Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Kristinehovsgatan 5A
  [Område] => Södermalm
  [Våning] => 5 av 5, hiss finns
  [Rum] => 1 rum
  [Area] => 25 kvm
Förvaltarens information [Beskrivning uteplats] => [Tomtareal] => [Avgift] => 1 903 kr/mån Inkl. värme, v/a, kabel-tv och bredband. [Andelstal] => 1,1227 % [Andel av årsavgift] => 1,04374 % [Lägenhetsnummer] => 00060 )

Kristinehovsgatan 5A

ETT HEM SOM HÖR SOLNEDGÅNGARNA TILL

TEXT: BECK-REMNES FOTO:PEDERSEN

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Konstantin Dallas
Reg fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Kristinehovsgatan 5A
Område
Södermalm
Våning
5 av 5, hiss finns
Rum
1 rum
Area
25 kvm
Förvaltarens information
Avgift
1 903 kr/mån Inkl. värme, v/a, kabel-tv och bredband.
Andelstal
1,1227 %
Andel av årsavgift
1,04374 %
Lägenhetsnummer
00060

Driftskostnader

El
300 kr/år
Försäkring
300 kr/år
Total driftskostnad
600 kr/år

planskiss

ARKITEKTUR 40-TALET

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Albin Stark 1942

Huset på fastigheten Gnejsen 4 uppfördes under 1941–1942 efter ritningar av arkitekt Albin Stark. Byggmästare var Olle Engkvist. Gnejsen 4 byggdes som ett kollektivhus för yrkesarbetande kvinnor och hette då Lundagården. Byggnaden är klädd i gult tegel, och då huset var nytt fanns en egen restaurang, mathissar, barnkrubba, butik, frisör och annat som kunde betjäna de yrkeskvinnor som flyttade in här. Dessa faciliteter finns tyvärr inte kvar idag, men det gör den storslagna entrén med öppen spis och en monumental väggmålning över Högalidskyrkan. På våningsplanen inreddes lägenheter om ett till tre rum och kök men också små enkelrum med kokvrå. Lägenheterna fick en påkostad inredning med många fina detaljer. Fastigheten är grönklassad i Stockholms stads bebyggelsehistoriska klassificering, vilket innebär att den är särskilt värdefull utifrån historisk, kulturhistorisk, konstnärlig eller miljömässig synpunkt.

FÖRENINGEN

Brf Gnejsen

Föreningen

Brf Gnejsen (org. 716405-7361) är en äkta bostadsrättsförening som förvärvade fastigheten Gnejsen 4 år 1993. Föreningen består av ett gathus beläget på Kristinehovsgatan 5 A-B, och omfattar 69 lägenheter med bostadsrätt samt 3 lokaler med hyresrätt. Marken innehas med tomträtt. Huset uppfördes år 1941 och ritades av arkitekten Albin Stark.

Ekonomi

Föreningens lån enligt årsredovisningen 2020 ligger på 3 039 kr per kvm bostadsrättsarea. Föreningen har beslutat en avgiftshöjning med 3% (tre procent) från och med 1 januari 2023, p g a ökande kostnader för el, VA, värme, sophämtning, låneräntor, etc.

Förvaltning

Den ekonomiska förvaltningen sköts av SBC och den tekniska förvaltningen sköts av Jensen Drift AB.

Bredband och kabel-tv

Föreningens leverantör avseende fiberdraget bredband är Stockholms Stadsnät (ingår i avgiften) och för kabel-tv är det ComHem.

Juridisk person

Föreningen godkänner inte juridisk person som medlem i föreningen, men delat ägande accepteras med en minsta ägarandel om 10 %.

Överlåtelse- och pantsättningsavgift

Föreningen tar ut en överlåtelseavgift på 1 208 kr som betalas av köpare samt en pantsättningsavgift på 483 kr.

Gemensamma utrymmen

Gemensam tvättstuga i markplan med ett bokningsbart tvättsrum utrustad med två stora tvättmaskiner, en torktumlare och ett torkskåp. I direkt anslutning finns även ett drop-in tvättrum utrustad med två mindre tvättmaskiner, en torktumlare och ett torkskåp. Terrass med utemöbler under sommaren. Cykelrum.

Parkering

Föreningen förfogar över 6 parkeringsplatser på gården bakom huset (1 100 kr/mån), fn kö.

Hiss

Hiss finns.

Förråd

Lägenheten disponerar ett vindsförråd och ett matförråd i källaren.

Renoveringar i urval

2021 renovering av radiatorer, 2020 spolning av avloppsstammar, 2019 renovering balkonger/fasad, 2018 nya värmeventiler, reglercentraler (takfläktar), 2017 OVK, nydragning och renovering ventilation, 2015 renovering tvättstuga, 2013 ny fjärrvärmecentral, 2012 byte av stammar och ledningar för tappvatten, 2012 fläktar och ventilation, 2009 renovering av tak, 2008 relining av avloppsstammar, 2006 totalrenovering av hissar.

Planerade renoveringar

Föreningen utreder frågan om att renovera trapphuset.

Städning och städdagar

Trappstädning sköts på entreprenad. Gemensamma städdagar förekommer 2 gånger/år.

Hemsida

www.gnejsen.com

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens officiella faktadokument, hemsida samt kontakt med styrelsen i november 2022. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

På Kristinehovsgatan bor du med den härliga kombinationen av stad och natur, vimmel och ro. Skinnarviksparken ligger runt hörnet hemifrån, tillsammans med Skinnarviksberget – Stockholms innerstads högsta berg som bjuder på fantastiska panoramavyer över staden och vattnet. På vår och sommar är en glasskiosk öppen i parken med hängmatta och uteservering. I grannkvarteren ligger även grönområdena Reimersholme, Långholmen och Tantolunden med strand, bryggor, bad och kolonilotter. En spännande kulturmiljö bland malmgårdar, stadsvillor, kullerstenar, parker och grönska som blir en del av din vardag. Här bor du med fri tillgång till folklivet, barer och restauranger intill både Mariatorget och Hornstull, samtidigt något gömt strax bakom Hornsgatan. Här kan du slinka ner till nyöppnade Svedjan Bageri för en ostmacka och handbryggt kaffe om morgnarna. Tunnelbanan vid Zinkensdamm och Hornstull samt buss 4 och 66 tar dig in till city eller till SoFo på några minuter, och Södra stations pendeltåg ligger ca 15 minuter bort.