Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Kattgränd 1
  [Område] => Södermalm - Mariaberget
  [Våning] => 3 av 4, hiss finns
  [Rum] => 5 rum och kök
  [Area] => 106 kvm
Föreningens information. [Beskrivning uteplats] => [Tomtareal] => [Avgift] => 3 821 kr/mån inkl värme, v/a [Andelstal] => 12,6 % [Andel av årsavgift] => Uppgift saknas [Lägenhetsnummer] => 1303/1303 )

Kattgränd 1

FUNKISDRÖM MED BALKONG OCH FRI UTSIKT ÖVER RIDDARFJÄRDEN

FOTO: EMILSON STYLING: TEMPORÄRT TEXT: MURÉN

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Henriette Gerson
Reg. Fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Kattgränd 1
Område
Södermalm - Mariaberget
Våning
3 av 4, hiss finns
Rum
5 rum och kök
Area
106 kvm
Föreningens information.
Avgift
3 821 kr/mån inkl värme, v/a
Andelstal
12,6 %
Andel av årsavgift
Uppgift saknas
Lägenhetsnummer
1303/1303

Driftskostnader

El
3 600 kr/år
Försäkring
2 500 kr/år
Total driftskostnad
6 100 kr/år
Drift räknat på
3 personer

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Monteliusvägen
Ivar Los park
Bysis torg
Mariatorget
Utbudet av butiker i området

Arkitekturen

Arkitekt: Hans Cederstrand 1951

I hörnet av Kattgränd och Bastugatan ligger fastigheten Kattrumpan 23. Här står ett bostadshus i fyra våningar uppfört 1951 efter ritningar av arkitekt Hans Cederstrand. Cederstrand arbetade efter avslutad examen 1944 hos Sture Frölén, med drev därefter, från 1947, egen firma. Huset ägdes då det stod nytt av kryddhandlardirektör Carl Svanlund. Sedan 1983 är det Brf Plutos Måne som äger fastigheten. Huset har ett fritt gavelläge och är byggt i suterräng i det kuperade kvarteret. Fasaden är slätputsad i en rödbrun nyans och fönster och balkonger är vitmålade. En pampig ekport med glasade fyllningar leder in till trapphuset på Kattgränd 1.

FÖRENINGEN

Brf Plutos Måne

Föreningen

Brf Plutos Måne är en äkta förening belägen i hörnet på Kattgränd och Bastugatan uppe på Södermalms mest älskade läge - Mariaberget. Föreningen förvärvade fastigheten på Kattgränd 1 år 1983. Huset består av ett gathus med trädgård som stod klart år 1951 efter ritningar av arkitekt Hans Cederstrand. Ursprungligen användes delar av huset som kontor av en av stadens kända kryddhandlare. Här äger man sin mark.

Antal lägenheter och lokaler

12 lägenheter med bostadsrätt samt 1 lokal om 167 kvm med hyresrätt där avtalet med nuvarande Juristbolaget kommer att förhandlas om år 2024.

Ekonomi

Föreningen har en god ekonomi och kompetent styrelse. föreningen har år 2021 ca 700 tkr i kassan och ca 4,5 mkr i lån, vilket ger en belåningsgrad om 5 285 kr/kvm. Föreningen har bundit sina två lån hos Handelsbanken i 5 år med en ränta på 1,45 %. Alla stora renoveringar, inklusive stambyte av hela fastigheten och tak, ligger bakom.

Årsavgift

Betalas månadsvis i förskott. I avgiften ingår värme, vatten, balkongavgift och kabel-tv (grundutbud) via Comhem. Då föreningens avgifter varit oförändrade sedan 00-talet har en avgiftshöjning om 30% beslutats from 1/1-2023 som för denna lägenhet blir ytterligare 797 kr (totalt 3 454 kr vilket ryms inom en sk. normal avgift). Ett välgrundat beslut som har tagits för att öka amorteringarna på föreningens lån, ta höjd för inflation samt avsätta medel i en intern fond för yttre underhåll.

Storlek

Lägenheten är registrerad som 62 kvm hos förvaltaren men är uppmätt till 67 kvm år 2022. Mätbevis finns.

Förvaltning

Den ekonomiska förvaltningen sköts av SaveTime.

Stadgar

Delat medlemskap godkänns samt andrahandsuthyrning vid giltig anledning. Juridisk person godkänns ej som medlem i föreningen.

Överlåtelseavgift

Föreningen tar ut en överlåtelseavgift på 1 190 kr av köparen.

Gemensamma utrymmen

I huset finns en möblerad takterrass med slående utsikt över Riddarfjärden, en festlokal, förråd för cyklar och barnvagnar, skyddsrum, en mindre snickarbod samt en innergård med planteringsmöjligheter och sittplatser. Det finns även en tvättstuga i källaren utrustad med tvättmaskin, torktumlare, torkrum samt mangelrum med torkskåp.

Förråd

Lägenheten disponerar ett källarförråd om på 6 kvm, samt en extra garderob i källaren.

Renoveringar i urval

2021 byte till ventiler med termostat i radiatorer, ny tvättmaskin 2020 tak- och fasadarbete, fjärrvärmereglering 2019 nytt portlås, OVK, underhållsplan, statusbesiktning lägenheter, syn av yttertak, nytt el-skåp i hyreslokalen 2018 stambyte i hela fastigheten, nya el-stigare mellan våningsplanen fr källare till vån 5, elskåp, 2017 upphandling stamrenovering 2016 utbyte dörrstängare och skrapgaller i entré, genomgång avloppsledningar, renovering tak och utbyte av takpannor, 2015 takbesiktning, besiktning avloppsstammar, nya torkskåp till tvättstuga 2014 radonmätning, mindre fasadrenovering 2013 målning av balkongerna, ny tvättmaskin 2012 OVK, ny ådringsmålning av hissen, 2011-2012 takbesiktning, 2011 renovering av hyreslokalen.

Kommande underhåll

Lagning del av fasad 2023 pga vattenläcka som även kan påverkar berörd lägenhet, inväntar svar från fackmän. Eventuell kommande dränering och byte av pump, inga beslut tagna (kontrollerat 2022-11-14). Föreningen följer en underhållsplan som sträcker sig till 2040.

Städning och städdagar

Trappstädning sköts på entreprenad. Gemensamma städdagar förekommer en gång per år.

Föreningens hemsida

www.plutosmane.bostadsratterna.se

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens officiella faktadokument och kontakt med ordförande Susanne i styrelsen i november 2022. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

”Kattkvarteren” på Mariaberget hör till de äldsta på Södermalm, belagda sedan 1649. Här befinner du dig i alltså i anrika kvarter bland många kulturhistoriskt värdefulla fastigheter. Bastugatans och Monteliusvägens (som börjar på Kattgränd) vyer är några av de mest kända och avporträtterade i Stockholm med Riddarfjärden, Gamla stan, Riddarholmen, Stadshuset, city och de fjärran vyerna från första parkett. Här bor du helt lugnt och idylliskt samtidigt som du har nära till Mariatorget och Hornsgatan och allt vad det innebär av ett stort utbud av restauranger, barer, butiker och kommunikationer.