Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Borgargatan 16
  [Område] => Södermalm
  [Våning] => 4 av 8, hiss finns
  [Rum] => 4 rum och kök
  [Area] => 103,5 kvm
Förvaltarens information [Beskrivning uteplats] => [Tomtareal] => [Avgift] => 5 104 kr/mån Inkl; värme, v/a. En obligatorisk avgift om 225 kr / månad tillkommer för bredband. [Andelstal] => 1,33594 % [Andel av årsavgift] => 1,22173 % [Lägenhetsnummer] => 99-2702-1-77-1/1402 )

Borgargatan 16

SNYGG SEXTIOTALSFYRA MED BALKONG MED UTSIKT MOT HÖGALIDSPARKEN

FOTO:PEDERSEN TEXT:MURÉN STYLING:DALLAS

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Konstantin Dallas
Reg fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Borgargatan 16
Område
Södermalm
Våning
4 av 8, hiss finns
Rum
4 rum och kök
Area
103,5 kvm
Förvaltarens information
Avgift
5 104 kr/mån Inkl; värme, v/a. En obligatorisk avgift om 225 kr / månad tillkommer för bredband.
Andelstal
1,33594 %
Andel av årsavgift
1,22173 %
Lägenhetsnummer
99-2702-1-77-1/1402

planskiss

ARKITEKTUR 1950-1965

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: 1965-1967 Boijsen & Efvergren

Bulten 23 är en fastighet bestående av två hus placerade i den södra delen av kvarteret Bulten. Byggnaderna uppfördes av AB Centrumfastigheter mellan 1965 och 1967 och ritades av arkitektduon Boijsen & Efvergren. Wilhelm Boijsen (1921–2000) och Dag Efvergren (1921–2005) drev firma tillsammans från 1953 och står bland annat bakom flera fastigheter som uppfördes i Klarakvarteren under 1960- och 1970-talen, bland annat parkeringshusen Elefanten och P-centrum, Sparbankernas/Swedbanks kontor vid Brunkebergs torg och hotell Sergel Plaza. Man ritade även Skärholmens centrum som då det invigdes var ett öppet centrum med norra Europas största parkeringshus. Bulten 23 består av två byggnader i sju till åtta våningar, där det ena vänder sig mot Långholmsgatan och det andra mot Borgargatan, med terrasitputsade fasader och indragna balkonger. På platsen där husen idag står, startade Agras margarinfabrik 1898, vars byggnader revs på 1960-talet.

FÖRENINGEN

Brf Bulten 23

Föreningen

Brf Bulten nr 23 (org. nr 769616-5963) är en s.k. äkta bostadsrättsförening. Föreningen består av ett gathus beläget med ingång från Långholmsgatan och Borgargatan och omfattar 108 lägenheter med bostadsrätt samt 7 lägenheter med hyresrätt om totalt 563,5 kvm. Föreningen äger inte marken men det är inte heller en tomträtt. Vissa delar av gatuplan och källare (gallerian och till gallerian hörande lokaler) i det hus som utgör föreningens hus ägs genom en tredimensionell fastighetsbildning av Fastighets AB Hornstull II, dotterbolag till Bonnier Fastigheter. Huset ritades år 1965-1967 av arkitekterna Boijsen & Efvergren.

Ekonomi

Lånen för föreningens ligger på 5 198 kr/kvm boarea. Föreningens långfristiga skulder uppgår till 46 mkr. Föreningen har ca 8 mkr placerat i räntebärande papper så nettoskuldsättningen är egentligen 38 mkr. Föreningen har inga planerade avgiftsförändringar. Hyresintäkterna uppgick 2020 till strax under 1 mkr.

Förvaltning

Den ekonomiska förvaltningen sköts av HSB.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad, inklusive bostadsrättstillägg för medlemmarna, hos Folksam.

Bredband och kabel-tv

Föreningen har ett treårigt avtal (start 27 maj 2019) med Ownit avseende fiberbredband. En obligatorisk kostnad för det om 225 kr/mån tillkommer utöver månadsavgiften. Efter avtalstiden är installationen avbetalad och bredbandsavgiften kommer då sänkas till ca 79 kr/mån. Hastigheten är 700-1 000 Mbit/s. Föreningen har även ett avtal med Comhem för kabel-tv där basutbud av tv-kanaler ingår i månadsavgiften.

