Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Erstagatan 21
  [Område] => Södermalm - Katarina-Sofia
  [Våning] => 1 av 5, hiss finns
  [Rum] => 1 rum och kök
  [Area] => 27 kvm
Förvaltarens information [Beskrivning uteplats] => [Tomtareal] => [Avgift] => 2 364 kr/mån Värme, v/a ingår i avgiften. [Andelstal] => 2,35 % [Andel av årsavgift] => 2,85 % [Lägenhetsnummer] => 1103/1103 [Bostadens indirekta nettoskuldsättning] => 580 594 kr, bostadsrättens indirekta nettoskuldsättning har beräknats på bostadsrättens andel av årsavgift. Informationen till beräkningen är inhämtad från föreningens årsredovisning 2022. [Förråd] => Det finns inget förråd att disponera för denna lägenhet. )

Erstagatan 21

KVADRATSMART ETTA MED FANTASTISKA ORIGINALFÖNSTER OCH NYRENOVERAT KÖK

STYLIST: RYDMAN FOTO: BORGELIN TEXT: LUNDGREN

BUDGIVNING

Högsta bud: 2 300 000 kr
Bud
Budgivare
Tidpunkt
2 300 000 kr
1
6 jun 13.50
* = Annullerat bud

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Sandra Vestin
Reg. Fastighetsmäklare

Extra kontaktperson

Emma Ekvall
Fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Erstagatan 21
Område
Södermalm - Katarina-Sofia
Våning
1 av 5, hiss finns
Rum
1 rum och kök
Area
27 kvm
Förvaltarens information
Avgift
2 364 kr/mån Värme, v/a ingår i avgiften.
Andelstal
2,35 %
Andel av årsavgift
2,85 %
Lägenhetsnummer
1103/1103
Bostadens indirekta nettoskuldsättning
580 594 kr, bostadsrättens indirekta nettoskuldsättning har beräknats på bostadsrättens andel av årsavgift. Informationen till beräkningen är inhämtad från föreningens årsredovisning 2022.
Förråd
Det finns inget förråd att disponera för denna lägenhet.

Driftskostnader

El
3 000 kr/år
Försäkring
3 600 kr/år
Total driftskostnad
6 600 kr/år
Drift räknat på
1 person
Kommentar
Schablonberäknad. Driftskostnader varierar beroende på vilket avtal man tecknar samt hur mycket man förbrukar.

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

FJÄLLGATAN
Mysig kaffestuga och hänförande utsikt över Stockholm.
FOLII OCH VOISINE
Trevlig vinbar och Michelinbelönad fransk restaurang i samma hus som lägenheten.
SÖDERKÅKARNA PÅ ÅSÖBERGET
Lediga dagar är det mysigt att strosa runt bland de charmiga rödmålade kåkarna.
VITABERGSPARKEN
Härligt sommarhäng och kanske en lunch på Kajsa i Parkens soliga uteservering.
PROMENADEN GENOM SLUSSEN OCH GAMLA STAN
Fina promenadstråk leder fram till Slussen och sedan vidare över bron till Gamla stan.

ARKITEKTUR TJUGOTALSKLASSICISM

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Bocander & Cronvall 1930

Oljan 18 med adress Erstagatan började byggas 1929 och stod färdigt 1930. Stilen är tjugotalsklassicistisk och den orangeputsade fasaden har spröjsade originalfönster i jämna band. Mellan våning ett och fyra finns ett burspråk. Huset är gulklassat av Stadsmuseet vilket innebär att det anses ha ett kulturhistoriskt värde och en positiv betydelse för stadsbilden. Ritningarna är signerade Martin Bocander och Arvid Cronwall som efter studier vid Tekniska skolans byggnadsyrkesutbildning anställdes hos arkitektfirman Hagström & Ekman. 1918 övertog de firman i eget namn. Duon var mycket produktiv och på verklistan finns ett hundratal bostadshus i Stockholmsområdet. Här kan bland annat det vackra hörnhuset vid Norrtullsgatan 1 och det karaktärsfulla funkiskvarteret Bojen på Kungsholmen nämnas.

FÖRENINGEN

Brf Oljan 18

Antal lägenheter och lokaler

Brf Oljan 18 (org. nr 769617-8255) är en äkta förening som innehar fastigheten med samma namn som består av ett flerbostadshus med adressen Erstagatan 21. Föreningen upplåter 25 st lägenheter och en råvind upplåtna med bostadsrätt, tre upplåten med hyresrätt (128 kvm) samt två st lokaler upplåtna med hyresrätt. Boyta är ca 1005 kvm och lokalytan är 140 kvm. Huset värms upp med fjärrvärme.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen har innehaft fastigheterna sedan år 2020.

