Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Katarina västra kyrkogata 8
  [Område] => Södermalm - Katarina-Sofia
  [Våning] => 1 av 5, hiss finns
  [Rum] => 6 rum och kök
  [Area] => 168 kvm
Enligt uppmätning
Enligt lägenhetsförteckning är den 164 kvm. [Beskrivning uteplats] => [Tomtareal] => [Avgift] => 1 684 kr/mån Inkl. värme, vatten, kanalpaketet Telia Lagom och bredband 100 Mbit/s fiber via Telia samt abonnemangsavgiften för bredbandstelefon. [Andelstal] => 7,9389 % [Andel av årsavgift] => Uppgift saknas [Lägenhetsnummer] => 3/1102 )

Katarina västra kyrkogata 8

VACKER NATIONALROMANTISK VÅNING INVID KATARINA KYRKA

TEXT: MURÉN FOTO: BOUKARI STYLING: LINDHOLM

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Sarah Gesarf
Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Katarina västra kyrkogata 8
Område
Södermalm - Katarina-Sofia
Våning
1 av 5, hiss finns
Rum
6 rum och kök
Area
168 kvm
Enligt uppmätning
Enligt lägenhetsförteckning är den 164 kvm.
Avgift
1 684 kr/mån Inkl. värme, vatten, kanalpaketet Telia Lagom och bredband 100 Mbit/s fiber via Telia samt abonnemangsavgiften för bredbandstelefon.
Andelstal
7,9389 %
Andel av årsavgift
Uppgift saknas
Lägenhetsnummer
3/1102

Driftskostnader

El
7 000 kr/år
Försäkring
2 592 kr/år
Total driftskostnad
9 592 kr/år

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Katarina kyrka och Kyrkogården
med stora träd och gräsmattor för picknick.
Mosebacke Torg och terrassen
med uteserveringar.
Katarinahissen
med fantastisk utsikt
Restaurang Himlen i Skrapan
och ett stort antal trevliga restauranger runt Götgatan, Medborgarplatsen, Folkungagatan och Nytorget.
Fjällgatan och stadsmuseet

Arkitekturen

Arkitekt: Hammarling och Kjellgren 1914-1915

Fastigheten Sturen Mindre 9 ligger i hörnet av Katarina Västra kyrkogata och Kapellgränd. Här uppförde byggherren och byggmästaren Carl Zetterberg mellan 1914 och 1915 ett bostadshus som ritades av arkitekterna Hjalmar Hammarling och Theodor Kellgren. Dessa två drev mellan 1909 och 1918 firman Kellgren & Hammarling tillsammans. De ritade även grannfastigheterna Sturen Mindre 7 och 8. Husen är samkomponerade och bildar en enhetlig fond mot gatan. En av de första hyresgästerna då huset stod nytt var den redan då välkända arkitekten Ragnar Östberg med familj som 1915 skrev på hyreskontrakt för sex rum och kök på fjärde våningen i huset. Han bodde här under den tid som hans mest berömda byggnad, Stockholms stadshus, uppfördes. Östberg skrev i ett brev efter inflyttningen att han uppskattade att ha Katarina kyrka för sina ögon och att det på Söderhöjden fanns mer luft för honom och familjen. Sturen Mindre 9 är ett vackert nationalromantiskt hus med fasad klädd i rött tegel och som pryds av flera burspråk och karaktäristiskt småspröjsade fönster var bågar är målade i vitt. Fastigheten är grönklassad i Stockholms stads bebyggelsehistoriska klassificering, vilket innebär att den är särskilt värdefull utifrån historisk, kulturhistorisk, konstnärlig eller miljömässig synpunkt.

FÖRENINGEN

Brf Sturen mindre

Föreningen och antal lägenheter:

Brf Sturen Mindre är en äkta bostadsrättsförening och ägare till fastigheten Sturen Mindre nr 9 i Stockholms stad med adresserna Katarina Västra kyrkogata 8, Kapellgränd 19 och 19A. Fastigheten är bestående av 19 lägenheter, varav 18 är upplåtna med bostadsrätt och en lägenhet upplåts med hyresrätt samt 4 st lokaler som hyrs ut till externa hyresgäster. Föreningens fastighet förvärvades 1992 och byggdes 1914-1915. Totalytan är 2 436 kvm, varav boytan är 2 114 kvm och lokalytan är 322 kvm.

