Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Grindsgatan 37
  [Område] => Södermalm
  [Våning] => 3 av 6, hiss finns
  [Rum] => 2 rum
  [Area] => 41 kvm
föreningens information [Beskrivning uteplats] => [Tomtareal] => [Avgift] => 1 902 kr/mån Kabel-TV och 100 Mbit Bredband obl. kostnad om 169 kr /mån. [Andelstal] => 0,70696 % [Andel av årsavgift] => Uppgift saknas [Lägenhetsnummer] => 767 )

Grindsgatan 37

VÄLPLANERAD SEKELSKIFTESTVÅA I SKULDFRI FÖRENING

TEXT: LUNDGREN FOTO: ÖSTLING STYLING: RYDMAN

Denna bostad är såld

BOKA EN KOSTNADADSFRI VÄRDERING!

Vi är nyfikta på din bostad! Fyll i formuläret och låt ass göra en kostnadsfri värdering inför en eventuell försäljning. Vi kontaktar dig efter genomförd förfrågan.

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Grindsgatan 37
Område
Södermalm
Våning
3 av 6, hiss finns
Rum
2 rum
Area
41 kvm
föreningens information
Avgift
1 902 kr/mån Kabel-TV och 100 Mbit Bredband obl. kostnad om 169 kr /mån.
Andelstal
0,70696 %
Andel av årsavgift
Uppgift saknas
Lägenhetsnummer
767

planskiss

Arkitekturen

Arkitekt: Dorph & Höög 1905

De tre bostadshusen som utgör föreningen uppfördes i fem våningar samt en suterrängvåning och på detta sätt blev hushöjden sex våningar trots att byggnadsstadgan bara medgav fem våningar. Suterrängvåning rymde butiker samt tvättstugor och förråd i de inre delarna och under gården. I övrigt fanns bostäder i husen och merparten var om ett till två rum och kök, men det fanns också ett fåtal trerummare samt ett enkelrum med kakelugnsspis, det senare var avsett för portvakten.

Lägenheterna fick en tidsenlig standard och försågs med torrklosetter i anslutning till tamburen. Bostadsrummen värmdes upp av kakelugnar och fönstren hade enkla bågar som under den kalla årstiden kompletterades med lösa innanfönster. Köken inreddes med vedspis, skafferi samt en arbetsbänk med utslagsho och kallvattenkran. Troligtvis fanns också några öppna hyllor och en vedlår. Några jungfrukammare fanns inte i lägenheterna, men däremot fanns serveringsrum i de stora trerummarna.

De tre bostadshusen är alla utmärkta exempel på det tidiga 1900-talets jugendarkitektur och deras fasader är samkomponerade. Suterrängvåningens nedre del är klädd med släthuggen kalksten och den övre är putsad med en kammad yta. Portarna är utförda i trä med spröjsade glasytor och samtliga är troligtvis av nyare datum. Ovanför portarna finns ritsad dekor med gatunumret i relief samt två små fönster med välvd överdel och mellan dem en halv balusterdocka. Strax därovan ytterligare några dekorativa ritsade band. Fasaderna är slätputsade i ljusgult respektive vitt och pryds av ritsade band och stiliserande växtmotiv samt ett flertal spetsiga prydnadsgavlar med små fönster som utformats precis som de som sitter ovanför portarna. Fönstren är i huvudsak två till tre lufter breda med överfönster och merparten är insatta på 1970-talet. På Grindsgatan 20 sitter dock spröjsade fönster som sannolikt är insatta redan i slutet av 1920-talet.

Ombyggnader

Fastigheterna har renoverats i omgångar och bland annat har torrklosetterna ersatts av wc och detta gjordes under 1920–1930-talen. 1929 delades några lägenheter i hörnhuset upp i mindre och 1935 nyinreddes hörnbutiken i samma fastighet. Det dröjde dock fram till mitten av 1970-talet innan fastigheterna moderniserades och då drogs centralvärme in i lägenheterna och samtliga fick moderna kök och badrum. Hissar sattes också in i trapphusen och många lägenheter slog samman vilket i huvudsak resulterade i två till fyra rum och kök. På senare år har vinden inretts för bostadsändamål och balkonger har satts upp på gårdsfasaderna.

Kvalitéer

I början av 1900-talet uppfördes en mängd byggnader på Södermalm och av den anledningen finns det många jugendhus i stadsdelen. Några av dessa finner vi i kvarteret Ritaren och dessa är mycket intressanta, inte minst med tanke på den eleganta arkitekturen men också för att det är så många byggnader som uppförts vid samma tid och efter ritningar av samma arkitekter. Byggnaderna bevarar i stora drag sitt ursprungliga utseende med vackra ritsningar och mycket dekorativa prydnadsgavlar. Interiört finner vi trivsamma lägenheter som bland annat bevarar profilerade snickerier och en hel del kakelugnar från tidigt 1900-tal.

