan, Riddarholmen, Stadshuset, city och de fjärran vyerna från första parkett. Tavastgatan är en lugn oas och kullerstenarna gör att biltrafiken begränsas. Men du bor bara ett stenkast från Slussen, Hornsgatan och Mariatorget och all service, restauranger och barer. Flera trevliga ställen finns bara någon minut bort, till exempel A bowl, Magnolia och Tony´s pizzeria