Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Fatbursgatan 35
  [Område] => Södermalm
  [Våning] => 2 av 2, ej hiss
  [Rum] => 2 rum
  [Area] => 41 kvm
Enligt uppmätning
Boarea enligt förvaltare: 38 kvm [Beskrivning uteplats] => [Tomtareal] => [Avgift] => 2 741 kr/mån [Andelstal] => 2,89819 % [Andel av årsavgift] => 2,83744 % [Lägenhetsnummer] => 00211 )

Fatbursgatan 35

SEKELSKIFTESTVÅA I SÖDERLÄGE MED KAKELUGN

TEXT:BECK REMNES STYLING:VANKEPPEL FOTO:OZOLAPPA

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Konstantin Dallas
Reg fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Fatbursgatan 35
Område
Södermalm
Våning
2 av 2, ej hiss
Rum
2 rum
Area
41 kvm
Enligt uppmätning
Boarea enligt förvaltare: 38 kvm
Avgift
2 741 kr/mån
Andelstal
2,89819 %
Andel av årsavgift
2,83744 %
Lägenhetsnummer
00211

Driftskostnader

Drift räknat på
2 personer

planskiss

Arkitekturen

Arkitekt: 1900-1901 DAHL & JOHANSSON

Kvarteret Färdknäppen som uppfördes av Stockholms stad till förmån för sin tids arbetarklass, är idag ett mycket eftertraktat bostadsområde. Inte minst på grund av de anslutande kommunikationerna vid Södra Station, med både bussar, pendel- och lokaltåg. Själva gatan är uppkallad efter den försvunna sjön Fatburen, som en gång fylldes igen i samband med järnvägsbyggandet och anläggandet av just Södra Station. Nära till vatten är det dock ändå, med både Tantolunden, Långholmen och Reimersholme på behändigt avstånd med bad och bryggor. Fina promenadstråk erbjuds också längs vattnet vid Årstaviken och Södermälarstrand. I närområdet hittar du också kvarterskrogar och barer med det rätta Söderstuket, liksom restauranger, caféer och bagerier tillsammans med matbutiker, apotek, frisör och gym. Swedenborgsgatan blir om sommaren en härlig gågata med uteserveringar, utomlandskänsla och strosande folk.

FÖRENINGEN

Brf Färdknäppen 2

Föreningen

Brf Färdknäppen 2 (org. nr 769616-8355) är en äkta förening som förvärvade fastigheten Färdknäppen 2 år 2009. Föreningen består av Fatbursgatan 31-35 och omfattar 33 lägenheter med bostadsrätt, 3 lägenheter med hyresrätt samt en lokalyta (extra vindsförråd för uthyrning). Husen förenas av en vacker lummig gård. Marken innehas med tomträtt.

Ekonomi

De långfristiga skulderna uppgår enligt årsredovisningen 2019 till 6,2 milj kr, vilket ger cirka 4063 kr/kvm boyta. Varken någon amortering eller ett nytt lån är tecknat sedan årsredovisningen 2019.

Mark

Föreningen innehar marken med tomträtt. Ang. tomträttsavgälden: Den är bestämd till 358 400 kronor för nästa avtalsperiod, men med nedsättning de fyra första åren blir det: 22-23: 244 400 kr 23-24: 272 900 kr 24-25: 301 400 kr 25-26: 329 900 kr

Avgifter

Det finns inga planerade avgiftsförändringar kontrollerat med styrelsen 2021-05-12. I avgiften ingår värme och vatten, den betalas månadsvis i förskott.

Förvaltning

Den ekonomiska förvaltningen sköts av SBC. Fastighetsskötsel sköts av Hutta Fastighetsförvaltning AB, och städning av Södermalms Hustomte.

Bredband och Kabel-TV

Bredband och kabel-tv levereras via Comhem.

Juridisk person

Föreningen godkänner inte juridisk person.

Delat ägande

Delat ägande accepteras mellan sambos/makar.

