Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Andel i bostadsförening
  [Adress] => Heleneborgsgatan 25A
  [Område] => Södermalm - Högalid
  [Våning] => 0 av 5, ej hiss
  [Rum] => 2 rum och kök
  [Area] => 61 kvm
Föreningens information [Beskrivning uteplats] => [Tomtareal] => [Avgift] => 3 597 kr/mån Inkl. värme, V/A, hushållsel, kabel-tv bas & bredband. [Andelstal] => [Lägenhetsnummer] => 00005/1003 [Bostadens indirekta nettoskuldsättning] => 155 449 kr, bostadsrättens indirekta nettoskuldsättning har beräknats på bostadsrättens andel av årsavgift. Informationen till beräkningen är inhämtad från föreningens årsredovisning 2022. [Förråd] => Lägenheten disponerar över ett vindsförråd och två källarförråd enligt säljarens uppgift. )

Heleneborgsgatan 25A

LJUS, SOCIAL OCH MYSIG LÄGENHET VID GRÖN GÅRDSOAS

FOTO: JOHANSON STYLING: LINGSELL TEXT: MURÉN

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Josefin Widman
Reg. Fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Andel i bostadsförening
Adress
Heleneborgsgatan 25A
Område
Södermalm - Högalid
Våning
0 av 5, ej hiss
Rum
2 rum och kök
Area
61 kvm
Föreningens information
Avgift
3 597 kr/mån Inkl. värme, V/A, hushållsel, kabel-tv bas & bredband.
Lägenhetsnummer
00005/1003
Bostadens indirekta nettoskuldsättning
155 449 kr, bostadsrättens indirekta nettoskuldsättning har beräknats på bostadsrättens andel av årsavgift. Informationen till beräkningen är inhämtad från föreningens årsredovisning 2022.
Förråd
Lägenheten disponerar över ett vindsförråd och två källarförråd enligt säljarens uppgift.

Driftskostnader

Försäkring
2 000 kr/år
Övrigt
3 000 kr/år
Total driftskostnad
5 000 kr/år
Drift räknat på
2 personer
Kommentar
Övrigt avser gas.

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Långholmen, Reimerholme & Tantolunden
Föreningens bastu!
Chelas Mexican Restaurant
Den bästa mexikanska restaurangen i Stockholm.
Tjoget
Prisbelönt cocktail-bar, en av de bästa i stan.
Bio Rio
Mysig biograf med restaurang.
Debaser
Bar & klubb vid vattnet.

Arkitekturen

Arkitekt: Ivar Engström 1912

Fastigheten Skruven 3 har en lång tillkomsthistoria. Den första ritningen till nybebyggelse på denna tomt signerades 1912, då som en jugendbyggnad. Denna ändringsritades sedan i omgångar. Arkitekt Ivar Engström engagerades 1913 och han ritade ny fasad och nya planritningar. Projektet avstannade i och med första världskriget och efter detta ritade Engström en ny fasad i klassicistisk stil. Fastigheten stod klar någon gång 1919-1920. Den är uppförd i sex våningar med tillhörande gårdsflygel i fem våningar. Ovan bottenvåningen är fasaden slammad i en ockragul nyans som däremellan dekoreras av grå slätputsade lisener. De nuvarande fönstren sattes in 1959, vilket gör att de andas funkis medan byggnaden är ett exempel på tidig nordisk klassicism. Byggherre till huset var Bf Söderbo som än idag äger fastigheten. I och med den obrutna ägarlängden finns dess långa och brokiga historia samlad, partier av den kan du ta del av på föreningens hemsida – www.soderbo.nu. Det är en härlig förening med god sammanhållning och boende i alla åldrar. Flera i huset har bott där sedan 1970-talet. För de boende finns flera gemensamma faciliteter som får brukas utan kostnad, som en övernattningslägenhet/föreningslokal, hobby-/snickeri-/målarrum med arbetsbänkar, fotolabb, bastu med dusch, soprum med grovsophämtning, cykelförvaring och tvättstuga med fyra tvättmaskiner, torktumlare, torkskåp och mangel. Utomhus finns två fina innergårdar. På den större finns fruktträd, bärbuskar, gräsmatta, stenläggningar, växthus, pergola, utemöbler, lekstuga, sandlåda och grillplats. På den mindre gården har föreningen bland annat en fin magnolia.

FÖRENINGEN

Bf Söderbo u.p.a

Föreningen

BF Söderbo UPA (org nr: 702002-2757) består av 47 medlemslägenheter. Föreningen upplåter med hyresrätt 1 st telemast samt en mindre lokal. Föreningen är äkta och eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder. Föreningen förvärvade fastigheten Skruven 3 redan 1917 och är en bostadsförening.

