Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Heleneborgsgatan 8A
  [Område] => Södermalm - Högalid
  [Våning] => 1 av 5, hiss finns
  [Rum] => 2 rum
  [Area] => 59 kvm
Enligt uppmätning
Enligt föreningens register är lägenheten registrerad som 57 kvm [Beskrivning uteplats] => [Tomtareal] => [Avgift] => 2 909 kr/mån Inkl. Värme, VA, Basutbud-TV & Bredband [Andelstal] => 0,79681 % [Andel av årsavgift] => 0,80358 % [Lägenhetsnummer] => 00083/1003 )

Heleneborgsgatan 8A

BEVARAD TVÅA MED ORIGINALGOLV & SPRÖJSADE FÖNSTER INTILL SÖDER MÄLARSTRAND

TEXT: BECK-REMNES STYLING: STAAF FOTO: EMILSSON

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Oliver Källenfors
Reg. Fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Heleneborgsgatan 8A
Område
Södermalm - Högalid
Våning
1 av 5, hiss finns
Rum
2 rum
Area
59 kvm
Enligt uppmätning
Enligt föreningens register är lägenheten registrerad som 57 kvm
Avgift
2 909 kr/mån Inkl. Värme, VA, Basutbud-TV & Bredband
Andelstal
0,79681 %
Andel av årsavgift
0,80358 %
Lägenhetsnummer
00083/1003

Driftskostnader

El
5 400 kr/år
Försäkring
5 349 kr/år
Total driftskostnad
10 749 kr/år
Drift räknat på
2 personer
Kommentar
Enligt säljarens uppgift. Förbrukning och avtal är alltid individuellt.

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Café Dello Sport
Långholmen
Skinnarviksparken med dess utsikt över Riddarfjärd
Restaurang Indian Garden
Lisbeth Janson Lanthandel

ARKITEKTUR TJUGOTALSKLASSICISM

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Ivar Nyqvist 1924

Vid Heleneborgsgatan, nedanför Borgarhemmet, ligger en rad med bostadshus med ett ypperligt bostadsläge högt ovan Riddarfjärdens glittrande vatten. Redan på 1910-talet fanns planer på att bebygga tomterna Hyveln 27 och 28 där Brf Heleneborgsparken ligger idag och 1916 ritade Arkitekt & Byggnadsbyrån Ivar Nyqvist ett förslag som innebar tämligen storslagna våningar med rum i fil och alkov för hembiträdet. Dessa kom dock aldrig att realiseras, antagligen var tiderna för osäkra på grund av världskriget. 1924 anlitades samma firma och året därpå stod två pampiga hus färdiga, uppförda av byggmästare David Sahlin på uppdrag av Bf Heleneborgsparken u p a. Ritningarna är signerade Carl R Lindström och Arkitekt & Byggnadsbyrån Ivar Nyqvist och det är inte orimligt att anta att det var Lindström som ritade husen. Han föddes i Visby och fullgjorde fina utbildningar vid Chalmers tekniska läroanstalt i Göteborg och Konstakademien i Stockholm. Han verkade både i huvudstaden och i Uppsala där han bla ritade Centralbadet och tidningen Uppsalas vackra jugendbyggnader. Bostadsrättsföreningen Heleneborgsparkens hus är inga ordinära 1920-talsbyggnader, vilket både beror på arkitekten och de fint utnyttjade läget på en hög klippa ovan vattnet. Påkostade trappor i granit leder upp till föreningens två portar med adresserna Heleneborgsgatan 6 & 8. Byggnaderna pryds av en mängd fina detaljer, tex lisener, prydnadsgavlar och en terrass mot sjösidan med putsade arkadbågar.

FÖRENINGEN

Brf Heleneborgsparken

Föreningen

Brf Heleneborgsparken (org. 702000-8681) är en äkta förening som förvärvade fastigheterna Hyveln 27 och 28 år 1924, en ombildning skedde 2005. Föreningen består av ett flerbostadshus och upplåter 137 lägenheter med bostadsrätt samt 1 lägenhet med hyresrätt. Marken innehas med äganderätt.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av SBC.