Juridisk person och delat ägande

Föreningen godkänner inte juridisk person som medlem i föreningen. Delat ägande accepteras och har inget krav på minsta ägarandel.

Överlåtelseavgift

Föreningen tar ut en överlåtelseavgift på ca 2 000 kr samt en pantsättningsavgift om ca 500 kr/pant som bekostas av köparen.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har en stor, trevlig innergården med en gemensam grill. I föreningen finns även två tvättstugor, på Borgargatan 14 (-2 tr) och den på Långholmsgatan 19 (2 tr). Tvättstugorna är tillgängliga mellan kl 07.00-22.00. I varje tvättstuga finns två tvättgrupper bestående av 2 tvättmaskiner, torktumlare, torkskåp samt manglar. I tvättstugan på Långholmsgatan finns även en grovtvättstuga för t.ex. trasmattor och liknande. För den som cyklar finns ett stort bra cykelförråd.

Renoveringar, i urval

2021 stamspolning. 2020 allmän uppfräschning av soprum, ovk. 2018 uppföljning av tidigare ovk, energideklaration utförd, underhåll av samtliga entréportar, statusbesiktning av balkongerna utfördes. 2017 ovk, underhåll av hissar. Stambyte i början av 90-talet.

Planerade renoveringar

Inga större planerade renoveringar. Inom några år planeras en allmän uppfräschning av trapphus och hissar.

Tredimensionell fastighetsbildning

Vissa delar av gatuplan och källare (gallerian och till gallerian tillhörande lokaler) i det hus som utgör föreningens hus ägs genom en tredimensionell fastighetsbildning av Fastighets AB Hornstull II, dotterbolag till Bonnier Fastigheter. Detta medför ett antal servitut avseende främst el- och rördragningar men även viss tillgång för gallerians personal till föreningens lokaler.

Samfällighet/gemensamhetsanläggning

Föreningen har del i ett antal gemensamhetsanläggningar (GA) tillsammans med Bulten 19. Därtill finns ett antal servitut åt båda hållen, dvs servitut som är till förmån för Bulten 23 respektive 19, exempelvis gällande installationers placering och rätt till tillträde till utrymmen för fastighetsskötsel och nödutrymning.

El

Trefas är indraget till lägenheterna.

Uthyrning

2015 beslutade styrelsen om följande regler för andrahandsuthyrning: Första året ska godkännas med godtagbara skäl (ex. provboende som sambo på annat håll, studier eller anställning på annan ort), men ägaren behöver ha bott i sin bostad i minst ett år först. Ytterligare ett år kan sedan godkännas om särskilda skäl kan visas. Efter två år krävs en särskild prövning av styrelsen.

Parkering

Boendeparkering på gatan. Närmaste parkeringshus finns att nå via Hornsbruksgatan.

Tillgänglighet

För den äldre kundgruppen eller den som av någon anledning har svårare att röra sig kan det vara viktigt att påpeka att det inte är några trappsteg för att nå hissen. Större leveranser tas med fördel emot från ingången från Borgargatan 12 med handikapphiss och eldörr. Det finns en inomhuskorridor mellan Borgargatan och Långholmsgatan. Närheten till service, livsmedelsaffärer och butiker i Hornstulls galleria är självfallet också praktiskt. Hissens mått är 2x1 meter och dörröppningen 90 cm..

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens officiella faktadokument, hemsida september 2021. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Borgargatan är en liten, endast 210 meter lång gata som ligger lugnt belägen mellan Långholmsgatan och Högalidsparken. Gatan namngavs 1911 efter ett namnförslag som gick ut på att även borgarståndet skulle få en gata i staden. Du bor här mitt i Hornstullspulsen men på lugna gatan. Här är ytterst lite trafik, endast ett fåtal bostadshus och stora gröna Högalidsparken ligger mittemot. Runt hörnet ligger Hornstulls torg med butiker, restauranger, kommunikationer och service. Du behöver inte promenera långt för att komma till vatten, Långholmen, Reimersholme och Tantolundens strandparti ligger inom samma räckvidd.