Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Hornsgatan 29B
  [Område] => Södermalm
  [Våning] => 2 av 5, hiss finns
  [Rum] => 2 rum och kök
  [Area] => 54 kvm
Förvaltarens information [Beskrivning uteplats] => [Tomtareal] => [Avgift] => 3 645 kr/mån Inkl värme, vatten och bredband [Andelstal] => 4,58621 % [Andel av årsavgift] => 4,63112 % [Lägenhetsnummer] => 5 [Bostadens indirekta nettoskuldsättning] => 238 366 kr, Beräkningsunderlaget är årsredovisning 2022 samt andelen av årsavgift [Förråd] => Lägenheten disponerar ett vindsförråd. )

Hornsgatan 29B

DRÖMLÄGENHET I GÅRDSFLYGEL MED BALKONG OCH PLATSBYGGD FÖRVARING

FOTO: BOUKARI STYLING: COPPARSTAD TEXT: MURÉN

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Konstantin Dallas
Reg fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Hornsgatan 29B
Område
Södermalm
Våning
2 av 5, hiss finns
Rum
2 rum och kök
Area
54 kvm
Förvaltarens information
Avgift
3 645 kr/mån Inkl värme, vatten och bredband
Andelstal
4,58621 %
Andel av årsavgift
4,63112 %
Lägenhetsnummer
5
Bostadens indirekta nettoskuldsättning
238 366 kr, Beräkningsunderlaget är årsredovisning 2022 samt andelen av årsavgift
Förråd
Lägenheten disponerar ett vindsförråd.

Driftskostnader

El
6 000 kr/år
Försäkring
5 000 kr/år
Total driftskostnad
11 000 kr/år
Drift räknat på
2 personer

planskiss

1880-talets nyrenässans

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: W. Bergström 1889

Huset på Hornsgatan 29 B, Rosendal Större 20, uppfördes 1888–1889 och för ritningarna svarade Anders Wilhelm Bergström, som bland annat också ritat Katarina norra och södra skola samt Saltsjöqvarn. Byggnaden har en mycket vacker och välbevarad fasad. Bottenvåningen är putsad i en grå nyans och här finns butikslokaler med snickerier som troligtvis är från 1900-talets första år. I husets mitt finner vi en kolonnportal som pryds av två urnor och den omger en rödmålad port med glasade fyllningar. Våning ett till två trappor är rusticerad och avfärgad i en vitbeige nyans. På våningsplanen därovan är fasaden klädd med hårdbränt tegel och här finns en rik dekor med profilerade fönsteromfattningar och överstycken i form av frontoner och kornischer. I fasadens ytterkanter finns svagt utskjutande sidorisaliter som pryds av rustikkedjor. Dessa avslutas ovan takfoten av prydnadsgavlar. Byggnaden var ursprungligen fem våningar hög, men i samband med att Hornsgatan schaktades ned i början av 1900-talet förvandlades källaren till bottenvåning och bottenvåningen, som rymde butiker, blev bostadsvåning en trappa upp. Fönstren på gatufasaden är bevarade sedan byggåret. Fastigheten, och hela kvartersdelen mot Hornsgatan, är grönklassad i Stockholm stads kulturhistoriska klassificering, vilket innebär att byggnaden är särskilt värdefull ur historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synvinkel.

FÖRENINGEN

Brf Anno 1889 i Stockholm

Föreningen

BRF Anno 1889 i Stockholm (org. 769600-1457) är en äkta bostadsrättsförening som förvärvade fastigheten Rosendal Större 20 år 1994. Föreningen består av ett flerbostadshus med adress Hornsgatan 29 B och omfattar 12 lägenheter med bostadsrätt samt 3 lokaler med hyresrätt. Marken innehas med tomträtt och nuvarande avtal gäller t.o.m. år 2033.

Ekonomi

Föreningens lån enligt årsredovisningen 2022 ligger på 4 637 kr per kvm bostadsrättsarea. Det finns inga beslutade avgiftsförändringar, föreningen höjde avgiften med 10% 1 jan 2024.

Förvaltning

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Nabo och den tekniska förvaltningen sköts internt av styrelsen.

Juridisk person

Föreningen godkänner inte juridisk person som medlem i föreningen, men delat ägande accepteras.

Överlåtelse- och pantsättningsavgift

Föreningen tar ut en överlåtelseavgift på 1 433 kr och en pantsättningsavgift på 573 kr (2,5 % respektive 1 % av gällande prisbasbelopp). Avgifterna betalas av köparen.

Bredband och kabel-tv

Föreningens leverantör av fiberdraget bredband och kabel-tv är Allente.

Gemensamma utrymmen

Tvättstuga, cykelförråd och innergård med planteringar.

Hiss

Hiss finns.

Renoveringar i urval

2021 Spolning stickledningar, 2020 Uppdaterad taksäkerhet med installation av snöskydd, 2018 Installation av fiber, renovering fönster mot Hornsgatan, 2017 Service av hissmaskineri, renovering gård, 2016 Sotning rökkanaler, spoling avloppssystem, renovering tak, renovering fönster och dörrar mot gård, 2015 Renovering trapphus, 2013-2014 Fasad gårdssida, 2008 Renovering, spolning och genomgång av stammarna, ny fjärrvärmeanläggning, 2006 Fasad mot gatan, 2005 Installation av bullerfönster, 1975 Rörstambyte, byte elstigare.

Städning och städdagar

Trappstädning sköts på entreprenad. Gemensamma städdagar förekommer ej.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens officiella faktadokument samt kontakt med styrelsen i januari 2024. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Hornsgatspuckeln och Mariatorget är en stor del av essensen på Södermalm, en klassisk plats där det gamla Söder möter det nya. På torget finns en småstadskänsla med torghandel, fontän, grönska och blommor, där man gärna slår sig ner på en bänk och tittar på folklivet. Runt omkring blandas anrika och klassiska butiker och restauranger med nya, mer trendiga ställen, och mysiga fik och bagerier. Swedenborgsgatan är numer en gågata året om, med uteserveringar och ett myllrande folkliv. På andra sidan Hornsgatan reser sig Mariaberget och dess vyer över staden, alltid en trevlig plats för en kvällspromenad. Det är enkelt och smidigt att promenera in till city och andra delar av stan, annars finns också tunnelbana, bussar, pendeltåg och Djurgårdsfärjan mycket nära.