Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Högalidsgatan 29
  [Område] => Södermalm - Hornstull
  [Våning] => 1 av 4, hiss finns
  [Rum] => 2 rum
  [Area] => 44 kvm
Föreningens information [Beskrivning uteplats] => [Tomtareal] => [Avgift] => 2 387 kr/mån inkl. värme, vatten och bredband. [Andelstal] => 5,22 % [Andel av årsavgift] => 5,22 % [Lägenhetsnummer] => 11-1101/1101 )

Högalidsgatan 29

Härlig tjugotalstvåa med fritt hörnläge mot Långholmen

FOTO: ÖSTLING STYLING: GÄRDE TEXT: BECK-REMNES

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Erica Lamberg
Reg fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Högalidsgatan 29
Område
Södermalm - Hornstull
Våning
1 av 4, hiss finns
Rum
2 rum
Area
44 kvm
Föreningens information
Avgift
2 387 kr/mån inkl. värme, vatten och bredband.
Andelstal
5,22 %
Andel av årsavgift
5,22 %
Lägenhetsnummer
11-1101/1101

Driftskostnader

El
1 440 kr/år
Försäkring
2 916 kr/år
Total driftskostnad
4 356 kr/år
Drift räknat på
2 personer

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

BADBRYGGAN
i kanalen mellan Reimers och Långholmen.
STORA HENRIKSVIK / BELLMANSMUSÉET
på Långholmen, Café om sommaren med solstolar på gräsmattan i köksträdgården.
LASSE I PARKEN
underbara live-spelningar om somrarna.
REIMERSHOLMES KAJAKKLUBB
för den sportige.
TJOGET / BARBRO / CHELAS
några av de bästa restaurangerna.

ARKITEKTUR TJUGOTALSKLASSICISM

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Bocander & Cronvall 1929

I slutet av 1920-talet och under hela 1930-talet byggdes det flitigt i det forna Bergsundsområdet vid Hornstull. Turbinen 18, som nås via en trappa från Högalidsgatan, stod klart 1929 och är ett fint exempel på den klassicistiska arkitektur som präglar områdets tidiga byggnader. Huset är uppfört i fyra våningar och har en välbevarad, slätputsad fasad i rosa, med franska balkonger som pryds av eleganta smidesräcken. Lägenheterna är liksom många andra i området av mindre format och bjuder på vackra originaldetaljer som fiskbensparkett, vackra snickerier och spröjsade fönster. Fastigheten stambyttes på 1980-talet och då passade man även på att inreda en lägenhet på vinden, men i övrigt är det mesta sig likt sedan byggåret.

FÖRENINGEN

Brf Turbinen 18

Antal lägenheter och lokaler:

Brf Turbinen 18 ligger i kvarteret Turbinen i Hornstull på Södermalm och äger fastigheten Turbinen 18 i Stockholms kommun. På fastigheten finns ett flerbostadshus med fyra våningar, totalt 29 lägenheter, alla med bostadsrätt (843 kvm). Huset värms upp av bergvärme i kombination med en elkassett. Föreningen är en äkta bostadsrättsförening. Huset ritades av arkitekterna Bocander och Cronvall och uppfördes 1929.

År föreningen övertog fastigheten:

Brf Turbinen 18 förvärvade fastigheten 1987.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Urval renoveringar

1986 Fastigheten renoverades med nya stammar, nytt elnät m.m. 2019 Renovering av fasad, fönster och franska balkonger, oljepanna byttes ut mot elkassett. 2020 Ny torktumlare installerades. 2021 En extra OVK genomfördes och brister har åtgärdats under 2021 och början av 2022, ny tvättmaskin installerades.

Planerade renoveringar

Inom några års tid behövs föreningens värmesystem bytas ut.

Ekonomi:

Föreningen har en stabil ekonomi och en välskött fastighet. Lånen av långfristig karaktär är enligt årsredovisningen 2021 ca 3 512 000kr, vilket ger en belåningsgrad på 4 166 kr/kvm bostadsrättsyta. Det finns en kassa på ca 301 871kr. Avgiften höjdes 2022 med 12%.

Ekonomisk förvaltning

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Brf-Ekonomen i Stockholm AB.

Överlåtelseavgift/Pantsättningsavgift

Vid överlåtelse betalas en avgift som maximalt får uppgå till 2,5% av basbeloppet. Pantsättningsavgift får maximalt uppgå till 1% av basbeloppet.

Förråd

Ett källarförråd hör till lägenheten om ca 3 kvm.

Gemensamma utrymmen

En tvättstuga i källarplan med två tvättmaskiner, en torktumlare och ett torkskåp. En trevlig öppen innergård mellan Högalidsgatan 27 och 29 med trädgårdsmöbler sommartid.

Bredband

Fiber är installerat och en obligatorisk kostnad tillkommer om 47 kr per månad. Via open universe kan man sedan välja leverantör själv.

Juridisk person/Delat ägande

Juridiska personer accepteras inte. Delat ägande godkänns där minsta andelen är 10%.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens Årsredovisning, stadgar, hemsida samt information från styrelsen och dess kontaktperson. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Här bor du i populära kvarter, som bjuder på det bästa av två världar. Utanför dörren väntar gröna lungor som Högalidsparken, Reimersholme och Långholmen, liksom Hornstulls breda utbud av service, butiker, restauranger och nöjen. Du kan med andra ord börja dagen med att strosa runt och titta på båtar och ta ett morgondopp, fortsätta med shopping och avsluta med en barrunda – allt utan att behöva lämna dina nya kvarter. Skulle du trots allt vilja röra dig en bit bort någon har du utmärkta kommunikationer i form av buss 66 strax utanför dörren och såväl stombussar som tunnelbana uppe vid Hornstull.