Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Hornsgatan 81
  [Område] => Södermalm
  [Våning] => 4 av 5, hiss finns
  [Rum] => 4 rum och kök
  [Area] => 165 kvm
Förvaltarens information
Enlig lägenhetsregistret är den 162 kvm och 5 rok. [Beskrivning uteplats] => [Tomtareal] => [Avgift] => 6 831 kr/mån Inkl. värme, vatten, bredband (Telenor, 200/200 Mbit/s) samt hushållsel. [Andelstal] => 5,36227 % [Andel av årsavgift] => 5,36227 % [Lägenhetsnummer] => 15/1403 )

Hornsgatan 81

STOR, VACKER OCH VÄLPLANERAD JUGENDVÅNING MED BALKONG OCH KAKELUGN

TEXT: MURÈN STYLING: LINGSELL

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Sarah Gesarf
Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Hornsgatan 81
Område
Södermalm
Våning
4 av 5, hiss finns
Rum
4 rum och kök
Area
165 kvm
Förvaltarens information
Enlig lägenhetsregistret är den 162 kvm och 5 rok.
Avgift
6 831 kr/mån Inkl. värme, vatten, bredband (Telenor, 200/200 Mbit/s) samt hushållsel.
Andelstal
5,36227 %
Andel av årsavgift
5,36227 %
Lägenhetsnummer
15/1403

Driftskostnader

Försäkring
9 043 kr/år
Total driftskostnad
9 043 kr/år

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Svedjan bageri
Kvarterskrogen Hornsgatan
Stadsmuseet
Tantolunden
Skinnarviksparken

Arkitekturen

Arkitekt: 1904 Dorph & Höög

Kvarteret Pålen bebyggdes till stora delar under 1900-talets första decennium. Arkitektduon Dorph & Höög ritade flera av husen, däribland detta, Pålen 6. Victor Dorph och Anders Höög var vid den tiden förmodligen Stockholms mest produktiva arkitekter. Pålen 6 är ett bostadshus uppfört i sex våningar med en överbyggd gård och totalt tre trapphus där det tredje var en så kallad kökstrappa. På bottenvåningen inreddes lokaler för olika butiker och på våningsplanen inreddes bostäder som i huvudsak var om tre respektive fem rum och kök samt jungfrukammare. En trappa upp fanns också ett litet enkelrum avsett för portvakten. Husets lägenheter fick en påkostad inredning och samtliga försågs med wc och med ett eller flera små toalettrum med handfat. I de stora lägenheterna fanns dessutom badrum och en stor möblerbar hall med eldstad. Bostadsrummen värmdes upp av kakelugnar. Köket låg mot gården och inreddes med järnspis som eventuellt kompletterades med en mindre gasspis samt skafferi och arbets-/diskbänk, och ett serveringsrum förband köket med matsalen. Pålen 6 är än idag ett storslaget jugendhus med en mycket vacker fasad. Ovan bottenvåningen är fasaden slätputsad i en ljusgul nyans och pryds av fyra rader med burspråk som sträcker sig från två till fem trappor upp i huset. Dessa bärs upp av putsade konsoler med mycket vacker växtdekor i relief. I övrigt pryds fasaden av ett plåtskott våningsband samt fältindelning på fem trappor. Fönstren, som är två till tre lufter breda med småspröjsade överfönster, byttes 1981.

FÖRENINGEN

HSB BRF Pålen nr 6

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Pålen 6 i Stockholms kommun. HSB Brf Pålen 6 består av 26 lägenheter ( 2 888 kvm) varav samtliga är upplåtna med bostadsrätt. Föreningen har även 5 lokaler (598 kvm) med hyresrätt och 1 garage med 5 platser (76 kvm). Kostnaden per plats för nuvarande är 1 100kr). Föreningen är en äkta bostadsrättsförening. Huset ritades 1904-1905 av arkitekt Dorph & Höög.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare:

Den ekonomiska förvaltningen sköts av HSB.

Försäkring

Föreningen är fullvärdesförsäkrad i Länsförsäkringar, Stockholm. I försäkringen ingår styrelseansvarsförsäkring.

Garage och parkering

Det finns 5 st garageplatser i föreningen och kösystem tillämpas. I garaget finns ett bra cykelförvarningssystem och det tillhör 2 st cykelparkeringar till denna våning.

Renovering i urval

2022 VA Stammar. 2020 Renovering av soprum, helrenovering av garaget. 2017 Bytte avstängningsventiler i källaren för vatten och värmestammar, röjde vi ur och målade källarutrymmet vid undercentralen. 2016 bytte undercentralen för värme och varmvatten, 2014-2015 målat utsidan av alla fönster. För att se fler renoveringar, se årsredovisning 2021 för mer information.

Kommande renoveringar

2026 Målning av fasaden mot gatan.

Ekonomi

Enligt årsredovisningen 2021 uppgår lånen till 10 785 044 kr, av långfristig karaktär, vilket ger en belåningskvot på 3 028 kr/kvm totalyta. Årsavgiften höjdes med 5% den 1/1 2021 och 5% den 1/1 2022 enligt tidigare beslutad plan. Föreningen har tagit upp ett lån på ytterligare ca 10.000.000 kr för stambytet som genomfördes 2022.

Avgifter

I avgiften ingår hushållsel, bredband (Telenor, 200/200 Mbit/s), värme och vatten.

Förråd

Tillhörande lägenhet har ett källarförråd om ca 10 kvm med gallergrind.

Gemensamma utrymmen

Det finns en tvättstuga belägen högst upp i det andra huset (ringvägen 12), där det finns två stora tvättmaskiner, en torktumlare, två stora torkskåp, centrifug och en mangel, På vindsplan finn en bastu och i källaren finns ett hobbyrum och ett pingisbord. Gården är fint iordninggjord med växter, utemöbler samt grill. Underhållsarbetet är utlejt till trädgårdsmästare.

Bredband och tv

Bredband via Telenor och Kabel-TV via Tele 2 (tidigare Com Hem)

Juridisk person

Juridiska personer accepteras inte.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från årsredovisningen 2021 samt stadgar. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Här bor du i kvarter omöjliga att tröttna på, i ständig förändring och utveckling. Platsen är urban men också omgiven av grönska och kulturkvarter, man bor ungefär mitt emellan Tantolunden och Skinnarviksberget, inkluderat vackra vyer och fina promenad- och löpvägar. Tack vare nyöppnade Hornsgatan Kvarterskrog (Bockholmengruppen) behöver man inte ens lämna huset för att äta gott i trevlig miljö, men med det stora utbud som finns i området händer det såklart titt som tätt ändå. Omgivningarna huserar en mängd förträffliga specialbutiker, såväl gamla trotjänare som nyare. Man får heller inte glömma kvarterens stora vintageutbud. Flera bra matbutiker finns nära, precis som tunnelbana/bussar och flera förskolor och skolor, ända upp till gymnasienivå.