Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Tavastgatan 12
  [Område] => Södermalm - Mariaberget
  [Våning] => 1 av 3, ej hiss
  [Rum] => 2 rum och kök
  [Area] => 67 kvm
Enligt uppmätning [Beskrivning uteplats] => [Tomtareal] => [Avgift] => 4 695 kr/mån Inkl. värme, v/a. Obligatoriskt tillägg om 216 kr/mån tillkommer för bredband. [Andelstal] => 5,18 % [Andel av årsavgift] => Uppgift saknas [Lägenhetsnummer] => 250/1101 [Bostadens indirekta nettoskuldsättning] => 480 050 kr, Då andel av årsavgift ej har gått att få fram, så har beräkning av bostadsrättens indirekta nettoskuldsättning utförts på bostadsrättens andel av föreningen. Förutsatt att bostadsrättens andel av föreningen ligger till grund för bostadsrättens årsavgift. Informationen till beräkningen är inhämtad från föreningens årsredovisning 2021. [Förråd] => Lägenheten disponerar ett rymligt källarförråd om ca 10 kvm. )

Tavastgatan 12

VÅNINGSKÄNSLA PÅ MARIABERGET – GENOMGÅENDE HÖRNTVÅA MED EXKLUSIVT KÖK & FUNGERANDE KAKELUGN

FOTO: BORGELIN STYLING: GÄRDE TEXT: BECK-REMNÉS

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Oliver Källenfors
Reg. Fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Tavastgatan 12
Område
Södermalm - Mariaberget
Våning
1 av 3, ej hiss
Rum
2 rum och kök
Area
67 kvm
Enligt uppmätning
Avgift
4 695 kr/mån Inkl. värme, v/a. Obligatoriskt tillägg om 216 kr/mån tillkommer för bredband.
Andelstal
5,18 %
Andel av årsavgift
Uppgift saknas
Lägenhetsnummer
250/1101
Bostadens indirekta nettoskuldsättning
480 050 kr, Då andel av årsavgift ej har gått att få fram, så har beräkning av bostadsrättens indirekta nettoskuldsättning utförts på bostadsrättens andel av föreningen. Förutsatt att bostadsrättens andel av föreningen ligger till grund för bostadsrättens årsavgift. Informationen till beräkningen är inhämtad från föreningens årsredovisning 2021.
Förråd
Lägenheten disponerar ett rymligt källarförråd om ca 10 kvm.

Driftskostnader

El
2 800 kr/år
Försäkring
2 748 kr/år
Total driftskostnad
5 548 kr/år
Drift räknat på
2 personer
Kommentar
Enligt säljarens uppgift i indikativt syfte. Förbrukning och avtal är alltid individuellt.

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Abowl
Bistro Sud
Hjärtats bar
Svedjan Bageri
The Hills

1890-talets nystilar

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: 1884 ARKITEKT OKÄND

Nuvarande byggnad uppfördes år 1885 efter osignerade ritningar och ersatte då en äldre byggnad, troligen från sent 1700-tal. Det nya huset byggdes hantverksmässigt, murades för hand och den fasta inredningen platsbyggdes. Huset ligger i ett hörn och har två entréer: en skulpterad, välvd portal mot Tavastgatan och en något enklare, fyrkantig portal vid Blecktornsgränd. Huset har en klassisk fasad i nyrenässans och vilar på en grund av natursten. 1979 gjordes en fullständig ombyggnad och renovering. Vissa mindre lägenheter slogs samman och alla lägenheter fick moderna badrum och kök. Fasaden åtgärdades och försågs med nya fönster. Många kakelugnar bevarades, liksom snickerier och stuckaturer. Det är idag ett trevåningshus i sten med inredd vind. Föreningen erbjuder tvättstuga och pingisrum samt en mysig innergård där plats finns för grillkvällar under träden.

FÖRENINGEN

Brf Kattan Större Nr 2

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Kattan Större 2. Föreningen består av 18 lägenheter, samtliga upplåtna med bostadsrätt. Föreningen har även 2 lokaler med hyresrätt. Föreningen är en äkta bostadsrättsförening. Huset ritades 1884 av en okänd arkitekt.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen ombildades år 1981.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltning

Den ekonomiska förvaltningen sköts av City Ekonomikonsult AB och löpande underhåll sköts huvudsakligen av styrelsen.

Garage och parkering

Boendeparkering på gatorna. Tillstånd ansöks hos Stockholm stad.

Renoveringar

2022 - Justering värmesystem.

2020 - Värmejustering, nya brevlådor.

2019 - Värmekablar i stuprör.

2018 - Fasad.

2016 - Byte/renovering av fönster.

2014 - Trapphus.

1983 - Stambyte.

Planerade renoveringar

Det finns inga beslutade renoveringar.

Ekonomi

De långfristiga skulderna uppgår enligt årsredovisningen 2021 till ca 9,8 mkr, vilket ger cirka 8400 kr/kvm boyta. Föreningen amorterar ungefär 200.000 årligen. Under 2021 utfördes en extra amortering om 600.000.

Avgifter

Överlåtelseavgift: 2,5 % av prisbasbelopp faktureras säljaren. Pansättningsavgift: 1 % av prisbasbelopp faktureras pantsättaren per pantsättning. Avgiften höjdes vid årsskiftet med ca 10%.

Förråd

Lägenheten disponerar ett rymligt källarförråd om ca 10 kvm.

Gemensamma utrymmen

Tvättstuga belägen i källaren och har två tvättmaskiner, en torktumlare, två torkskåp och en mangel. Innergården drivs av föreningens trädgårdsgrupp och där finns en grillplats samt ett långbord. I föreningen finns också ett gemensamt förråd för cyklar.

Bredband och tv

Föreningens leverantör avseende fiberdraget bredband är Stockholms stadsnät med en hastighet om 1000/1000 Mbit/s. Leverantör för kabel-tv väljer medlemmarna själva.

Juridisk person

Föreningen godkänner inte juridisk person som medlem i föreningen, delat ägande accepteras i den mån då delägarna samtidigt bebor fastighetens lägenhet.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens årsredovisning 2021. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Här bor du i idylliska kvarter på Mariaberget där historiska hus och kullerstensgator är din vardag. Vyn från Monteliusvägen över vattnet får inbitna stockholmare, likväl som turister, att vallfärda hit för att få sig en överblick av staden. Samtidigt är här stillsamt och gatorna känns privata. Närområdet bjuder på många bra restauranger, caféer och barer som ligger tätt både på populära Swedenborgsgatan och i trappan på Blecktornsgränd, för att nämna några exempel. Läget är således supercentralt men väldigt tyst, knappt någon trafik alls, med ypperliga kommunikationer vid Mariatorgets tunnelbana likväl som gångavstånd till Slussen och pendeltåg vid Södra Station.