Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Helgagatan 36B
  [Område] => Södermalm
  [Våning] => 1 av 3, ej hiss
  [Rum] => 1 rum och kök
  [Area] => 38 kvm
föreningens information [Beskrivning uteplats] => [Tomtareal] => [Avgift] => 2 278 kr/mån inkl värme, VA, kabel-TV basutbud och Bredband [Andelstal] => 0,27267 % [Andel av årsavgift] => 0,27267 % [Lägenhetsnummer] => 103 (99-2014-1-103)/1101 [Bostadens indirekta nettoskuldsättning] => 15 795 kr, Beräkning av bostadsrättens indirekta nettoskuldsättning har utförts på bostadsrättens andel av årsavgift. Informationen till beräkningen är inhämtad från föreningens årsredovisning 2021/22. [Förråd] => Lägenheten disponerar över ett stort vindsförråd enligt uppgift från säljare. )

Helgagatan 36B

GENUINT 1920-TAL - STOR OCH MYSIG ETTA MED ORIGINALKÖK

FOTO: SPINNELL STYLING: RYDMAN TEXT: MURÉN

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Josefin Widman
Reg. Fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Helgagatan 36B
Område
Södermalm
Våning
1 av 3, ej hiss
Rum
1 rum och kök
Area
38 kvm
föreningens information
Avgift
2 278 kr/mån inkl värme, VA, kabel-TV basutbud och Bredband
Andelstal
0,27267 %
Andel av årsavgift
0,27267 %
Lägenhetsnummer
103 (99-2014-1-103)/1101
Bostadens indirekta nettoskuldsättning
15 795 kr, Beräkning av bostadsrättens indirekta nettoskuldsättning har utförts på bostadsrättens andel av årsavgift. Informationen till beräkningen är inhämtad från föreningens årsredovisning 2021/22.
Förråd
Lägenheten disponerar över ett stort vindsförråd enligt uppgift från säljare.

Driftskostnader

El
5 000 kr/år
Försäkring
1 800 kr/år
Övrigt
3 000 kr/år
Total driftskostnad
9 800 kr/år
Drift räknat på
1 person
Kommentar
Övrigt avser gas. Driftkostnader beräknade enligt schablon.

planskiss

ARKITEKTUR TJUGOTALSKLASSICISM

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: SVEN WALLANDER 1926

Fastigheten Metern 9 stod färdig 1926 och ritades av Sven Wallander, chefsarkitekt på HSB, som ritade det mesta av deras produktion i Stockholm under denna tid. Det är en kvartersstor byggnad med en ståtlig entré i form av en klassicistiskt utformad och välvd portal och som omringar en grön innergård. Fasaden är putsad i gult och pryds av en hel del dekorativa detaljer. Fastigheten bevarar i hög grad sitt ursprungliga utseende, och de detaljer som under årens lopp har förändrats har sedan återskapats, vilket gör kvarteret till en riktig kulturskatt. Så är den också blåklassad i Stockholms stads kulturminnesklassificering, vilket innebär den högsta klassificeringen där byggnader med synnerligen högt kulturhistoriskt värde hamnar. Brf Metern är en av Stockholms äldsta bostadsrättsföreningar och bildades 1925, och består idag av 225 lägenheter samt två kommersiella lokaler. Föreningen är lågt belånad, har god ekonomi och trevliga och engagerade medlemmar som ordnar många aktiviteter; gårdsfester, middagar, tai chi och qi gong till exempel. Invändigt finns flera gemensamma faciliteter såsom festlokal, hobbyrum, pingisrum, bastu, prylbytesrum, grovsoprum/sopsortering, cykelkällare och flera tvättstugor inkluderat akuttvättmaskin och stenmangel. På den stora och grönskande gården hänger du gärna, bland träd och rabatter finns många utegrupper och grillar att nyttja. Här finns en fin berså med fontän. Den odlingsintresserade kan köa för en egen rabatt och odla i låda. Föreningen har även en trädgårdsmästare som sköter växtligheten. Barnen springer hem till varandra över gården. Föreningen har också en bilpool med garageplats.