Mark

Föreningen äger marken och påverkas ej av eventuellt höjd tomträttsavgäld.

Ekonomi

Föreningen är skuldfri. Enligt årsredovisningen 2021 så har föreningen ett kapital på banken per 2020-12-31 på ca 10 Mkr. Inga beslutade avgiftsförändringar.

Gemensamma utrymmen

I föreningen finns en innegård med gemensamma möbler och en grill samt en odlingslåda för den intresserade. Tvättstugan ligger belägen i gårdshuset med 2 tvättmaskiner, torktumlare, torkskåp och mangel. Föreningen har ett soprum där det finns kärl för sortering av glas, plast, metall, wellpapp, tidningar och kompost och dessutom ordnar föreningen med hämtning av grovsopor i samband med vår- och höststädningen av innergården. Cykelställ finns på gården.

Urval renoveringar

1992 Del av vind och tak. 2002 Installation av balkonger. 2003 Renovering av hyreslägenheter. 2005 Stambyte. 2008 Renovering av trapphusbalkonger, renovering av fönster. 2009 Ny värmecentral, energideklaration, radonmätning. 2010 Nytt brandlarmsystem. 2011 Radiatorventilbyte, fönsterbyte. 2012 OVK, målning yttre och inre entréer, belysning i trapphus. 2013 Ny underhållsplan (2013-2023), skorstenstensplattform med stege. 2014 Hissombyggnad, installation av fibernät till alla lägenheter och lokaler, golvslipning, ny tvättmaskin. 2014-2015 Extra isolering fönster. 2015 Målning av yttertak och vissa fönster på utsidan, branddörr vind, Anticimex fuktbesiktning. 2016 Branddörr vind, säkerhetsdörrar lägenheter/lokaler, stuprör Kapellgränd, säkring brandceller källaren, innergårdsförnyelse, stamspolning, OVK mätning. 2016-2017 Passersystem. 2017-2018 OVK åtgärder. 2018 Nya elledningar Kapellgränd. 2019 Soprummet (ny inredning) 2020 Skorstensreparation har påbörjats.

Planerade renoveringar

Inga större renoveringar planerade.

Försäkring

Fastighetsförsäkring med fullvärdesgaranti är tecknad i Stockholms Stads Brandförsäkringskontor. Ansvarsförsäkring för styrelsen ingår.

Förråd

Tillhörande lägenheten har två förråd, ett på vinden som är ca 6 kvm och ett i källaren.

Bredband och kabel-TV

I månadsavgiften ingår tiotal TV kanaler och bredband 100 Mbit/s fiber via Telia samt abonnemangsavgiften för bredbandstelefoni (samtalsavgifter betalar man själv). ComHem-nät finns parallellt.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av A Street AB, fastighetsskötseln av BK Fastighetsservice och trapphusstädningen har utförts av Anders Lindbergs Städservice.

Överlåtelseavgift och pantsättningsavgift

Upplåtelseavgift, överlåtelseavgift och pantsättningsavgift samt avgift för andrahandsupplåtelse kan tas ut efter beslut av styrelsen. Överlåtelseavgiften får maximalt uppgå till högst 2,5 procent och pantsättningsavgiften till högst 1 procent av det basbelopp som gäller vid tidpunkten för ansökan om medlemskap respektive tidpunkten för underrättelse om pantsättning. Överlåtelseavgiften bestals av säljaren och pantsättningsavgiften av pantsättaren.

Delat ägande/juridisk person

Föreningen godkänner inte juridisk person men delat ägande godkänns med lägsta andel på 10%.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från stadgar, årsredovisningen 2021 samt kontakt med Styrelsen 7 dec 2022. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

På denna adress bor du med supercentralt läge på Södermalm, men ändå ett steg in från myllret, mitt mellan Götgatans puls och kulturbebyggelsen på Katarinaberget. Bebyggelsen i kvarteren spänner över århundraden vilket gör området dynamiskt och spännande. Från denna adress har man nära till det mesta på Söder – Mosebacke, Slussen, Götgatan, Medborgarplatsen, Mariatorget och SoFo ligger alla på kort avstånd, likaså tunnelbana, bussar och pendeltåg. Kvarteren ger många vackra vägar för stadspromenader och närhet till många parker. När du vill gå ut och äta eller köpa take away har du förmodligen stadens mest varierade och största utbud av restauranger och caféer att välja och vraka bland.