Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Kvarngatan 22
  [Område] => Södermalm
  [Våning] => 2 av 3, ej hiss
  [Rum] => 2 rum och kök
  [Area] => 66 kvm
Enligt uppmätning [Beskrivning uteplats] => [Tomtareal] => [Avgift] => 2 807 kr/mån inkl v/a och kabel-tv bas. [Andelstal] => 14,66 % [Andel av årsavgift] => Uppgift saknas [Lägenhetsnummer] => 00006/1202 )

Kvarngatan 22

SOCIAL 1850-TALSTVÅA MED BALKONG PÅ KVARNBERGET

TEXT: HURTIG STYLING: STAAF FOTO: JOHANSSON

BUDGIVNING

Budgivning pågår!

Denna bostad är såld

BOKA EN KOSTNADADSFRI VÄRDERING!

Vi är nyfikta på din bostad! Fyll i formuläret och låt ass göra en kostnadsfri värdering inför en eventuell försäljning. Vi kontaktar dig efter genomförd förfrågan.

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Kvarngatan 22
Område
Södermalm
Våning
2 av 3, ej hiss
Rum
2 rum och kök
Area
66 kvm
Enligt uppmätning
Avgift
2 807 kr/mån inkl v/a och kabel-tv bas.
Andelstal
14,66 %
Andel av årsavgift
Uppgift saknas
Lägenhetsnummer
00006/1202

Driftskostnader

El
9 000 kr/år
Försäkring
3 184 kr/år
Total driftskostnad
12 184 kr/år
Drift räknat på
2 personer
Kommentar
baseras på säljarnas förbrukning. Elkostnad avser uppvärmning samt hushållsel.

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Fiken runt knuten
KAFFE, Johan Nyström och St Pauls
Italienska matkooperativet L'Agorá
Utsiktsplatserna på Mariaberget
Mariatorget
Babylon vid Medis

Arkitekturen

Arkitekt: Okänd 1850

Huset på tomten Nederland Mindre 13 uppfördes 1850 av byggmästaren och byggherren G Waernborg. Ritningarna är osignerade så vem som ritat byggnaden är okänt. Ungefär i samma tid, 1857, fick Kvarngatan sitt nuvarande, korta namn. 1647 och 1649 kallades gatan Wäderquarne gathun respektive grenden, och i mitten av 1800-talet hade gatan förleden Maria, för att minska risken för förväxling med andra kvarngator i staden. På Kvarnberget hade det stått kvarnar sedan medeltiden. Bebyggelsen i kvarteret Nederland Mindre varierar från 1700-tal till 1970-tal. Det är också ett kvarter med stora nivåskillnader, tack vare placeringen på berget. Nederland Mindre 13 har sin placering invid Kvarngatans trappor. Huset har tre våningar och är byggt i suterräng.

FÖRENINGEN

Brf Nederland mindre nr 13

Antal lägenheter och lokaler

Bostadsrättsföreningen Nederland mindre 13 är belägen på Kvarngatan 22. Föreningen består av 7 stycken bostadsrätter om 437 kvm. Huset byggdes 1850 och består av fyra våningsplan samt källare. Föreningen registrerades 1975 och är en äkta förening.

Mark

Föreningen äger marken.

Förvaltare

Ekonomisk förvaltning sköts av Fastum AB.

Ekonomi

Föreningen har en god ekonomi, låg belåning och amorterar löpande på lånen. De långfristiga skulderna är ca 700 TKR vilket ger en belåning på 1454 kr/kvm.

Urval renoveringar

Ny varmvattenberedare, 2021. OVK, ventilationsåtgärder, energideklaration, stamspolning inkl. filmning utan anmärkningar, 2020. Målning av takplåt, 2018. Balkongbygge och nya balkongdörrar, 2017. Trapphusrenovering, 2016. Fönsterrenovering, 2010.

Kommande renoveringar

Det finns inga stora renoveringar planerade. Stammarna har undersökts 2020 och det kommer dröja minst 10-20 år innan de behöver underhållas genom relining eller byte.

Pågående är en radonåtgärd i en av bottenlägenheterna, kostnad ca 100 000 kr. Värdet låg i vissa mätningar under och i andra strax över gränsvärdet, så föreningen valde att åtgärda. Övriga lägenheter ligger stabilt under gränsvärde och behöver inga åtgärder.

Avgifter

Föreningen planerar att höja avgiften med 6% kommande året. Vatten & kabel-tv bas ingår i avgiften. Se driftkostnader för mer information om värme och hushållsel.

Överlåtelseavgift 2,5% av gällande prisbasbelopp betalas av köparen. Pantsättningsavgift 1% av prisbasbeloppet betalas av köparen.

Försäkring

Fastigheten är försäkrad hos Länsförsäkringar.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har en mysig uteplats på innergården. Det finns en tvättstuga i källaren som är utrustad med tvättmaskin, torktumlare och torkskåp. Det finns även ett cykelförråd samt barnvagnsrum. Lägenheten disponerar över ett förråd som nås via gården.

Parkering

Boendeparkering på gatan gäller i området. Tillstånd ansöks hos Trafikkontoret, tel. 08-50826300 eller på www.stockholm.se/parkering.

Medlemskap

Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2022-05-12, föreningens stadgar samt årsredovisning. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

I den anrika miljön på Kvarnberget råder lugnet med staden nära inpå. Läget mitt på Södermalm ger kort gångavstånd till exempel till Mariatorget, Slussen, Götgatan, Mosebacke, Medborgarplatsen och Södra station med allt vad det innebär av restauranger, caféer, butiker, service och kommunikationer. Under sommarhalvåret är Swedenborgsgatan två kvarter bort en gågata med många uteserveringar och ett mysigt folkliv, nu i vinter provar man även att göra gatan till en vintergågata. Kaffekonnässören befinner sig i ett paradis, med bland annat Drop Coffee och Johan & Nyström, och med Bageri Petrus nära blir man bortskämd med det godaste brödet.