FÖRENINGEN

Brf Ritaren 5 o 12

Allmänt

Föreningen Brf Ritaren 5 och 12 är en skuldfri föreningen med ca 8Mkr i kassan med fastigheterna Ritaren 5 och Ritaren 12. På fastigheten finns två bostadshus som byggdes år 1905 och totalrenoverades 1976. Föreningen är en s.k. äkta bostadsrättsförening. I föreningen finns 80 lägenheter upplåtna med bostadsrätt samt 1 lägenhet med hyresrätt på 76 kvm. Vidare finns 11 lokaler med hyresrätt samt garage med 14 garageplatser för bil och 4 garageplatser för motorcykel. Priset på parkeringsplats ligger på ca 1 500 kr/mån. Räkna med några års väntetid för plats. Total lägenhetsyta är 5 877 kvm och total lokalyta är 380 kvm. Föreningen innehar marken med tomträtt och nuvarande avgäldsperiod löper t.o.m. 2024-09-30 för fastigheten Ritaren 12 och för fastigheten Ritaren 5 2024-12-31.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av sbc och den tekniska förvaltningen sköts av Fastighetshjälpen Lindgren AB.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har tre bokningsbara tvättstugor. En på Blekingegatan 20 och två på Blekingegatan 18. De sistnämnda är i samma lokal. Två stora cykelförråd, barnvagnsrum, källarförråd samt en grönskande stor innergård.

Ekonomi

Efter ett omfattande vindsprojekt 2008 då 10 vindslägenheter skapades, så sänktes därefter avgifterna. Försäljningen gav föreningen ett tillskott om närmare 13 miljoner. I augusti 2015 löste föreningen sitt sista lån och är nu fortfarande skuldfri. Föreningen har nu en mycket solid ekonomi med ca 8 Mkr i kassan (kontrollerat 2022-07-05). De totala lokal och hyresintäkterna ligger på över 1 mkr årligen. Föreningen nyttjar marken via tomträtt med en årliga avgäld på 600 tkr, avtalet löper till januari 2025. Köparen står för överlåtelseavgiften om 2,5% av gällande prisbasbelopp samt ev pantsättningsavgift om 1% av gällande prisbasbelopp kr. Det har inte upptagits några lån sedan den senaste årsredovisningen. Föreningen har inga beslutade avgiftsförändringar (kontrollerat 2022-07-05).

Genomförda renoveringar

2021 Genomfördes OVK. 2020 utfördes stamspolning, OVK samt en renovering av tvättstugan. 2017-18 genomfördes en uppfräschning av gården och garaget renoverades. 2016 skapades barnvagnsförråd på Blekingegatan 20. 2015 genomfördes ovk för hela fastigheten. 2013 byttes samtliga lås, renovering av hissar, spolning av samtliga rörstammar. 2012 Installerades helt nya maskiner i tvättstugan nr 2 (2 x tvättmaskin, 1 torktumlare, 1 torkskåp). 2011 målades samtliga fönster mot gårdar om. 2010 böt man entréportarna i mot mer tidstypiska. 2010 renoverades trapphusen. 2008 byggdes och såldes 10st vindslägenheter, iordningställande av hissar, underhåll av tvättstugor, utbyte av en tvättmaskin samt installation av Telia fiberuttag. Samma år fick man nytt tätskikt på gårdarna samt nytt plåttak/yttertak. 2007 renoverades gatufasaderna, fönster mot gatan målades, egen undercentral för fjärrvärme installerades. 2006 byggdes balkonger. 2005 spolades stammarna och hissar installerades. 2004 gårdsfasad samt tak renoverades. 1997 fjärrvärme och nytt ventilationssystem installerades. 1996 målades fönster mot gatan. 1976 byttes samtliga rörstammar.

Kommande renoveringar

Föreningen har annars inget större underhåll planerat de närmast åren, men man ser löpande över underhållsplanen.

Kabel-tv och bredband

Kabel-tv och bredband via Comhem. Obligatorisk avgift om 169 kr/mån för bredband och kabel-tv.

Förråd

Aktuell lägenhet disponerar ett källarförråd ca 6 kvm.

Delat ägande/juridisk person

Föreningen accepterar delat ägande med ett krav på minsta ägarandel på 10 %. Juridisk person accepteras inte som medlem i föreningen.

Kontroll information

Ovanstående information kommer från årsredovisning 2021 samt föreningens hemsida. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras direkt med föreningen.

OMRÅDET

På Grindsgatan bor du både lugnt och centralt. Läget invid fina Helgalunden med genuin 1920-talsbebyggelse är oerhört trivsamt. Samtidigt förflyttar du dig enkelt över staden då du bor nära knutpunkter som Skanstull och Södra station med tunnelbana, bussar och pendeltåg. Du har också nära till Eriksdalslunden, Eriksdalsbadet och fina motionsstråk nere vid Årstaviken, och promenerar enkelt över Götgatan och når då de mysiga Sofo-kvarteren. Grindsgatan övergår norrut i Swedenborgsgatan som leder upp till Mariatorget så även denna del av Södermalm nås enkelt till fots.