Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Slipgatan 11
  [Område] => Södermalm - Hornstull
  [Våning] => 1 av 7, hiss finns
  [Rum] => 2 rum
  [Area] => 37 kvm
Föreningens information [Beskrivning uteplats] => [Tomtareal] => [Avgift] => 2 566 kr/mån inkl värme, vatten och bredband [Andelstal] => 0,0248486 % [Andel av årsavgift] => Uppgift saknas [Lägenhetsnummer] => 04004-01-01-0014/1104 [Förråd] => Bostaden disponerar ett källarförråd om ca 2-3 kvm. )

Slipgatan 11

VÄLPLANERAD TVÅA OM 37 KVM I CHARMIGA KVARTER INVID VATTNET

TEXT: ERIKSSON FOTO:PEDERSSEN

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Konstantin Dallas
Reg fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Slipgatan 11
Område
Södermalm - Hornstull
Våning
1 av 7, hiss finns
Rum
2 rum
Area
37 kvm
Föreningens information
Avgift
2 566 kr/mån inkl värme, vatten och bredband
Andelstal
0,0248486 %
Andel av årsavgift
Uppgift saknas
Lägenhetsnummer
04004-01-01-0014/1104
Förråd
Bostaden disponerar ett källarförråd om ca 2-3 kvm.

Driftskostnader

El
2 400 kr/år
Försäkring
1 800 kr/år
Övrigt
2 664 kr/år
Total driftskostnad
6 864 kr/år
Drift räknat på
2 personer

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Arkitekturen

Arkitekt: Archibald Frid 1939

Ritningarna signerades 1938 av arkitekt Archibald Frid. En man som ritade många byggnader i innerstaden och även förorter som Midsommarkransen, Årsta och Fruängen. Ett av hans första uppdrag, som han ritade tillsammans med Carl Åkerblad, var det stora funkiskomplexet på Kungsholmen mellan Kungsklippan och Kaplansbacken.

Huset på Slipgatan 11 är ett ljust putsat 7-våningshus som likt de andra husen här i området influerats av funktionalismen vindar. Den funktionalistiska tidsepoken som för 80 år sedan var något helt nytt och modernt från tidigare epoker. Från och med nu var det ändamålsenliga det sköna och den detaljrika exteriör som tidigare dominerat övergick nu till slätputsade fasader, flacka sadeltak och rektangulära tvåglasfönster som skulle släppa in stora mängder ljus. Sol och ljus var nämligen några faktorer som prioriterades och därav de karaktäristiska hörnfönstren, burspråken och de många balkongerna som byggdes på trettiotalet.

Funktionalismen hade också en social ambition, då man ville kunna skapa moderna välutrustade bostäder åt alla. Vardagsrummet skulle användas som samlingsrum för hela familjen medan köken förminskades till ett minimum. Syftet var att förändra människors syn på bostaden.

Skrovet 8 är ett klassiskt funkishus som i mångt och mycket bevarar sitt ursprungliga utseende i enlighet med Archibald Frids ritningar från slutet av 30-talet. Bottenvåningen är till stora delar putsad i en vit nyans men här finns marmorklädda partier, till exempel vid entrén. På bottenvåningen inreddes en större butikslokal som var uppdelad i speceri- och mjölkaffär. Att livsmedelsaffären Handlar’n är en av dagens lokalhyresgäster rimmar därmed väl med historien. Idag är Brf Skrovet 8 en vänlig förening med såväl glöggmingel som sommarfest. Rabatterna utanför huset ägs av Stockholms stad men sköts av förening. För den som cyklar finns dubbla cykelförråd och självfallet även en välutrustad tvättstuga. De fyra kvarvarande hyreslägenheterna är fin dold tillgång.

FÖRENINGEN

Brf Skrovet 8

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Skrovet 8. Föreningen upplåter 38 lägenheter med bostadsrätt, 3 lägenheter och 2 lokaler med hyresrätt (matvarubutik samt showroom för kläder) och 3 parkeringsplatser. Föreningen övertog fastigheten 2005. Föreningen beskattas som äkta.

Mark

Föreningen äger marken.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Fastighetsägarna. Teknisk förvaltare är Driftia Förvaltning AB.