Mark

Föreningen äger marken.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen tillhandahålls av NABO.

Urval renoveringar

1998 Stambyte och renovering av badrum. 2007 Hiss monterad. 2011 Torktumlare monterad. 2014 Ny undercentral för fjärrvärme monterades. 2015 Nya termostatventiler på radiatorerna. Fönster renoverades med yttre båge i metall. 2020 Huvudcentralen för elektriska installationer byttes ut. Ny tvättmaskin. 2021 Samtliga stammar spolades och filmades och OVK genomfördes. Tvättstugan flyttades och renoverades. 2022 En av köksstammarna byttes efter läcka som åtgärdades samtidigt. Elstigare uppgraderades för att öka husets kapacitet. 2023 Stambyte (kökstammar) av höger sida av fastigheten samt försäljning av råvind som har byggts om och ombildats till två lägenheter. Takrenovering.

Kommande renoveringar

Målning av insida dörr på samtliga dörrar i fastigheten.

Ekonomi

Föreningens långfristiga skulder uppgår till cirka 23,6 mkr. I kassa & bank finns ca 1 750 mkr. Föreningens kvarvarande hyresrätter på 128 kvm innebär ett bra kapitaltillskott den dagen den upplåts till bostadsrätt. En s.k dolda tillgång. I januari 2021 såldes två av dåvarande hyresrätterna, vilket gav ett bra tillskott till föreningens kassa. Ett lån på 14 miljoner amorterades då av. En avgiftshöjning med 15 % gjordes under våren 2023 och det har även gjorts en avgiftshöjning med 50 % från första februari i år 2024. Detta är för att föreningen har upptagit ett nytt lån samt för ökade räntekostnader.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har en tvättstuga med ny maskinpark bestående av två tvättmaskiner, en torktumlare och ett torkskåp i källaren. Föreningen har även en trevlig innergård som möbleras med utemöbler sommartid samt cykelförvaring.

Avgift

I avgiften ingår värme och v/a.

Hiss

Hiss finns.

Trappstädning

Föreningen medlemmar sköter trappstädningen själva för hålla nere kostnaderna.

Bredband och TV

Kabel-tv via och bredband via Tele2, eget avtal tecknas av bostadsrättsinnehavaren.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Överlåtelseavgift och medlemskapsavgifter

Överlåtelseavgift på 2,5% av gällande prisbasbelopp betalas av antingen säljaren eller köparen i enlighet med stadgarna. Pantsättningsavgift motsvarande 1% av gällande prisbasbelopp och betalas av köparen.

Juridisk person/delat ägande

Juridisk person beviljas ej medlemskap i föreningen, men godkänner delat ägande.

Kontroll

Ovanstående grundas på avstämning med styrelsen i juni, årsredovisning för 2023 samt stadgarna. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen. Under rådande omständigheter ser många föreningar över sina lån och kostnader kontinuerligt. Siffrorna du läser här är uppdaterade med vår senaste information men kan komma att förändras. Du kan alltid resonera kring ekonomin med oss eller vända dig direkt till styrelsen på brfoljan18@gmail.com för mer information.

OMRÅDET

Lägenheten har ett förträffligt läge endast ett par kvarter från Nytorget och Vitabergsparken. I denna del av mysiga Sofia råder lugnet, men runt hörnet är det sjudande Söderpuls. Sommartid blir Skånegatan ett levande stråk med härlig stämning på de många uteserveringarna. På kort gångavstånd har man Fjällgatan med fantastisk utsikt över staden, Mosebackes kulturmiljö, Götgatsbackens shoppingstråk och Medborgarplatsen där man förutom T-bana även hittar bibliotek, biograf och saluhall. Närservicen är god och inom ett stenkast från lägenheten finns både Ica och Coop med generösa öppettider. Närmsta gym ligger bara några snabba steg bort. Kommunikationerna är utmärkta och från hållplatsen strax utanför huset tar man sig snabbt in till Slussen, Kungsträdgården och Stureplan. I området finns även hållplatser för linje 3, 53 och 66, och i skrivande stund pågår arbetet med att färdigställa en ny tunnelbanestation vid Ersta sjukhus.