Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Heleneborgsgatan 6B
  [Område] => Södermalm - Högalid
  [Våning] => 0.5, hiss finns
  [Rum] => 1 rum
  [Area] => 36 kvm
Föreningens information. [Beskrivning uteplats] => [Tomtareal] => [Avgift] => 2 244 kr/mån inkl värme, VA, kabel-TV & bredband [Andelstal] => 0,61468 % [Andel av årsavgift] => 0,61991 % [Lägenhetsnummer] => 00004 )

Heleneborgsgatan 6B

VACKER OCH KREATIVT ARKITEKTRITAD ENRUMMARE MED UTSIKT ÖVER RIDDARFJÄRDEN

FOTO: SYLWAN TEXT: BECK-REMNES STYLIST: COPPARSTAD

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Alexander Lövgren
Reg fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Heleneborgsgatan 6B
Område
Södermalm - Högalid
Våning
0.5, hiss finns
Rum
1 rum
Area
36 kvm
Föreningens information.
Avgift
2 244 kr/mån inkl värme, VA, kabel-TV & bredband
Andelstal
0,61468 %
Andel av årsavgift
0,61991 %
Lägenhetsnummer
00004

Driftskostnader

El
3 600 kr/år
Försäkring
2 800 kr/år
Total driftskostnad
6 400 kr/år

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Skinnarviksparken
Stockholms bästa park med utsikt
Långholmen
+ Långholmskanalen för att bada
Cafe Dello Sport
Delimatbutiken på Pålsundsgatan
Hotell Reimers
+ Fern och Fika

Arkitekturen

Arkitekt: IVAR NYQVIST 1924

I Beredningsutskottets memorial 1884 nämns Heleneborgsgatan bland exemplen på gator, som uppkallats efter ”med särskilda namn försedda egendomar inom stadens område”. Egendomen Heleneborg (1761) hade inköpts av bergsrådet Adolph Christiernin omkring 1760 och fått namn efter hans maka Helena Catharina Mallmiin. I september 1864 inträffade en fruktansvärd katastrof vid Heleneborg, då det Nobelska laboratoriet, som då fanns inrett i ett uthus, sprang i luften. Olyckan, som enligt polisrapporten orsakats av ”vårdslöst experimenterande”, krävde fem människoliv, bland dem Alfred Nobels yngre bror Oskar. Den sista privata ägaren till Heleneborg var änkefru Helen Berg, som 1906 sålde sitt stora markområde till ett finanskonsortium för tre miljoner kronor. Egendomen var då ännu en helt lantlig domän med vidsträckta tobaksfält. Marken styckades nu till tomter, och strax därefter påbörjades den stilfulla solida bebyggelsen längs gatans norra sida. Fastigheten på Heleneborgsgatan 6, tomterna Hyveln 27 och 28, stod inflyttningsklar 1925. De består av två byggnader i sex våningar som är sammanbyggda kring en mot Heleneborgsgatan öppen gård. Gården är gemensam för de båda husen. Från gatan leder två gedigna stentrappor upp till Heleneborgsgatans entréer. Läget på den höga klippan är extraordinärt och byggnaderna är i mycket fint ursprungligt skick. Fasaden är putsad i en rosa nyans och pryds av bland annat lisener och vackra prydnadsgavlar. Ritningarna till huset är signerade Carl R Lindström och Arkitekt & Byggnadsbyrån Ivar Nyqvist där Lindström var anställd en tid. Carl-Robert Lindström var verksam i både Uppsala och Stockholm och har ritat till exempel Centralbadet och tidningen Uppsalas hus i Uppsala och flera bostadshus runt om i staden i Stockholm, däribland det närliggande Heleneborgsgatan 12. Brf Heleneborgsparken började som en bostadsförening då huset stod nytt, men ombildades 2005 till bostadsrättsförening. Här finns 138 lägenheter inklusive en hyresrätt.

FÖRENINGEN

Brf Heleneborgsparken

Föreningen

Brf Heleneborgsparken (org. 702000-8681) är en äkta förening som förvärvade fastigheterna Hyveln 27 och 28 år 1, en ombildning skedde 2005. Föreningen består av ett flerbostadshus och upplåter 137 lägenheter med bostadsrätt samt 1 lägenhet med hyresrätt. Marken innehas med äganderätt.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av SBC.