Avgifter

Föreningen tar ut en överlåtelseavgift på 1 190 kr av köparen och 476kr vid lån av pantsättaren.

Gemensamma utrymmen

Föreningens medlemmar disponerar gemensamt samlingslokal, hobbyrum, gym, bastu, två cykelförråd, två tvättstugor samt grovsop- och återvinningsrum för glas, metall, papper samt elprodukter. Dessutom finns en mycket fin gemensam grönskande innergård längs med hela fastigheten med soffgrupper, gräsmattor samt bl a buskar med vinbär och krusbär. Möjlighet att förvara cyklar under tak.

Förråd

Lägenheten disponerar ett vindsförråd. Det finns dessutom möjlighet att hyra extra vindsförråd för boende i huset.

Renoveringar

2021 stamspolning, 2020 rörelsesensorer för belysning, nya cykelställ, 2018 målning av fönster och portar, byte av koddosor, 2017 byte av undercentral, nya trädgårdsmöbler, byte av låssystem, renovering av portdörrar, 2016 stamspolning, tätning av tak, byte duschblandare i hyreslägenheter, injustering av värmesystem, 2014 byte vitvaror i hyreslägenheter, 2013 byggnadsinventering, 2011 reparation takvärme 2010 stamspolning, låsbyte, snörasskydd tak, 2009 trapptavlor, trädfällning, 1990-talet stammar kök och bad, el-stigare, tak, fasad, fönster, trapphus och tvättstugor.

Planerade renoveringar

Föreningen håller på att upphandla en ny OVK som troligen genomförs efter sommaren. Upphandling pågår även för renovering av badrum i hyresrätter. Blir troligtvis tidigast i höst enligt styrelsen 2021-05-12. Föreningens bästa alternativ för att stärka ekonomin långsiktigt och hålla avgifterna nere är att konvertera råvindar till lägenheter för att fördela medlemmarnas kostnader över fler lägenheter och få in en engångsintäkt vid försäljning. Arbetet med att undersöka detta alternativ går långsamt framåt och styrelsen har varit i kontakt med några olika entreprenörer för att undersöka möjligheterna. Inget beslut är dock fattat och om de skulle vilja gå vidare med planerna så kommer ingenting att ske förrän föreningen har ett stämmobeslut där alla fått en chans att göra sin röst hörd.

Städning och städdagar

Trappstädning sköts på entreprenad. Gemensamma trädgårdsdagar förekommer två gånger per år.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från årsredovisning 2019, hemsida samt kontakt med styrelsen 2021-05-12. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

I början av 1900-talet uppfördes ett flertal bostadshus avsedda för arbetare av Stockholms stad. Däribland Färdknäppen 2, efter ritningar av byggnadsfirman Dahl & Johansson år 1901. Ett ganska enkelt och sparsmakat hus i jugendstil, med en klassisk disposition. Det var under Stockholmsutställningen år 1897 som man för första gången fick se exempel på det som senare kom att benämnas som jugend. Omkring år 1900 hade stilen även rotat sig i arkitekturen med böljande linjer, svängda burspråk och stiliserade motiv från djur- och växtriket. Jugendhus med inslag av barock, så kallad jugendbarock, blev också mycket vanligt under denna tid. Färdknäppen 2 har en mycket fin och till stora delar välbevarad fasad. Bottenvåningen är klädd i släthuggen natursten, med elegant utformade portaler i samma material. Fasaden ovanför är spritputsad i en gul/röd nyans. Här finns också slätputsade lisener och dito fönsteromfattningar och fält. Ovan takfoten i husets mitt finns en mjukt svängd fronton med ett spröjsat lunettfönster. Portarna av trä och glas är bevarade sedan byggnadsåret, med ett generöst överljus ovanför som släpper in ljus till trapphuset. På senare år har bland annat kök och duschrum bytts ut i samtliga lägenheter och nya fönster satts in, men utöver det är Fastighetens exteriör mycket välbevarad.