Om bostadsförening

En bostadsförening är en äldre version av bostadsrättsförening men har samma ändamål – att främja medlemmarnas ekonomiska intresse genom upplåtelse av bostadslägenheter under nyttjanderätt och utan tidsbegränsning. Verksamheten regleras under lagen om ekonomisk förening och beskattas som en äkta förening.

Renoveringar i urval

Helt ny elinstallation gjordes 2003, vilket gav lägenheterna nybyggnadsstandard vad gäller el med gemensamt el-abonnemang, d.v.s. hushållsel ingår numera i avgiften. Alla toalettstammar är bytta successivt från 1980 - 1990. Inga genomgripande stambyten är planerade, utan byte sker i första hand i samband med köks- och/eller badrumsrenovering i varje enskild lägenhet. Nedre delarna med vindskupor reparerades och målades runt 1995. Fasad gjordes 1995. Fönster mot gårdarna (syd, öst, väst) målades om 2005. Övre takfallet reparerades och målades 2005. Fönster mot gårdarna och gatan målas om 2016. Takomläggning skedde 2010-2011. Trapphusrenovering 2014. Taksäkerhetsanordning i anslutning till skorstenarna 2015. Fönsterrenovering + installation av fösterventiler 2016. Översyn av taksäkerhet, snöskottning, sotning 2017. Under 2019 har man gjort besiktning av stuprör samt åtgärder, OVK (Obligatorisk Ventilations Kontroll), besiktning av trapphusmålning, obligatorisk. brandskyddskontroll, kapning och pluggning av oanvänd stam i C-huset, dränering och stenläggning stora gården. 2022 fönster renovering, by fjärrvärme central. För mer information se årsredovisningen för 2022 samt föreningens hemsida.

Aktuella renoveringar

5-20 år framåt, fasadrenovering mot den lilla gården. 2023, Installation av individuella elmätare.

Avgift för el

Föreningen planerar att införa individuell/separat debitering av el vilket tills nu ingått i avgiften.

Föreningens avtal gäller fortsatt för elen och varje medlem kommer debiteras månadsvis i samband med avgiften till föreningen. Föreningens medlemmar har diskuterat möjligheten till installation av solceller på taket, beslut är inte taget.

Ekonomi

Föreningen har stabil ekonomi. Föreningens långfristiga skulder uppgår enligt årsredovisningen 2022 till ca 8,6 Mkr. Skuldsttningen per kvm boa är 3315 Tkr. Det finns ca 1,8 Mkr i kassa & bank. Det finns inga planerade avgiftshöjningar.

Avgifter

Föreningen tar ut en pantsättningsavgift om 1 % av aktuellt basbelopp per pant samt en överlåtelseavgift om 2,5 % av aktuellt basbelopp som betalas av köparen.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen. Vid andrahandsuthyrning tas en extra avgift ut av medlemmen om 20% på avgiften.

Bredband/Tv

Föreningen har installerat fiber via Ownit ( vilket ingår i avgiften), annars finns även bredband via Tele2 (tidigare ComHem) som också levererar kabel-TV.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta. Två gånger om året anordnas arbetshelger, vanligtvis i april och oktober. Då utförs mindre reparationer, trädgårdsskötsel, grovstädning av gårdar, vind och källare samt mycket annat. Det är obligatoriskt att hjälpa till, medlem som inte deltar skall erlägga särskild avgift.

Förvaltning

Ekonomisk förvaltning sköts av Nabo AB.

Gemensamma utrymmen

Denna välmående förening har mycket att erbjuda och i huset finns bastu, ett växthus där man själv kan odla, ett fotolabb för framkallning och kopiering av bilder samt ett omtyckt hobbyrum med snickar- och målarbänkar. Utomhus finns två fina innergårdar. På den större finns fruktträd, bärbuskar, gräsmatta, stenläggningar, växthus, pergola, utemöbler, lekstuga, sandlåda och grillplats. På den mindre gården har föreningen bland annat en fin magnolia. På entréplan finns en föreningslokal som kan användas för tillställning eller övernattning.

Medlemskap

Föreningen godkänner delat ägande. Juridisk person godkänns ej.

Hemsida

Läs gärna mer på föreningens informativa hemsida www.soderbo.nu

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens hemsida och årsredovisning 2022 samt kontakt med föreningen 2023-08-24. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Heleneborgsgatan är en trivsam och fin gata med många stilfulla byggnader och familjära kvartersrestauranger och småföretag. Här bor du med omedelbar närhet till både Hornstulls butiker, restauranger, service och kommunikationer, och lugna gröna områden som till exempel Långholmen, Reimersholme, Skinnarviksberget och Tantolunden.