Renoveringar i urval

2022 iordningställande av hobbyrum och takterrass.

2019 byte av avloppsrör i källaren och av pumpar i pumprum.

2018 OVK.

2017 fönsterrenovering.

2016 stamspolning och filmning. Genomförd brandsyn, tätning av brandceller, montering av brandvarnare på vind, källare/tvättstuga och i trapphus.

2014 hissrenovering.

2012 besiktning balkonger och anläggning av planteringar framför huset.

2010 byte av entréport.

2009 installation av postboxar samt byte av dörrar i allmänna utrymmen.

2008 byte av elinstallationerna i fastigheten, målning av trapphus.

2007 totalrenovering tvättstuga och upprustning av värmesystem, byte av resterande stammar.

2000 - 2006 stambyte.

2005 installation fjärrvärme.

2004 dränering grundmur.

2001 fasadmålning, omläggning av tak, renovering av balkonger och altaner.

Kommande renoveringar

Inga större kommande renoveringar. Föreningen har en underhållsplan som sträcker sig över en 30 års period.

Ekonomi

Lånen ligger på 12 122 000 kr (februari 2023) motsvarande ca 8000 kr/kvm/bostadsrättsyta. Hyrorna uppgår årligen till ca 600 tkr och de kvarvarande hyresrätterna är dessutom en dold tillgång.

Likvida medel finns på ca 2,2 mkr.

Avgifter

I avgifter ingår värme, vatten och bredband. Inga avgiftsförändringar finns planerade.

Vid överlåtelse tas en avgift om 2,5 % av ett prisbasbelopp (1313 kr) ut av köparen och vid pantsättning utgår 525 kr/pant.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Städdagar

Föreningen genomför normalt två städdagar varje år.

Förråd

Lägenheten disponerar ett vindsförråd.

Tvättstuga

En nyrenoverad och välutrustad tvättstuga i källaren. Tvättstugan är utrustad med två tvättmaskiner, en torktumlare, ett torkskåp samt mangel.

Gemensamma utrymmen

Två cykelrum samt soprum vilket finns lättillgängligt vid entrén. Det finns en gemensam och nyrenoverad takterrass. I källaren finns ett hobbyrum.

Bredband och kabel-tv

Fiberoptiskt bredband (100/100 Mbit/s) via Ownit ingår i avgiften. Alla lägenheter i fastigheten kan anslutas till kabel-tv via Comhem.

Medlemskap

Juridisk person godkänns ej i föreningen. Delat ägande godkänns med minsta ägarandel 10 %.

Kontroll

Uppgifterna ovan kommer från årsredovisning 2021, föreningens hemsida och avstämning med styrelsen v 7 2023. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

De flesta föreningar ser löpande över sina lån och kostnader. Siffrorna du läser här är alltid uppdaterade med vår senaste information men kan komma att förändras under de närmsta månaderna. Du kan alltid resonera kring ekonomin med oss eller vända dig direkt till styrelsen i berörd förening för mer information.

OMRÅDET

Kvarteren vid Slipgatan och Bergsunds strand bebyggdes vid 1930-talet slut, även om några hus stod klara först i början av 1940-talet. Dessa byggnader tillhör de sista i området, som tidigare hyste Bergsunds mekaniska verkstad och dess stora fabrik. Åttio år senare är det inte ett dugg svårt att förstå varför man valde att bygga bostäder just här. Med ett attraktivt läge nära vattnet och vackra promenadstråk runt hörnet, bor du avskilt och centralt på en och samma gång. Går vi åt ena hållet finner vi massor av fina promenad- och motionsstråk som gjorda för hundpromenader. Möjligheter till bad på till exempel Långholmen, Reimersholme och i Tanto är inte heller långt bort. Läget ger även direkt närhet till Hornstull med allt vad det innebär av restauranger, caféer, butiker, galleria, service och kommunikationer. Här hittar du förstås också Hornhuset och söderklassikern restaurang Tjoget. Trevliga Rio Bio är en annan begivenhet i kvarteren, liksom Hornstulls marknad under sommarhalvåret och konserterna på Debaser Strand.