Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Lorensbergsgatan 1B, 5 tr
  [Område] => Södermalm - Högalid
  [Våning] => 5 av 6, hiss finns
  [Rum] => 1 rum
  [Area] => 29 kvm
Förvaltarens information [Beskrivning uteplats] => [Tomtareal] => [Avgift] => 1 390 kr/mån inkl värme, vatten och tv. [Andelstal] => 1,173 % [Andel av årsavgift] => Uppgift saknas [Lägenhetsnummer] => 29/1503 )

Lorensbergsgatan 1B

Social tjugotalsetta med solig kungsbalkong i söderläge

TEXT: NYSTED STYLING: GÄRDE FOTO: HEMLIGT

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Katarina Ljung
Grundare & Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Lorensbergsgatan 1B, 5 tr
Område
Södermalm - Högalid
Våning
5 av 6, hiss finns
Rum
1 rum
Area
29 kvm
Förvaltarens information
Avgift
1 390 kr/mån inkl värme, vatten och tv.
Andelstal
1,173 %
Andel av årsavgift
Uppgift saknas
Lägenhetsnummer
29/1503

Driftskostnader

El
2 400 kr/år
Försäkring
2 000 kr/år
Total driftskostnad
4 400 kr/år
Drift räknat på
2 personer

planskiss

Arkitekturen

Arkitekt: Bolin och Mossberg 1926

Huggjärnet 22 med adress Lorensbergsgatan 1a och b ritades 1926 av arkitekterna Bolin och Mossberg och stod klart 1928. Bolin ritade främst hus i typisk tjugotalsklassicism i just Stockholm och detta var ett av hans sista verk innan han avled 1933. Lorensbergsgatan 1 är en vacker och pampigt sexvåningsbyggnad med grön puts, klassiskt spröjsade fönster och franska balkonger med dekorativa smidesräcken. Bostadsrättsföreningen Lorensbergsgatan har en välskött innergård med utemöbler och grill dessutom finns planteringar på husets framsida.

FÖRENINGEN

Brf Lorensbergsgatan

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Huggjärnet 22. Föreningen består av 46 lägenheter, varav 45 är upplåtna med bostadsrätt och 1 är upplåten med hyresrätt. Föreningen har även 1 lokal med hyresrätt samt 13 garageplatser (Fn kö) samt en uthyrningsbar cykelbox, föreningen tittar på möjligheten för laddboxar. Föreningen är en äkta bostadsrättsförening. Huset ritades 1926 av arkitekt Bolin och Mossing.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen ombildades till bostadsrättsförening år 1998 från tidigare ha varit bostadsförening.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Nabo.

Garage och parkering

Föreningen har 13 garageplatser för bil och 2 platser för mc. Pris mellan 900-1100 kr/mån. Separat kö finns i dagsläget.

Urval av tidigare renovering

2004 Omfattande renovering av innergård, garage, källarplan, entréhall, tvättstuga, cykel- och barnvagnsrum. 2013 fasadrenovering, 2015-2017 Målning/renovering av tak, installation av bergvärme, säkerhetsdörrar till lägenheterna. 2017 renovering hiss, Avloppsstammar har filmats och bedöms i bra skick, styrelsen bedömer att stammarna behöver renoveras om ca 20 år. OVK

Kommande renoveringar

Inga större kommande renoveringar planerade. Dock utreder just nu en uppsättnings av laddstolpar i garaget.

Ekonomi

De långfristiga skulderna uppgår enligt årsredovisningen 2020 till ca 9 milj kr, vilket ger cirka 3 000 kr/kvm boyta.

Avgifter

Överlåtelseavgift: 2,5 % av prisbasbelopp faktureras köparen (1207,5). Pansättningsavgift: 1 % (483kr) av prisbasbelopp faktureras pantsättaren per pantsättning.

Inga kommande höjningar på månadsavgiften.

Förråd

Lägenheten disponerar ett källarförråd.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har en gemensam innergård med grillplats och utemöbler. Dessutom har föreningen en övernattningslägenhet för medlemmar att nyttja utan extra kostnad. I källaren finns cykel och barnvagnsrum och tvättstuga. Tvättstugan är utrustad med tvättmaskin, torktumlare, mangel, torkskåp och en extra tvättmaskin för drop-in.

Bredband och tv

Bredband och tv levereras från Ownit och är en obligatorisk avgift om 119kr/mån utöver månadsavgiften.

Delat ägande

Delat ägande godkänns.

Juridisk person

Juridiska personer godkänns inte.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens hemsida samt kontakt med föreningen maj 2022. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen direkt.

OMRÅDET

Det första du möter utanför porten på Lorensbergsgatan är den charmiga Pålsundskanalen i Hornstull. Kanske är det här du tar en kort promenad och en glass medan du tittar på gamla träbåtar? På andra sidan kanalen har du Långholmens sköna promenadstråk, med parker, grönområden och bad sommartid. Söker du lite mer puls styr du istället kosan mot Högalidsparken och Hornstulls avslappnade vattenhål och kvarterskrogar, såsom Tjoget och Barbro. Hornstull bjuder även på allehanda service med mataffär, systembolag, bageri och apotek, liksom tunnelbana och bussar. Kanske också en och annan favorit såsom den anrika biosalongen Bio Rio, med frukostbio på söndagar eller det italienska fiket nere på hörnet, Café dello Sport.