Ekonomi

Föreningen har mycket god ekonomi. Föreningens skulder uppgår till ca 12,1 mkr, vilket ger 1 999 kr lån / kvm boyta. Föreningen har inga beslutade avgiftsförändringar (kontrollerat 2023-09-14).

Renovering

Redan då husen byggdes utfördes bjälklag och golv i betong. I takt med åldrandet har flera installationer bytts ut: 1973-1974 vatten- och avloppsstammar i kök, 1980-1981 bad- och duschrum, 1980 fjärrvärme, 1981-1985 delvis omläggning av tak, 1988 renovering av trapphusen och färdigställande av sjöterrassen, 2014 fasadrenovering, tak samt kungsbalkonger, 2017 renovering av gård, installering av bergvärme, 2018-2019 löpande underhåll av bergvärmeanläggning, 2020 målning/renovering av entréportar och grindar, stamspolning och genomgång av stammar som visade att ett stambyte kan skjutas på framtiden, detta planeras till 2040, 2021 renovering av motionsrum och entréer. 2022 dränering runt grund (6A, 8A), obligatorisk ventilationskontroll (OVK),

Kommande renoveringar

2024 renovering/målning av fönster, söder och norr, 2025 tvättstuga, uppgradering av maskiner, 2025 renovering/omläggning av yttre trappor (6A, 8A, lekplatsen, norrsidan). För mer information, se föreningens underhållsplan.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad via Brandkontoret. Medlem tecknar separat hemförsäkring med bostadsrättstillägg.

Städning och städdagar

Trappstädning sker på entreprenad.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har en unik sjöterrass med kvällssol från vilken man har en fantastisk utsikt över Riddarfjärden, ända från Långholmen till Gamla stan och Riddarholmen. Här finns det flera grupper med utemöbler samt grill för föreningens medlemmar att nyttja. På fastighetens framsida finns även två trädgårdar i söderläge. En av dessa trädgårdar har en mindre lekplats med gungor. För medlemmar finns även att tillgå bastu, motionsrum, hobbyrum, gästlägenhet och tvättstuga samt cykel och barnvagnsförråd.

Bredband och kabel-tv

Fastigheten är ansluten till Tele2 (Comhem) och ett grundutbud kanaler ingår i årsavgiften. Föreningen har ett avtal med Bredband2 som innebär att internet 200/200 Mbit/s ingår i årsavgiften.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får endast ske med tillstånd av styrelsen, en avgift kan komma att tas ut för detta.

Medlemskap

Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Stockholm växer

För information om byggplaner och beslut vänlig se https://vaxer.stockholm/projekt/bostader-i-norra-hogalid/ eller kontakta kommunen.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens officiella faktadokument, föreningens kontaktperson och hemsida. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Området kring Heleneborgsgatan har bibehållit mycket av sin charm, placerat strax ovanför Hornstulls härliga puls och utbud av butiker, mataffärer, apotek, bibliotek, gym, systembolag, barer, takbar, restauranger och caféer. Kontrasten är påtaglig, här kantas istället trottoarerna av små butiker med second hand och keramik, och kvarterets egna lanthandel säljer saffransglass om sommaren. Heleneborgsgatan är en central gata som sträcker sig längs med övre delen av Hornstull ända bort till trapporna invid Skinnarviksparken och Skinnarviksberget - Stockholms innerstads högsta berg som bjuder på fantastiska panoramavyer över staden och vattnet. Här bor du också granne med Söder Mälarstrand och Högalidsparken, och på ett fåtal minuter når du de gröna oaserna Tantolunden, Långholmen och Reimersholme med sina promenadstråk och badplatser. Kommunikationerna är ypperliga med stadsbuss 4 liksom tunnelbanan och flygbussar som hittas någon minut hemifrån.