Föreningen äger fastigheten Vågskivan 34 med adresserna Helgalunden 13, Blekingegatan 31, Tjurbergsgatan 34, 36 och 38 samt Hallandsgatan 46 och 50. Föreningen består av 212 lägenheter med bostadsrätt och 10 st lokaler med hyresrätt. Byggnaden ritades av arkitekt Sven Wallander och uppfördes 1927.
Föreningen bildades som en HSB bostadsförening redan vid uppförandet 1927 och blev en bostadsrättsförening 1992.
Föreningen äger marken.
HSB Stockholm sköter förvaltningen av föreningens fastighet och ekonomi. Energibevakning AB sköter den tekniska förvaltningen.
Föreningen tillhandahåller inga parkeringsplatser eller garageplatser. Boendeparkering finns på gatorna. Tillstånd ansöks hos Stockholm stad.
2023 - renovering av en tvättstuga.
2020 – Slamsugning av samtliga brunnar på innergården. Nya trädgårdsmöbler. Renovering av portar. Nya stuprör.
2018 – Takrenovering. TVK. Renovering av trappuppgångar.
2017 – Arbete med rör och ventiler i krypgrund och källarplan.
2016 – Stamspolning.
2015 – Renovering av innergården.
2014 – Byte av samtliga dörrar till vindarna.
2010 – Byte av elstammar, inkl 3-fas.
2009 – Stamspolning.
2007 – Renovering av fasader mot innergården samt byggnation av balkonger och franska fönster mot gården.
2006 – Renovering av samtliga fasader mot gatan.
1985 – Byte av avloppsstammar med undantag av ledningarna från översta våningens bjälklag och de horisontella ledningarna i källaren. Under samma period byttes även ledningarna för kall- och varmvatten (dock inte varmvattenledningarna till kök/kokvrå, de är av koppar och beräknas hålla betydligt längre). Stammarna beräknas hålla till minst 2035.
Kabel-tv med basutbud ingår i avgiften. Leverantör Telenor (500/500 Mbit). Obligatoriskt tillägg om 125 kr/mån för bredband.
Närmsta året/åren – Målning och reparation av fönster, pågå i 1-2 år. Offerter tas just nu in för fortsatt renovering av tvättstugor.
Uppgifter från senaste årsredovisningen från 2022: Föreningen har god ekonomi och amorterar på sina lån enligt plan. De långfristiga skulderna uppgår enligt årsredovisningen 2022 till ca 9,6 mkr, vilket ger cirka 1000 kr/kvm boyta, vilket får ses som en väldigt låg belåningsgrad. Det finns dessutom mycket likvida medel. Föreningen får in ca 1 mkr om året i hyror från lokalerna. Föreningen har även under senaste året amorterat av 3,8 mkr, detta för att minska skuldsättning och räntekostnader.
Inga kommande höjningar på månadsavgiften. Avgiften höjdes senast med 15% i januari 2024.
Överlåtelseavgift: 3,5 % av prisbasbelopp faktureras köparen. Pansättningsavgift: 1 % av prisbasbelopp faktureras pantsättaren per pantsättning.
I föreningen finns det tre fullt utrustade tvättstugor (Hallandsgatan 46 och 50 samt på Tjurbergsgatan 36). I tvättstugan på Tjurbergsgatan 36 finns tre stycken tvättrum, varav ett rum är drop-in.
Föreningen har en stor och trevlig innergård med flera utemöbler och grillplats för medlemmarna att använda. Det finns två uteplatser som man enkelt kan boka upp. Det finns även ett övernattningsrum, cykelförråd, samlingslokal och sophantering för grovsopor. Se föreningens hemsida för mer info.
För att HSB ska behandla medlemskapsansökan krävs att köparen blir medlem i HSB och har betalat medlemsavgiften till HSB. Köpare betalar en andel på 500 kronor. Det är en engångssumma som du får tillbaka om man begär utträde ur HSB. Den årliga medlemsavgiften är 300 kronor. Om flera medlemmar är folkbokförda på samma adress kan ni teckna ett familjemedlemskap. Alla i hushållet betalar då varsin andel men det räcker att en av er betalar den årliga medlemsavgiften.
Delägarskap godtas för make/maka, samboende, etc. som förvärvar lägenhet för gemensamt, permanent boende. Föreningens stadgar medger ej att personer som inte bor i föreningen förvärvar lägenhet eller delar av lägenhet. Detta innebär att föreningen inte accepterar så kallat "föräldra-ägande".
https://www.hsb.se/stockholm/brf/vagskivan
Ovanstående grundas på information från föreningens hemsida, avstämning med styrelsen i april 2024, samt årsredovisning för 2022. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras direkt med föreningen.