Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Helgalunden 1
  [Område] => Södermalm
  [Våning] => 3 av 3, ej hiss
  [Rum] => 5 rum
  [Area] => 112 kvm
Föreningens information [Beskrivning uteplats] => [Tomtareal] => [Avgift] => 8 637 kr/mån Inkl Värme och VA. Obligatoriskt tillägg om 208 kr/mån för Kabel-TV och Bredband tillkommer. [Andelstal] => 5,05815 % [Andel av årsavgift] => Uppgift saknas [Lägenhetsnummer] => 1//00006 + 1//10006/1301 )

Helgalunden 1

VILLAKÄNSLA VID HELGALUNDEN – MYSIG ETAGEFEMMA MED BALKONG

FOTO: OZOLLAPA STYLING: RYDMAN TEXT: MUREN

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Oliver Källenfors
Reg. Fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Helgalunden 1
Område
Södermalm
Våning
3 av 3, ej hiss
Rum
5 rum
Area
112 kvm
Föreningens information
Avgift
8 637 kr/mån Inkl Värme och VA. Obligatoriskt tillägg om 208 kr/mån för Kabel-TV och Bredband tillkommer.
Andelstal
5,05815 %
Andel av årsavgift
Uppgift saknas
Lägenhetsnummer
1//00006 + 1//10006/1301

Driftskostnader

El
5 000 kr/år
Försäkring
3 500 kr/år
Total driftskostnad
8 500 kr/år
Drift räknat på
5 personer
Kommentar
Enligt säljarens uppgift i indikativt syfte. Förbrukning och avtal är alltid individuellt.

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

La Venezia glassbar i Skånegläntan
Promenader och bad vid Årstaviken
Uteserveringarna på Swedenborgsgatan
Restaurangerna kring Nytorget
Det finns alltid bilparkering!

Arkitekturen

Arkitekt: 1922 E. Lallerstedt

Helgalunden 1–9 i kvarteret Vågskivan 38 uppfördes 1922 av Generalpoststyrelsen som bostadshus för anställda inom posten. Arkitekt var Erik Lallerstedt som ritade många av postens byggnader, bland annat posthusen vid Odengatan och Fridhemsgatan. Han har även ritat flera stationshus, kyrkor och offentliga byggnader, exempelvis Kungliga Tekniska Högskolan. Vågskivan 38 är en trevåningsbyggnad med delvis inredd källare och på senare år inredd vind. Det är en lång huskropp som är uppdelad i olika färger och olika arkitektoniska detaljer, vilket gör att den kan uppfattas som flera olika hus. Fasaden på nummer ett är rödputsad och har runda dekorplattor mellan fönstren på första och andra våningen. Entrén är förlagd till husets innergård. Fastigheten är grönklassad enligt Stockholms stads kulturminnesklassificering, vilket innebär att den har ett högt kulturhistoriskt värde och att bebyggelsen är särskilt värdefull från historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt.

FÖRENINGEN

BRF Helgalunden 1-9

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen Brf Helgalunden 1-9 äger fastigheten Vågskivan 38 på adresserna Helgalunden 1-9. Föreningen består 33 lägenheter varav alla är upplåtna med bostadsrätt. Föreningen är en äkta bostadsrättsförening. Huset ritades 1929 av arkitekt Erik Lallerstedt.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen bildades 1978 och föreningen förvärvade fastigheten den 2:a januari 2019.

Mark

Eftersom föreningen nu äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder. Föreningen köpte marken eftersom tomträttsavgälden skulle höjas från cirka 300 000 kr/år till 1 mkr/år. Kostnaden för att ta lån blev väsentligt mycket lägre än tomträttsavgälden skulle ha blivit. Detta är positivt för föreningens ekonomi både på kort och lång sikt!

Förvaltare

Teknisk förvaltning samt fastighetsskötsel utförs av ADB Fastighetsservice AB. Ekonomisk förvaltning utförts av Nabo Uppsala.

