Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Brännkyrkagatan 92
  [Område] => Södermalm
  [Våning] => 1 av 5, hiss finns
  [Rum] => 1,5 rum och kök
  [Area] => 35 kvm
Faktisk uppmätn norm SS 21054
34 kvm enligt lägenhetsregister. [Beskrivning uteplats] => [Tomtareal] => [Avgift] => 2 545 kr/mån Inkl. Värme, V/A. En obligatorisk avgift om 89kr/ månad tillkommer för bredband. [Andelstal] => 2,23011 % [Andel av årsavgift] => Uppgift saknas [Lägenhetsnummer] => 04/1005 )

Brännkyrkagatan 92

YTSMART FUNKISLÄGENHET MED FÖNSTER I FIL MOT LUMMIG INNERGÅRD

FOTO: OZOLLAPA STYLING: LINDHOLM TEXT: MURÉN

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Josefin Widman
Reg. Fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Brännkyrkagatan 92
Område
Södermalm
Våning
1 av 5, hiss finns
Rum
1,5 rum och kök
Area
35 kvm
Faktisk uppmätn norm SS 21054
34 kvm enligt lägenhetsregister.
Avgift
2 545 kr/mån Inkl. Värme, V/A. En obligatorisk avgift om 89kr/ månad tillkommer för bredband.
Andelstal
2,23011 %
Andel av årsavgift
Uppgift saknas
Lägenhetsnummer
04/1005

Driftskostnader

El
4 200 kr/år
Försäkring
2 400 kr/år
Total driftskostnad
6 600 kr/år
Drift räknat på
2 personer

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Svedjan Bageri
Precis utanför porten finns norrländska Svedjan bageri med Södermalms godaste frallor och bullar.
Reimersholme
Ta cykeln ner och bada från bryggorna på Reimersholme. Avsluta dagen med en öl på Reimersholme hotel som på sommaren har en grym uteservering.
Rost
På bykrogen Rost serveras nytänkande pizzor till livemusik och quiz från deras “vardagsrum”.
Skinnarviksberget
Perfekt plats för en picknick. Fantastisk utsikt och vacker solnedgång utlovas!
Mama Wolf
Japansk mat i sin finaste form. Testa deras okonomiyaki och egen öl!

ARKITEKTUR FUNKIS

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Peder Clason, 1935

Fastigheten Bjälken 17 på Brännkyrkagatan 92 består av ett gathus och ett gårdshus som uppfördes 1935–36 av Kooperativa Byggnadsföreningens Husbygge upa efter ritningar av arkitekt Peder Clason. Husbygge u p a bildades av ett antal syndikalister för att skapa arbetstillfällen genom att bygga hus i egen regi och sen sälja dem vidare. De uppförde sju fastigheter i Gröndal men också detta på Söder. Arkitekt Clason var engagerad i dem alla. Peder Clason var son till Isak Gustaf Clason, en av våra mest framstående arkitekter i slutet av 1800-talet, som bland annat ritade Nordiska museet. Sonen Peder skapade till exempel Sveriges paviljonger på världsutställningarna i Barcelona och Bryssel. Bjälken 17 är en stilfull funkisfastighet vars båda hus har ett välbevarat yttre med fina trapphus, vitputsade fasader och originalfönster av två- och fyrluftstyp.

FÖRENINGEN

Brf Brännis 92

Antalet lägenheter och lokaler

Föreningen upplåter totalt 52 lägenheter med bostadsrätt samt 3 hyresrätter och 2 hyresrättslokaler. Det är en äkta förening. Fastigheten ritades 1934 av arkitekten Peder Clason. Byggmästare var Sv. Järrsten. Föreningen bildades 1987. Fastigheten förvärvades 2004.

Mark

Föreningen äger marken.

Urval renoveringar, se fullständig lista i årsredovisning

En stor ombyggnad/renovering av fastigheten utfördes 1996 med bland annat nya elstigar, nya avloppsstamar, ytskiktsrenovering trapphus och en ommålning av fasaderna (brandgavel på gårdshus renoverades 2001). Sedan dess har man bland annat på 2000-talet anslutit till fjärrvärme, fönsterrenoveringar, cirkulationsledning för varmvatten, radiatorventiler, låsbyte, tvättstuga och torkrum, säkerhetsdörrar, Entréports byte, OVK, Tak- och fasadreparation, rensning av imkanaler, bredbandsuppdatering med fiberlan-nät samt i somras en totalupprustning av gårdarna. Stamspolning skedde 2017. Renovering av trapphus, 2018. Byggnation pergola innergård, 2019. Takmålning, 2020.

Kommande renoveringar

Fönsterrenovering planeras starta under 2022, mest troligt till hösten.

Förvaltare

Nabo sköter ekonomisk förvaltning. Habitek sköter teknisk förvaltning.

Ekonomi

Föreningen får cirka 40% av sina intäkter från hyreslokalerna och hyresrätterna. De tre hyresrätterna utgör en mycket stor, dold tillgång då hyresgästerna på sikt flyttar så säljs bostäderna på marknaden och föreningens ekonomi stärks med ett antal miljoner vid varje sådan försäljning.

Idag ligger man på en belåning på cirka 3 454 kr/kvm medan snittet ligger på cirka 6 000 kr i lån på Södermalm. Det finns ca 1,7 MKR i kassa & bank (årsredovisning 2020). Det finns inga beslutade avgiftshöjningar.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning är tillåten, medgivande från styrelsen krävs.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Brandkontoret. Ansvarsförsäkring ingår för styrelsen.

Trappstädning/trädgård

Trappstädning köps in via föreningen, så det är inget de boende behöver utföra själva. Trädgårdsskötsel via Blue Harvest.

Tvättstuga

I gårdshusets källare finns det en tvättstuga med 3 tvättmaskiner, en mangel, en torktumlare och ett torkrum.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har två fantastiska och grönskande innergårdar, bägge utrustade med trädgårdsmöbler och grill. Gårdarna tas hand om av trädgårdsmästare. På gårdarna finns cykelställ uppsatta samt sopstationer. Det finns även ett miljörum för sortering i gatuhuset.

Bredband och Kabel-TV

Kabel-TV basutbud levereras av SAPPA samt bredband levereras av Stockholms stadsnät och ingår i månadsavgiften genom ett obligatoriskt tillägg om 89kr/månad. Bredbandslösning med 1000/1000 Mbit/s uppkoppling ingår i avgiften.

Ägande:

Delat ägande godkänns, den som avser att bo i lägenheten ska äga större andelen, minimum 75% och medsökande för maximum 25%. Juridisk person beviljas ej medlemskap i föreningen.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens styrelse, årsredovisning 2020, stadgar samt hemsidan. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

www.brannis92.se.

OMRÅDET

På Brännkyrkagatan bor du på en lugn gata men med ett mycket centralt läge, ett kvarter in från Hornsgatan. Här kan man smidigt ta del av såväl Hornstulls som Mariatorgets utbud av restauranger och butiker och att ha nära till tre välsorterade matbutiker är både bra och praktiskt. Området är också rikt på parker och grönområden, allra närmast är det till Skinnarviksparken som ligger runt hörnet och är ett säkert kort för en kvällspicknick, med kvällssol och fantastisk utsikt över staden. Tunnelbanan nås på tre minuter och flera olika busslinjer trafikerar också på nära avstånd.