Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Eriksdalsgatan 34
  [Område] => Södermalm
  [Våning] => 2 av 3, ej hiss
  [Rum] => 2 rum
  [Area] => 43,5 kvm
Förvaltarens information [Beskrivning uteplats] => [Tomtareal] => [Avgift] => 2 534 kr/mån Inkl. värme,vatten, hushållsel & bredband/kabel-tv . [Andelstal] => 0,24012 % [Andel av årsavgift] => 0,26681 % [Lägenhetsnummer] => 99-2029-2-91/1101 [Bostadens indirekta nettoskuldsättning] => 123 046 kr, Beräkning av bostadsrättens indirekta nettoskuldsättning har utförts på bostadsrättens andel av årsavgift. Informationen till beräkningen är inhämtad från föreningens årsredovisning 2021. )

Eriksdalsgatan 34

MELLAN SÖDERS PULS & ÅRSTAVIKEN - VÄLPLANERAD FUNKISTVÅA MED BALKONG I SÖDERLÄGE

FOTO: OZOLLAPA STYLING: RYDMAN TEXT : MURÉN

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Hanna Tairi
Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Eriksdalsgatan 34
Område
Södermalm
Våning
2 av 3, ej hiss
Rum
2 rum
Area
43,5 kvm
Förvaltarens information
Avgift
2 534 kr/mån Inkl. värme,vatten, hushållsel & bredband/kabel-tv .
Andelstal
0,24012 %
Andel av årsavgift
0,26681 %
Lägenhetsnummer
99-2029-2-91/1101
Bostadens indirekta nettoskuldsättning
123 046 kr, Beräkning av bostadsrättens indirekta nettoskuldsättning har utförts på bostadsrättens andel av årsavgift. Informationen till beräkningen är inhämtad från föreningens årsredovisning 2021.

Driftskostnader

Försäkring
1 259 kr/år
Total driftskostnad
1 259 kr/år
Drift räknat på
1 person

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Parken och strandpromenaden vid Årstaviken
Trädgården och massor av restauranger, kaféer och
Eriksdalsbadet - inomhus- och utomhusbad med gym
Eriksdalslundens koloniområde

Arkitekturen

Arkitekt: Sven Wallander 1930

Huset på Eriksdalsgatan 20–36, Grindshage 9, ritades tillsammans med de kringliggande husen i Brf Axet av Sven Wallander och stod klar 1930. Byggnaderna uppfördes för HSB:s räkning av byggmästaren Herman Pettersson. Sven Wallander var med och grundade HSB 1923 och blev sedan dess chefsarkitekt som ritade det mesta av deras produktion under denna tid. Alla bostadsbyggnader i Brf Axet är uppförda i tre våningar och är så kallade tjockhus, vilket innebär att de är ca 16 meter djupa. Bostäderna i föreningen var nästan uteslutande om ett till två rum och kök, men det fanns också några trerummare samt ett antal enkelrum med kokvrå. Vissa av husen fick en lite enklare standard och klassades som ”B-hus”, vilket bland annat innebar att badkar och diskho inte ingick utan kostade extra. Kylskåp var ännu inte standard i köken, däremot fanns det friskluftsventilerade skafferier samt rinnande varmt och kallt vatten. Kökstyperna var av tre olika varianter; dels ordinära med en mindre matplats, dels avlånga med skåp och bänkar på ena långsidan samt dels den sort som saknar fönster och ligger innanför matrummet och separeras av en glasvägg. I området, intill Grindshage 9, byggdes också en liten barnkrubba för områdets barn. Fastigheterna är nu grönklassade i Stockholms stads kulturhistoriska klassificering, vilket innebär att byggnaderna är särskilt värdefulla ur historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synvinkel.

FÖRENINGEN

HSB Brf Axet i Stockholm

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fem fastigheter i kvarteret och består av 404 bostadslägenheter. Föreningen har även 30 lokaler som upplåts med hyresrätt. Föreningen är en äkta bostadsrättsförening. Huset ritades 1930 av arkitekt Sven Wallander.

År föreningen bildades

Mycket välskött och stabil förening som bildades redan 1930 och är en av Stockholms största och äldsta bostadsrättsföreningar.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av HSB samt styrelsen.