Ekonomi

Föreningen har mycket god ekonomi och har amorterat 1 mkr under 2023. Föreningen planerar att höja avgiften med 15% från 1 april 2024.

Renovering

Redan då husen byggdes utfördes bjälklag och golv i betong. I takt med åldrandet har flera installationer bytts ut: 1973-1974 vatten- och avloppsstammar i kök, 1980-1981 bad- och duschrum, 1980 fjärrvärme, 1981-1985 delvis omläggning av tak, 1988 renovering av trapphusen och färdigställande av sjöterrassen, 2014 fasadrenovering, tak samt kungsbalkonger, 2017 renovering av gård, installering av bergvärme, 2018-2019 löpande underhåll av bergvärmeanläggning, 2020 målning/renovering av entréportar och grindar, stamspolning och genomgång av stammar som visade att ett stambyte kan skjutas på framtiden, detta planeras till 2040, 2021 renovering av motionsrum och entréer. 2022 dränering runt grund (6A, 8A), obligatorisk ventilationskontroll (OVK),

Kommande renoveringar

Fönsterrenovering nu till sommaren (främst målning, plockar ner dom som är i sämst skick). Relining av våra avloppsstammar som ligger i bottenplattan på huset. Stambyte planeras om 7-8 år

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad via Brandkontoret. Medlem tecknar separat hemförsäkring med bostadsrättstillägg.

Städning och städdagar

Trappstädning sker på entreprenad.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har en unik sjöterrass med kvällssol från vilken man har en fantastisk utsikt över Riddarfjärden, ända från Långholmen till Gamla stan och Riddarholmen. Här finns det flera grupper med utemöbler samt grill för föreningens medlemmar att nyttja. På fastighetens framsida finns även två trädgårdar i söderläge. En av dessa trädgårdar har en mindre lekplats med gungor. För medlemmar finns även att tillgå bastu, motionsrum, hobbyrum, gästlägenhet och tvättstuga samt cykel och barnvagnsförråd.

Bredband och kabel-tv

Fastigheten är ansluten till Tele2 (Comhem) och ett grundutbud kanaler ingår i årsavgiften. Föreningen har ett avtal med Bredband2 som innebär att internet 200/200 Mbit/s ingår i årsavgiften.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får endast ske med tillstånd av styrelsen, en avgift kan komma att tas ut för detta.

Medlemskap

Juridisk person godkänns ej i föreningen. Föreningens policy vid situation då föräldrar vill köpa lägenhet åt sina/sitt barn är följande: Detta tillåts enbart vid studier.

Avgifter

Överlåtelseavgift om 1432,5 betalas av köparen och pantsättningsavgift vid tagande av

lån 573 kr.

Stockholm växer

För information om byggplaner och beslut vänlig se https://vaxer.stockholm/projekt/bostader-i-norra-hogalid/ eller kontakta kommunen.

Föreningens hemsida

https://heleneborgsparken.se

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens officiella faktadokument, föreningens kontaktperson och hemsida. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Heleneborgsgatan är en central gata som sträcker sig längs med övre delen av Hornstull ända bort till trapporna invid Skinnarviksparken och Skinnarviksberget - Stockholms innerstads högsta berg som bjuder på fantastiska panoramavyer över staden och vattnet. I grannkvarteren finns Kristinehovs Malmgård som är en lite dold pärla med välbevarade 1700-talsmiljöer, en fin trädgård och höns som får spatsera omkring fritt. Heleneborgsgatan är avstängd för genomfartstrafik vilket bidrar till områdets lugna karaktär. Omringad av vatten bor du här granne med Södermälarstrand och Högalidsparken, och på ett fåtal minuter når du de gröna oaserna Tantolunden, Långholmen och Reimersholme med sina promenadstråk och badplatser. Mysiga och lugna kvarter, naturnära och samtidigt mitt i stadsvimlet. Vid Hornstull skruvas pulsen upp. Ett eget centrum bestående av butiker, mataffärer, apotek, bibliotek, gym, systembolag, barer, takbar, restauranger och caféer. Buss 66 som går mellan Sofia och Reimersholme har hållplats precis utanför porten. Stadsbuss 4 hittas i sin tur i slutet av gatan och en minut bort ligger både tunnelbanan och flygbussar för den som känner för att resa lite längre.