FÖRENINGEN

HSB Brf Metern i Stockholm

Föreningen

Brf Metern i Stockholm (org. 702001–4291) är en äkta bostadsrättsförening som förvärvade fastigheten Metern 9 och Vågskivan 18 år 1926 och 1927. Föreningen består av en rad flerbostadshus belägna på Helgagatan 36 och Blekingegatan 27–29, och omfattar 279 lägenheter upplåtna med bostadsrätt (12 642 kvm boyta) samt 5 lokaler upplåtna med hyresrätt. Marken innehas med äganderätt. Huset uppfördes år 1926 och ritades av arkitekten Sven Wallander. Föreningen registrerades år 1930.

Försäkring

Fastigheterna är fullvärdesförsäkrade hos Folksam.

Förvaltning

Den ekonomiska förvaltningen sköts av HSB och den tekniska förvaltningen sköts av föreningen som har en anställd fastighetsskötare.

Ekonomi

Föreningen har mycket stark ekonomi och har haft länge. Föreningens lån enligt årsredovisningen 2021/22 ligger på 9,5 MKR vilket ger en belåning på ca 723 kr per kvadratmeter.

Det finns inga beslutade avgiftsändringar (avstämt med styrelsen 2023-03-20).

Renoveringar i urval

2022 Trapphusmålning vågskivan, 2021 fritidslokal, 2020 åtgärder av markfuktighet och byte till branddörrar på vindar 2019 OVK, 2018 upprustning av cykelkällare och trappuppgångar pågår, 2017/2018 renovering av portar, 2017 samtliga fönster har målats, upprustning av entréer och balkonger i trapphus, reglering av värmesystem, 2016–2017 indragning av fiber och anslutning till bredband, målning fönster, 2011 ommålning av trapphus, 2010 renovering av bastu, putsning av fasad, 2004 elstigar byttes, 2000 taket renoverades, 1990 el stammar, 1982 stambyte i kök och badrum.

Planerade renoveringar

2023–2024 Förstärkning/byte av lägenhetsdörrar till säkerhetsdörrar, 2023 Underhåll av övernattningsrum och stamspolning är pågående arbeten. Stamspolningen genomförs närmsta veckorna.

Bredband och kabel-tv

Föreningens leverantör avseende bredband är Ownit och kabel-tv via Tele2. Bredband och kabel-tv grundutbud ingår i avgiften.

Juridisk person och delägarskap

Föreningen godkänner inte juridisk person som medlem i föreningen. Delat ägande accepteras med en lägsta ägarandel om 10% och max en förälder som delägare om barn ska bo i lägenheten.

Överlåtelse- och pantsättningsavgift

Föreningen tar ut en överlåtelseavgift på ca 1800 kr som betalas av säljaren samt en pantsättningsavgift på ca 550 kr/pant som betalas av köparen.

Gemensamma utrymmen

Tvättstugor och mangel/strykrum finns i uppgång 9. Där finns även bastu, motionsrum med boxningssäck och pingisbord, föreningslokal i två plan, hobbyverkstad, soprum med viss källsortering. Föreningen är känd för sin härliga och stora innergård med syrenberså, gräsmatta, en fontän och massor av vackra träd och buskar. Det finns ett flertal rabatter som sköts av föreningens trädgårdsgrupp och trädgårdsmästare. Här finns även grillar och utemöbler.

Bilpool

15 av föreningens hushåll har gått ihop och startat en bilpool, de delar på en bil som står i ett garage på Grindsgatan. Läs gärna mer på hemsidan: www.meternbilpool.wordpress.com

Städning och städdagar

Trappstädning sköts på entreprenad. Gemensamma städdagar förekommer 1-2 gånger per år.

Hemsida

www.hsb.se/stockholm/brf/metern

Medlemskap

Medlemskap i HSB krävs för att bli medlem i föreningen. Medlemskap tecknas via HSB. https://www.hsb.se/medlem/

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens officiella faktadokument och hemsida i mars 2023. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Nästan som en uppenbarelse några kvarter från Götgatans puls ligger idyllen Helgalunden. Runt den fina Allhelgonakyrkan i trä ligger vackra klassicistiska byggnader med fasader putsade i olika milda nyanser. Bebyggelsen är anpassad till terrängen, vilket ger området en speciell karaktär, här är både kuperad och slingrande, med hög småstadskänsla. Men på kort promenad når du knutpunkter som Skanstull, Södra station och Mariatorget med allt vad det innebär av butiker, restauranger, service och kommunikationer. Du har dessutom nära till både SoFo-kvarteren och Vitabergsparken, och till fina promenadstråk och motionsmöjligheter vid till exempel Årstaviken och Eriksdalsbadet.