Garage och parkering

Boendeparkering på gatorna. Tillstånd ansöks hos Stockholm stad.

Renovering

Fastigheterna totalrenoverades mellan åren 1984 och 1992. Renoveringen omfattade stammar, el, ventilation, fasad, kök samt badrum i samtliga lägenheter.

Kommande renoveringar

Föreningen håller just nu på att installera solceller på sina tak. Efter det planerar föreningen att bygga sopstationer på innergårdarna.

Ekonomi

De långfristiga skulderna uppgår enligt årsredovisningen 21/22 till ca 45 mkr, vilket ger cirka 2400 kr/kvm boyta, vilket får ses som en mycket låg belåningsgrad. För att finansiera solcellsanläggningen har föreningen under senaste året lånat ytterligare 4 mkr. Efter det lånet blir belåningen ca 2600/kvm. Vilket fortfarande är mycket lågt.

Föreningen köper gemensamt in el för samtliga lägenheter vilket gör att elkostnaden blir lägre eftersom du inte behöver betala för nätkostnad och abonnemang. Elkostnad avläses automatiskt och aviseras tillsammans med månadsavgiften. I samband med de nya solcellerna kommer förmodligen denna kostnad att sjunka avsevärt.

Avgifter

Överlåtelseavgift: 2,5 % av prisbasbelopp faktureras säljaren eller köparen. Pansättningsavgift: 1 % av prisbasbelopp faktureras pantsättaren per pantsättning.

Föreningen uttrycker ett potentiellt behov av att höja avgifter under kommande höst. Inget är dock bestämt än, men i dagsläget diskuteras en höjning om ca 5%. Detta för att täcka generellt ökade kostnader, avgiften har tidigare inte höjts på 20 år.

Förråd

Lägenheten disponerar ett rymligt källarförråd.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har flera grönskande gårdar med bersåer, 24 odlingslotter och sittgrupper. Här finns även grillmöjligheter. I källaren på Timotejgatan 4 har föreningen två övernattningsrum som medlemmarna kan hyra. De har ett gemensamt pentry, dusch och toalett. Varje rum har två sängar. Avgiften är 100 kr per rum och dygn. Det finns även en festlokal, bastu, solarium, motionsrum, hobbyrum samt vävstuga. Dessutom finns flera cykelrum och cykelställ på gårdarna.

Tvättstuga

Det finns fem tvättstugor i föreningen och skicket är generellt mycket bra med tvättmaskiner, torktumlare, torkskåp samt torkrum.

Bredband och tv

Föreningen har avtal med ComHem om distribution av kabel-tv. Avgiften för kabel-tv (grundutbud) ingår i avgiften. Om du önskar fler kanaler kan du hyra en dekoder och abonnera på extra kanaler. Föreningen har ett fiberbredbandsnät med 1000 mb/s och avtal om gruppanslutning till en bredbandsleverantör (Bahnhof).

Delat ägande

Föreningen godkänner bara delat ägande för den som inte bor i lägenheten, om denne har samma andel som den som bor i lägenheten.

Juridisk person

Juridiska personer accepteras inte.

Hemsida

För ytterligare information, besök gärna föreningens hemsida på: https://www.hsb.se/stockholm/brf/axet/foreningen/

Kontroll

Ovanstående uppgifter kommer från årsredovisning 21/22. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras direkt med föreningen.

OMRÅDET

I Eriksdalsområdet bor du både lugnt och centralt. Läget är lite avskärmat men också nära till mycket. Området omges av flera parker och mycket grönska alldeles ovanför vattnet med bryggor och småbåtshamn. Samtidigt är det nära till knutpunkter som Skanstull och Södra station. Flera busslinjer, bl a 3:an och 4:an, har hållplatser som ligger bekvämt och tidsbesparande nära på Ringvägen. Det går snabbt att ansluta till såväl tunnelbana som pendeltåg och tvärbana. Till butiker, restauranger och nöjen vid Ringen, Götgatan, SoFo och Mariatorget är det också trevligt att ha nära. Den som gillar idrott och att träna befinner sig i rätt kvarter, här finns fina motionsstråk, utegym, Friskis & Svettis, Eriksdalsbadet med simbassänger och gym, Eriksdalshallen, fotbollsplan, skridskois m m.