Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Nytorgsgatan 15A
  [Område] => Södermalm - Katarina-Sofia
  [Våning] => 4.5 av 5, hiss finns
  [Rum] => 2 rum
  [Area] => 33 kvm
Föreningens information [Beskrivning uteplats] => [Tomtareal] => [Avgift] => 2 091 kr/mån Inkl. Värme, vatten och K-tv (bas) + bredband 65 sek/månad obligatorisk avgift till föreningen. [Andelstal] => 0,87047 % [Andel av årsavgift] => 0,87047 % [Lägenhetsnummer] => 2051/1401 [Bostadens indirekta nettoskuldsättning] => 204 666 kr, bostadsrättens indirekta nettoskuldsättning har beräknats på bostadsrättens andel av årsavgift. Informationen till beräkningen är inhämtad från föreningens årsredovisning 2022. [Förråd] => Lägenheten disponerar ett vindsförråd om ca 2 kvm. )

Nytorgsgatan 15A

FANTASTISK FUNKISTVÅA MED STOR TERRASS OCH HÄFTIG UTSIKT

TEXT: MURÉN FOTO: ÖSTLING STYLING: COPPARSTAD

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Marie Holmerson
Reg. Fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Nytorgsgatan 15A
Område
Södermalm - Katarina-Sofia
Våning
4.5 av 5, hiss finns
Rum
2 rum
Area
33 kvm
Föreningens information
Avgift
2 091 kr/mån Inkl. Värme, vatten och K-tv (bas) + bredband 65 sek/månad obligatorisk avgift till föreningen.
Andelstal
0,87047 %
Andel av årsavgift
0,87047 %
Lägenhetsnummer
2051/1401
Bostadens indirekta nettoskuldsättning
204 666 kr, bostadsrättens indirekta nettoskuldsättning har beräknats på bostadsrättens andel av årsavgift. Informationen till beräkningen är inhämtad från föreningens årsredovisning 2022.
Förråd
Lägenheten disponerar ett vindsförråd om ca 2 kvm.

Driftskostnader

El
1 850 kr/år
Försäkring
1 200 kr/år
Övrigt
2 750 kr/år
Total driftskostnad
5 800 kr/år
Kommentar
Övrigt = gas från stadsnät

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Katarina Kykogård
En promenad på Katarina kyrkogård
Mosebacke
Mosebacke torg med Wood Stockholms lilla uteservering
Bra butiker nära
Blomsteraffär, närbutik, grönsakshandlare – utöver hela Nytorgets utbud med butiker och uteställen

ARKITEKTUR FUNKIS

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Albin Stark 1938

Nytorgsgatan 15 i kvarteret Sandbacken Mindre 27 ritades 1938 av arkitekt Albin Stark. Fastigheten består av två bostadshus i fem våningar med delvis inredd suterrängvåning. Huskropparna är anpassade till den sluttande terrängen genom att våningsplanen förskjutits i halvplan. Fasaden är gulputsad och fönster och balkonger är vita. Gatan är enkelriktad och lugn. Sedan Brf Nytorgsbackens övertagande av fastigheten år 2000 har stor vikt lagts på att återskapa husens uttrycksfulla funkiskaraktär. I samband med ombildningen genomfördes en rejäl renovering där bland annat fasaden omfärgades och balkongerna renoverades i tidstypisk stil. Interiört lyftes trapphusen med ny färgsättning, armaturer och säkerhetsdörrar med tidstypiska trycken. Dessutom stambyttes husen och tegeltaken lades om.

FÖRENINGEN

Brf Nytorgsbacken

Föreningen

Brf Nytorgsbacken (org.nr 769603-8657) är en äkta förening som förvärvade fastigheten Sandbacken Mindre 27 år 2000. Föreningen består av två hus med adress Nytorgsgatan 15 och Nytorgsgatan 15 A, och omfattar 77 lägenheter med bostadsrätt, 4 lokaler med hyresrätt.

Mark

Föreningen äger marken.

Ekonomi

Under årsskiftet 2022/23 amorterade föreningen 3,9mkr.

Föreningens låneskuld är 22mkr enl. Årsredovisningen 2022.

Föreningen har ca 1,5mkr i kassan. (Föreningen höjde avgiften innan årsskiftet med 10%).

Lånen för föreningens fastighet ligger på 5837 kr/kvm.

En obligatorisk avgift för fiber tillkommer om 65 kr per månad. Det finns inga beslutade avgiftsförändringar. Avgiften betalas månadsvis i förskott.

Förvaltning

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Nabo.

Bredband och kabel-tv

Kabel-tv levereras av Tele2. Bredband och ip-telefoni levereras av AllTele. Föreningen har fiberanslutning med 1000 Mbit/s.

Juridisk person och delat ägande

Föreningen godkänner inte juridisk person som medlem i föreningen, men delat ägande accepteras.

Överlåtelse avgift

Föreningen tar ut en överlåtelseavgift på 1 208 kr av köparen.

Gemensamma utrymmen

Tvättstuga finns i källaren, utrustad med två maskiner, en torktumlare, ett torkskåp, en centrifug samt mangel och torkrum. Det finns ett cykelförråd och ett grov soprum. Mycket fin gemensam grönskande innergård med grill möjligheter. Föreningen anlitar en trädgårdsmästare som sköter om gården. Det finns två takterrasser, en på varje hus.

Renoveringar, i urval

2018 renovering av lokal till bostad. 2017 upprustning och renovering av gården, 2015 renovering av trapphus, ytskikt i tvättstuga, 2012 hiss renovering samt installation av säkerhetsdörrar, 2011 renovering av tak, 2009 uppdatering av ventilation och installation av mekanisk frånluft, godkänd OVK, nya köksfläktar kopplade till fastighetens frånlufts ventilation, 2007 montering av nya fläktar på taken, ny värmecentral för fjärrvärme och justering av hela värmesystemet, 2006 målning av tak, 2004/2005 prov tryckning av samtliga rökkanaler med resultat alla eldstäder godkända, 2003 fasad målning, nya ekportar i entrén, renovering av trapphusen, 3-fas el samt stambyte för kök och badrum.

Kommande renoveringar

De närmaste åren är det inget stort som planeras, endast löpande underhåll. Se årsredovisningen för mer information.

Städning och städdagar

Gemensamma städdagar förekommer två gånger per år. Trappstädning sköts av städfirma.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens officiella fakta dokument och hemsida. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET


På Katarinaberget samsas flera århundradens arkitektur med grönska och parker. Här bor du i äkta kulturkvarter intill Katarina kyrka. I kyrkogårdens östra del - som inte har gravar - finns även ett parkområde där man kan läsa eller ta en kopp kaffe. Två kvarter från huset, vid Dihlströms trappor, öppnar sig en mäktig utsikt över Stockholms inlopp och staden med Skeppsholmen, Djurgården och Gamla stan i främsta blickfånget. När du vill gå ut och äta eller köpa take away har du förmodligen stadens mest varierade och största utbud av restauranger och caféer att välja och vraka bland. Det är nära till det mesta på Söder – Mosebacke, Götgatsbacken, Medborgarplatsen, Mariatorget och SoFo, och man rullar snabbt ner till stan från Slussen.