Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Blekingegatan 20A
  [Område] => Södermalm - Helgalunden
  [Våning] => 2 av 4, hiss finns
  [Rum] => 1 rum och kök
  [Area] => 36 kvm
SS 21054:2009
35 kvm enligt lägenhetsregistret. [Beskrivning uteplats] => [Tomtareal] => [Avgift] => 1 705 kr/mån Inkl. Värme, V/A. Obl. tillägg för bredband och kabel-tv bas tillkommer om 169kr/månad. [Andelstal] => 0,59988 % [Andel av årsavgift] => Uppgift saknas [Lägenhetsnummer] => 799/1202 [Bostadens indirekta nettoskuldsättning] => -77 816 kr, då andel av årsavgift ej har gått att ta fram, så har beräkningen av indirekta nettoskuldsättning utförts på bostadsrättens andel av föreningen. Förutsatt att bostadsrättens andel av föreningen ligger till grund för beräkning av bostadsrättens årsavgift. En negativ indirekt skuldsättning, visar på att föreningen har mer tillgångar än skulder. Informationen till beräkningen är inhämtad från föreningens årsredovisning 2021. [Förråd] => Lägenheten disponerar över ett källarförråd enligt säljarens uppgift. )

Blekingegatan 20A

CHARMIG OCH RYMLIG GÅRDSHUSETTA I SKULDFRI FÖRENING

STYLING: LINDH FOTO: JOHANSSON TEXT: MURÈN

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Josefin Widman
Reg. Fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Blekingegatan 20A
Område
Södermalm - Helgalunden
Våning
2 av 4, hiss finns
Rum
1 rum och kök
Area
36 kvm
SS 21054:2009
35 kvm enligt lägenhetsregistret.
Avgift
1 705 kr/mån Inkl. Värme, V/A. Obl. tillägg för bredband och kabel-tv bas tillkommer om 169kr/månad.
Andelstal
0,59988 %
Andel av årsavgift
Uppgift saknas
Lägenhetsnummer
799/1202
Bostadens indirekta nettoskuldsättning
-77 816 kr, då andel av årsavgift ej har gått att ta fram, så har beräkningen av indirekta nettoskuldsättning utförts på bostadsrättens andel av föreningen. Förutsatt att bostadsrättens andel av föreningen ligger till grund för beräkning av bostadsrättens årsavgift. En negativ indirekt skuldsättning, visar på att föreningen har mer tillgångar än skulder. Informationen till beräkningen är inhämtad från föreningens årsredovisning 2021.
Förråd
Lägenheten disponerar över ett källarförråd enligt säljarens uppgift.

Driftskostnader

El
3 400 kr/år
Försäkring
1 773 kr/år
Total driftskostnad
5 173 kr/år
Drift räknat på
1 person
Kommentar
Driftkostnaderna är individuella och kan se annorlunda ut beroende förbrukning och avtal.

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Parken Skånegläntan
Teatern i Ringen
Nook
Löptur/långpromenad längs Årstaviken
Ica Kvantum
stort och med bra utbud på chark och delikatesser

Arkitekturen

Arkitekt: DORPH & HÖÖG 1904

Ritaren 5 på Blekingegatan 20 är ett jugendhus uppfört åren 1904–05 och ritat av arkitektduon Dorph & Höög. Victor Dorph och Anders Höög var vid den tiden förmodligen Stockholms mest produktiva arkitekter. Dessa två bildade firma 1897 och deras signaturer finns på hundratals byggnader runt om i staden, vilket gav dem epitetet ”Nordens största byggnadsfirma”. Samtidigt uppfördes också byggnaderna på Ritaren 12. Fasaderna till dessa hus samkomponerades och är utmärkta exempel på det tidiga 1900-talets jugendarkitektur. Huset på Blekingegatan 20 har dock spröjsade fönster som sannolikt är insatta redan i slutet av 1920-talet. När huset stod nytt var merparten av lägenheterna om ett till två rum och kök, men det fanns också några trerummare. Bland de boende år 1905 hittas titlar som sockerbruksarbetare, sångare, ölutkörare och snickeriarbetareänka. Fastigheten, och hela kvarteret Ritaren, är grönklassad i Stockholm stads bebyggelsehistoriska klassificering, vilket innebär att den är särskilt värdefull utifrån historisk, kulturhistorisk, konstnärlig eller miljömässig synvinkel.

