Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Tavastgatan 40, 3 tr
  [Område] => Södermalm - Mariaberget
  [Våning] => 3 av 4, ej hiss
  [Rum] => 2 rum och kök
  [Area] => 51 kvm
Förvaltarens information [Beskrivning uteplats] => [Tomtareal] => [Avgift] => 2 897 kr/mån inkl. värme, vatten och basutbud kabel-tv [Andelstal] => 10,68 % [Andel av årsavgift] => 10,68408 % [Lägenhetsnummer] => 7/1301 )

Tavastgatan 40

MYSIG TVÅA MED BALKONG I VACKERT 1920-TALSHUS PÅ MARIABERGET

FOTO: OZOLLAPA STYLING: LINGSELL TEXT: MURÉN

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Björn Schumacher
Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Tavastgatan 40, 3 tr
Område
Södermalm - Mariaberget
Våning
3 av 4, ej hiss
Rum
2 rum och kök
Area
51 kvm
Förvaltarens information
Avgift
2 897 kr/mån inkl. värme, vatten och basutbud kabel-tv
Andelstal
10,68 %
Andel av årsavgift
10,68408 %
Lägenhetsnummer
7/1301

Driftskostnader

El
5 432 kr/år
Försäkring
2 100 kr/år
Total driftskostnad
7 532 kr/år
Drift räknat på
2 personer

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Söders Hjärta
Mysig restaurang och stammisbar vid Maria Magdalena kyrka med bra öl, musik, quizkvällar och god mat.
Ivar-Los park
Mariabergets skådeplats med utsikt mot Riddarfjärden. Hit går vi varje nyår för att se på fyrverkerierna. Parken är utrustad med både grill och lekplats samt ansluter till Monteliusvägen, perfekt som lunchpromenad.
Ica Aptiten
Favoritaffär som lockar många kunder med specialimporterade franska och italienska matvaror. Fantastisk osthylla!
Kaffebar
Café på Bysistorget med tjockt bryggd espresso och goda mackor. Här samlas folk från hela området för att fika, jobba eller njuta av solen.
Långholmsbadet
Badplats och strand i historisk miljö omgiven av trevliga caféer, exempelvis Bellmanpräglade Stora Henriksvik med sin trädgård och goda mackor.

ARKITEKTUR TJUGOTALSKLASSICISM

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Paul Hedqvist 1927

På Tavastgatan 40 och tomten Kattrumpan 9 uppfördes år 1926 ett bostadshus som stod inflyttningsklart året därpå. Byggmästare och byggherre var Olle Engkvist och ritningarna är signerade arkitekt Paul Hedqvist. Hedqvist är kanske mest känd för att ha ritat välkända landmärken som Skatteskrapan, DN-skrapan, Tranebergs- och Västerbron samt till exempel Bromma Flygplats, ”Per-Albin-radhusen” i Ålsten och ett stort antal skolbyggnader, över 15 i Stockholmsområdet. Han var även stadsplanearkitekt i Stockholm och professor på Kungliga Konsthögskolan. Kattrumpan 9 har en småspröjsad entréport placerad centralt i en välvd portal. Därovan har huset tre bostadsvåningar försedda med höga, spröjsade fönster med fem rutor i varje båge. Huset är endast fyra fönsteraxlar brett. Högst upp under den raka takfoten och det kraftiga listverket skådas en tandsnittsfris. Byggnaden är formad runt ett atrium, där de omslutande väggarna pryds av vackra fönster, bland annat runda s k oxögon, placerade som små smycken på fasaden.

FÖRENINGEN

Brf Kattrumpan nr 9

Antal lägenheter

Brf Kattrumpan 9 är en s.k. äkta bostadsrättsförening som äger marken där deras hus står. Föreningen består av 10 lägenheter, varav alla är upplåtna med bostadsrätt, utöver bostadsrätterna har föreningen ett förråd de hyr ut. Huset ritades 1926 av arkitekt Paul Hedqvist.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen ombildades år 1982.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad, inklusive ansvarsförsäkring för styrelsen samt bostadsrättstillägg för medlemmarna, hos Länsförsäkringar.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av SBC.

Renovering

På sid 3 i årsredovisning finns en prydlig uppställning där bland annat nämns rörstambyte 2004–2005.

Ekonomi

De långfristiga skulderna uppgår till ca 1 mkr, vilket ger ett nyckeltal på ca 2 096 kr/kvm bostadsrättsyta. Föreningen planerar en mindre avgiftshöjning med ca 7-10 % under 2023, en anpassning till det allmänna kostnadsläget.

Bostadsrättens indirekta nettoskuldsättning

Från och med den 1 januari 2023 åläggs fastighetsmäklare att redovisa bostadsrättens aktuella nettoskuldsättning. Låt oss börja med detta lite i förväg och berätta att den i detta fall uppgår till 81 663 kr för aktuell lägenhet. Mäklaren har här hämtat uppgifter från årsredovisning 2021. Det är ganska uppenbart för mäklaren att det rör sig om en mycket låg indirekt nettoskuld. Den som är intresserad rekommenderas att titta på denna video som förklarar hur uträkningen går till. https://www.maklarsamfundet.se/nyheter/bostadsrattens-indirekta-nettoskuldsattning-hur-raknas-den-ut

Förråd

Aktuell lägenhet disponerar ett vindsförråd på ca 7 kvm golvyta (delvis snedtak).

Gemensamma utrymmen

Innergård med grill och utemöbler. Tvättstugan ligger på bottenvåningen med två tvättmaskiner och en torktumlare. Torkskåp i ett separat rum med tvättlina i den inre delen. Cykelförvaring i rummet till höger när man kommer in i entrén, specifik yta i samma rum som huserar soptunnor.

Bredband och tv

Bredband via fiber från IP Only. Kabel-tv via Tele2.

Juridisk person/delat ägande

Juridisk person accepteras inte som medlem i föreningen. Däremot accepteras delat ägande.

Överlåtelse- och pantsättningsavgift

Överlåtelseavgift på ca 1 250 kr betalas i enlighet med föreningens stadgar och bestämmelser. Pansättningsavgift på ca 500 kr/pant betalas av pantsättaren.

Antal rum

Lägenheten är i föreningens register registrerad som en etta. Därefter har en tidigare ägare flyttat köket. Båda rummen uppfyller dock Boverkets krav på direkt ljusinsläpp samt en yta på minst 7 kvm.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens senaste årsredovisning samt samtal med ordförande den 1 dec 2022. Uppgifter som är av särskild vikt för spekulant bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Här bor du i idylliska kvarter på Mariaberget där historiska hus och kullerstensgator är din vardag. Vyerna från berget över vattnet och staden är oslagbara, hit vallfärdar inbitna stockholmare likväl som turister för att få sig en överblick av staden. Mysiga, rofyllda kvarter samtidigt som närheten till vimlet finns runt hörnet när andan faller på. Närområdet frestar med många bra restauranger, caféer och barer, som ligger tätt både på populära Swedenborgsgatan och i trappan på Blecktornsgränd, för att nämna några exempel. Här bor man supercentralt men väldigt tyst, det är knappt någon trafik alls, och med ypperliga kommunikationer med tunnelbana och bussar, likväl som gångavstånd till Slussen och pendeltåg vid Södra station.