Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Folkungagatan 51
  [Område] => Södermalm
  [Våning] => 2 av 5, hiss finns
  [Rum] => 1 rum
  [Area] => 38 kvm
Förvaltares information [Beskrivning uteplats] => [Tomtareal] => [Avgift] => 1 751 kr/mån [Andelstal] => 0,01327 % [Andel av årsavgift] => Uppgift saknas [Lägenhetsnummer] => 06699-01-01-2019 )

Folkungagatan 51

SOCIAL STUDIOLÄGENHET MED BALKONG MOT LUGN GÅRD

FOTO: SPINNELL STYLING: LINDHOLM TEXT: MUREN

Denna bostad är såld

BOKA EN KOSTNADADSFRI VÄRDERING!

Vi är nyfikta på din bostad! Fyll i formuläret och låt ass göra en kostnadsfri värdering inför en eventuell försäljning. Vi kontaktar dig efter genomförd förfrågan.

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Folkungagatan 51
Område
Södermalm
Våning
2 av 5, hiss finns
Rum
1 rum
Area
38 kvm
Förvaltares information
Avgift
1 751 kr/mån
Andelstal
0,01327 %
Andel av årsavgift
Uppgift saknas
Lägenhetsnummer
06699-01-01-2019

planskiss

Arkitekturen

Arkitekt: Erik Lallerstedt - 1932

På den stora tomten Gråberget 23 som ligger både mot Folkungagatan och mot Tjärhovsgatan, uppförde Posten 1932 ett hus med postkontor på bottenvåningen och lägenheter för Postverkets anställda på våningsplanen. Arkitekt var Erik Lallerstedt som ritade många av Postens byggnader och troligtvis var deras chefsarkitekt, en roll som sedan hans son Lars-Erik Lallerstedt övertog i slutet av 1940-talet. Erik Lallerstedt har, förutom ett stort antal postbyggnader, till exempel även ritat KTH:s huvudbyggnad på Valhallavägen, Trygghuset på Birger Jarlsgatan vid Humlegården och Kungsholms kyrkas vackra församlingshus. Gråberget 23 består av två huskroppar som binds samman av bottenvåningen som löper genom hela kvarteret. Byggnaden är i mångt och mycket ett klassicistiskt hus men som har funktionalistiska drag. Spröjsade klassicistiska fönster varvas med ospröjsade burspråksfönster. I Postens lokaler huserar numer Lidl. I Brf Gråberget 23 finns 45 bostadsrättslägenheter och föreningen har även en kvarvarande hyresrätt. Lidl äger sin lokal och också gården, men föreningen har servitut att använda den och har utemöbler här. För föreningens boende finns också två tvättstugor, cykel- och barnvagnsrum och tidningsåtervinning.

FÖRENINGEN

Brf Gråberget 23

Föreningen

Brf Gråberget 23 (org. 769606-5312) är en skuldfri och äkta förening som förvärvade fastigheten Gråberget 23 år 2006. Föreningen består av ett flerbostadshus med 46 lägenheter varav 45 innehas med bostadsrätt och en hyresrätt, fastigheten är belägen på tre adresser; Folkungagatan 51 och 53 samt Tjärhovsgatan 6. Marken innehas med äganderätt. Lokalerna i huset ägs sedan 2008 av Lidl genom en tredimensionell fastighetsbildning. Brf Gråberget 23 äger bostadsytor, vind och källarutrymmen samt har vissa gemensamhetsanläggningar tillsammans med Lidl. Gården ägs av Lidl, föreningen har servitut att nyttja den.

Ekonomi

Föreningen är skuldfri. Avgiften höjdes med 2% under 2021. Avgiften betalas månadsvis i förskott.

Överlåtelseavgift

Föreningen tar ut en överlåtelseavgift på 1 190 kr av säljaren.

Renoveringar, i urval

2020 / 2021stambyte på de nedersta våningarna har genomförts, uppfräschning av trapphus, 2019 byte av rökgasfläkt, målning av yttertak, komplettering av taksäkerhet, 2018 renovering av kungsbalkonger, vädringsbalkonger, samt burspråk/fasader, 2016 reparation av läckage på värmesystemet, nya trädgårdsmöbler till gården, 2015 reparation av avloppsrör, fiber installerades, renovering av badrum i de hyresrätter som omvandlades till bostadsrätter, 2014 fem nya balkonger byggdes, färdigställande av OVK, 2012 fönsterrenovering, 2009 renovering av trapphus och entré, nyinstallation av hiss, 2008 nytt gårdsbjälklag, 1991 fasadrenovering, 1979 rörstambyte, elstambyte.

Planerade renoveringar

Stambyte förväntas kunna starta i januari 2022, i övrigt löpande underhåll.

Bredband och kabel-tv

Föreningen har avtal med Ownit för kabel-tv och bredband med en hastighet om 100 Mbits/s, bredband ingår för närvarande i månadsavgiften.

Gemensamma utrymmen

Cykel- och barnvagnsrum i entrén på Tjärhovsgatan 6, innergård, 2 tvättstugor med totalt 4 tvättmaskiner, 2 torktumlare samt 2 torkrum, en i källaren på Tjärhovsgatan 6 och en i källaren mellan Folkungagatan 51/53, tidningsåtervinning finns i källare Folkungagatan 51/53.

Förråd

Lägenheten disponerar ett vindsförråd och ett källarförråd.

Städning och städdagar

Trappstädning sker på entreprenad.

Medlemskap

Föreningen godkänner inte juridisk person som medlem i föreningen, delat ägande accepteras.

Hemsida

www.graberget23.se

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens officiella faktadokument och kontakt med styrelsen i september 2021. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Här bor du där SoFo börjar, mitt i smeten och nära till allt. Inom 50 meter finns det mesta du behöver i vardagen som två matbutiker (en billigare Lidl-butik och en välsorterad Ica-butik), två apotek, Systembolaget, en järnaffär öppen 365 dagar om året, tunnelbana och bussar. Det tar bara ett par minuter att promenera ner till Nytorget med några av stans bästa restauranger och trevligaste fik. Nära är det också till mysiga kulturkvarter vid Katarina, Mosebacke och Fjällgatan och oasen Vita Bergen.