FÖRENINGEN

Brf Ritaren 5 & 12

Antal lägenheter och lokaler

Brf Ritaren 5 & 12 en äkta förening på Blekingegatan i Stockholm. Föreningen har 80 lägen-heter upplåtna med bostadsrätt samt 1 lägenhet upplåten som hyresrätt. Den totala boytan är 5 878 kvm. Det finns dessutom 6 lokaler om 363 kvm. Det finns ett garage med 14 platser för bil och 4 platser för MC. Föreningen registrerades 1999.

Ekonomi

Föreningen har mycket god ekonomi och är helt skuldfria. De har dessutom ca 12,9 MKR i kassa & bank. Det finns en kvarvarande hyresrätt i föreningen som är ett dolt kapital och kommer inbringa pengar till kassan då den säljs.

Föreningen kommer eventuellt höja avgifterna med 5% från 2024, formellt beslut är dock inte taget ännu (avstämt med styrelsen 2023-08-21).

Mark

Föreningen innehar marken med tomträtt. Nuvarande avgäld ligger på ca 660 TKR/år och håller just nu på att omförhandlas då det löper ut den 1:a januari 2025. Den nya tomträttsperioden kommer att sträcka sig 10 år framåt och avgälden kommer att bli ca 1,4 MKR år 2029 efter succesiva höjningar de första 4 åren och sedan ligga still fram till år 2035.

Förvaltning

Ekonomisk förvaltning sköts av NABO.

Urval renoveringar

OVK godkänd, 2023. 2022, renovering cykelrum. Stamspolning, 2012. Föreningens prognos är att det är ett tiotal år till stambyte. Ommålning fönster mot gården, 2011. Installation undercentral för fjärrvärme, renovering fasader mot Gindsgatan och Blekingegatan, 2007. Elinstallationer byts ut, 2005. Renovering av fasader mot innergårdar, 2004. Installation vattenburen värme och nytt ventilationssystem, 1997. Fastigheten totalrenoverades och bland annat utfördes stambyte av samtliga rörstammar, 1976.

Kommande renoveringar

Inga större renoveringar finns renoverade framöver. Föreningen ska uppdaterade sin underhållsplan framöver. Avgiften är satt så att den ska täcka underhållsplanen.

Gemensamma utrymmen/utemiljön

Det finns tre bokningsbara tvättstugor i föreningen. En på Blekingegatan 20 och två på nr 18. Tvättstugan på Blekingegatan 20 är utrustad med 2 tvättmaskiner, 1 torktumlare och 1 torkskåp. Det finns 2 stora cykelförråd, barnvagnsrum samt 4 stycken innergårdar. Innergårdarna är sammanknutna och är tillgängliga från alla hus. På gårdarna finns grill, planteringar, bord och stolar. Det finns en gårdsgrupp som samordnar gemensamma städdagar. Varje trapphus har sopnedkast vid entrén. Återvinning av tidningar och kartonger finns även.

Parkering

Föreningen har ett garage som rymmer 14 bilplatser och 4 MC-platser. Kösystem tillämpas. Priset är just nu 1500kr/månad. Boendeparkering på gatorna gäller. Se Stockholms stads hemsida för mer information.

Vad ingår i månadsavgiften/ Bredband

I månadsavgiften ingår värme och V/A. Det tillkommer en kostnad på 169kr/månad för gemensam anslutning till ComHem där det ingår bredband (ADSL) internet (100/10) och TV (ComHem BAS). Medlem kan uppgradera tjänsterna och själv stå för den extra kostnaden.

Överlåtelseavgift och medlemskapsavgifter

Köparen betalar överlåtelseavgift om 2,5% av aktuellt prisbasbelopp. Köparen betalar en pantsättningsavgift om 1% av aktuellt prisbasbelopp.

Juridisk person, delat ägande

Juridisk person godkänns ej i föreningen. Delat ägande godkänns, lägsta ägarandel 10%.

Föreningens hemsida

www.brfritaren5och12.se

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens hemsida, avstämning med styrelsen 2023-08-21, stadgar samt senaste årsredovisning från 2022. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen. Under rådande omständigheter ser många föreningar över sina lån och kostnader just nu. Siffrorna du läser här är alltid uppdaterade med vår senaste information men kan komma att förändras under de närmsta åren. Du kan alltid resonera kring ekonomin med oss eller vända dig direkt till styrelsen i berörd förening för mer information.

OMRÅDET

Ett lugnt läge men nära till allt sammanfattar detta hems läge. Här bor du invid ostörda gator och nära flera parker, men med kort promenadavstånd till knutpunkter som Skanstull, Södra station och Mariatorget med allt vad det innebär av butiker, restauranger, service och kommunikationer. Dessutom är det nära SoFo-kvarteren och Vitabergsparken, och till fina promenadstråk och motionsmöjligheter vid Årstaviken och Eriksdalsbadet.