Urval renoveringar

Under 1980-talet renoverades fastighetens rörstammar och elstigar. Tvättstugan renoverades 2008. I samband med vindsbyggnation 2012 lades taket om, ventilationen drogs om, trapphusen renoverades och entrédörrar byttes. 2015 renoverades gården. Stammarna har bytts ut genom åren i samband med renoveringar av badrum och kök. Föreningen har renoverat en lokal den sk Mjölkbutiken och upplåtit den som en bostadsrätt. Under 2019 spolades förenings stammar.

Kommande renoveringar

Under nästa år planeras en fönsterrenovering. Stammarna planeras att bytas 2030-2035.

Ekonomi

Under 2020 uppläts de nya bostadsrätterna på källarplanet vilket gav föreningen totalt 4 974 349kr i ökat eget kapital. Kapitalet går oavkortat till amortering av föreningens lån under 2021. De långfristiga skulderna är för föreningens fastighet sedan de köpte marken, dessa är i dagsläget på ca 31 Mkr, man amorterade senast för någon vecka sedan ytterligare 1 mkr. Detta ger cirka 14.000 kr per kvm boyta.

Föreningen har differentierade lån, vilket betyder att de lånen som upptagits i samband med förvärvet, har delats upp per lägenhet och varje lägenhet har en del av lånet kopplat till sin lägenhet. (I detta fall ca 1,64 mkr) Detta betyder att man skulle kunna betala av sin del av lånet och på så sätt bli en skuldfri lägenhet i föreningen och sänka sin avgift med ungefär 2200 kr/mån. Föreningens lån är enbart kopplade till köpet av fastigheten och utöver detta lån så har man inga fler lån, skulle man betala av sin del påverkas man således inte avgiftsmässigt av nya räntehöjningar.

Styrelsen och den ekonomiska förvaltaren Nabo har under början av året 2022 arbetat och tagit fram en ny underhållsplan för fastigheten som sträcker sig fram till 2070 och innefattar alla underhålls investeringar. Syftet med detta är att säkerställa en långsiktig ekonomisk planering för föreningen, där avgifter skall spegla underhållsbehov, ränte och inflationsnivåer samt amortering.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Länsförsäkringar.

Tvättstuga

Tvättstugan ligger i huset på Helgalunden 1. Den är utrustad med 2 tvättmaskiner, torktumlare, mangel- och torkrum.

Gemensamma utrymmen

Sommartid blomstrar gårdens grönskande träd och planteringar upp till en mysig oas. Gården erbjuder sittgrupp, matbord och grill.

Förråd

Till lägenheten hör ett källarförråd.

Garage och parkering

Boendeparkering på gatorna. Tillstånd ansöks hos Stockholm stad. Taxa 3.

Överlåtelseavgift och medlemskapsavgifter

Överlåtelseavgift 2,5% av gällande prisbasbelopp debiteras köparen. Pantsättningsavgift motsvarande 1% av gällande prisbasbelopp.

Juridisk person

Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens årsredovisning 2021.Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras direkt med föreningen.

OMRÅDET

Helgalunden är en idyll endast ett par kvarter från Götgatans puls ligger idyllen Helgalunden. Runt den fina Allhelgonakyrkan i trä ligger vackra klassicistiska byggnader med fasader putsade i olika milda nyanser. Bebyggelsen är anpassad till terrängen, vilket ger området en speciell karaktär, både kuperad och slingrande, med hög småstadskänsla. Men på kort promenad når du knutpunkter som Skanstull, Södra station och Mariatorget med allt vad det innebär av butiker, restauranger, service och kommunikationer. Du har dessutom nära till både SoFo-kvarteren och Vitabergsparken, och till fina promenadstråk och motionsmöjligheter vid till exempel Årstaviken och Eriksdalsbadet. För den som har bil brukar det alltid vara lätt att hitta parkeringsplats runt kyrkan.